Με τη συμβολή της ΕΥ, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πρώτη συμφωνία πώλησης εταιρείας που έχει αναλάβει μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) την κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση 10 σχολικών κτιρίων της Αττικής.
Η ΕΥ λειτούργησε ως σύμβουλος του σουηδικού Ομίλου Sterner Stenhus, ο οποίος εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της ελληνικής «JPA A.E.», θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου ΑΒΑΞ.
Τα 10 σχολεία, τα οποία εξυπηρετούν πάνω από 2.000 μαθητές, κατασκευάστηκαν μετά από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2010 από την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων), με την επιλογή της JPA A.E. ως αναδόχου το 2011. Η σύμβαση, που υπεγράφη το 2014, προέβλεπε περίοδο 24 μηνών για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, και την ανάληψη της συντήρησης και τεχνικής διαχείρισής τους επί 25ετή περίοδο, έναντι ετήσιου μισθώματος από το Ελληνικό Δημόσιο.
Με τη συμφωνία που μόλις ολοκληρώθηκε, μεταβιβάζονται, έναντι €8,8 εκ. στην Sterner Stenhus, το σύνολο των μετοχών της JPA A.E., καθώς και των ομολογιών περιορισμένης εξασφάλισης του Ομίλου ΑΒΑΞ.
Η συμφωνία που αποτελεί την πρώτη πώληση έργου ΣΔΙΤ στη δευτερογενή αγορά, έχει λάβει τις εγκρίσεις της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία έχει χρηματοδοτήσει το έργο.
Η ΕΥ ήταν ο βασικός σύμβουλος της αγοράστριας εταιρείας, παρέχοντας μια σειρά από υπηρεσίες που περιελάμβαναν τον εντοπισμό της ευκαιρίας, την αξιολόγηση, το due diligence, και την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης.
Ο Όμιλος Sterner Stenhus, του οποίου ηγείται ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης, επενδύει στον τομέα ακίνητης περιουσίας και κοινωνικών υποδομών και, περαιτέρω, δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα και στη διαχείριση ακινήτων στη Σουηδία και στην Ελλάδα.
Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων & Υποστήριξης Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το ρόλο μας στην ολοκλήρωση αυτής της σύνθετης και πρωτοποριακής συμφωνίας για την Ελλάδα. Η δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς για έργα ΣΔΙΤ υπήρξε επιδίωξη της Ελληνικής Πολιτείας για πολλά χρόνια. Το μοντέλο αυτό επιτρέπει στον αρχικό ανάδοχο του έργου να ανακυκλώσει τα επενδυτικά του κεφάλαια, απελευθερώνοντας πόρους για τη συμμετοχή του σε νέα έργα. Η συμφωνία δημιουργεί νέες προοπτικές για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη Ελλάδα, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την ανάπτυξη της χώρας».