Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη
Κλίμα πανικού επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία. Εάν και είναι νωρίς να υπολογίσει κανείς τις συνέπειες που θα έχει η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν ήδη τις επόμενες αποχωρήσεις.
Παρατηρώντας κανείς την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, θα διαπιστώσει πως υπήρξαν σημαντικές διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης. Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις, κυρίως στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, δηλαδή αυτών της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποίησης των κρατικών τους τίτλων, είτε γιατί εκτίμησαν ότι θα είναι οι επόμενες χώρες οι οποίες θα βρεθούν εκτός του ευρωπαϊκού κλαμπ, είτε διότι πιστεύουν ότι οι τριγμοί που θα ακολουθήσουν για τη ζώνη του ευρώ, θα έχουν άμεσες οικονομικές συνέπειες στις εν λόγω χώρες.
Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του ιταλικού διετούς ομολόγου διαπραγματεύτηκε στο 0,079% με την απόδοση του να ενισχύεται κατά 365,88%. Σε ακόμη πιο δεινή θέση βρίσκεται το ισπανικό διετές που ενισχύθηκε κατά 480% με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 0,058%, ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου σε Πορτογαλία και Ελλάδα ήταν 0,92% και 9,938% αντίστοιχα, πραγματοποιώντας αύξηση κατά 15,29% και 31,13%.
Στην αντίπερα όχθη, το γερμανικό δεκαετές ομόλογο βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό με την απόδοση να φθάνει στο -0,17%, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι αποδόσεις των ομολόγων των εννέα και δέκα ετών στο -0,121% και -0,050% αντίστοιχα, υποχωρώντας κατά 566% και 152,40% αντίστοιχα.
Κι εάν ήδη συζητείται και στη Γαλλία η διενέργεια δημοψηφίσματος για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αγορές μάλλον έχουν άλλη άποψη, καθώς οι αποδόσεις σε όλες τις σειρές των γαλλικών ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφει η απόδοση του επταετούς ομολόγου το οποίο υποχώρησε κατά 2.463%! με την απόδοση να διαμορφώνεται στο -0,071%.
Σημαντική υποχώρηση κατά 302,70% σημείωσε και το οκταετές ομόλογο της Ολλανδίας, η οποία φημολογείται ότι θα ακολουθήσει τη Μεγάλη Βρετανία στην έξοδο, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο -0,075%.
Πτώση σημείωσαν και οι αποδόσεις για το σύνολο των εκδόσεων των βρετανικών τίτλων, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στο διετές και τριετές ομόλογο κατά 38,40% και 41,98% αντίστοιχα, και με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται στο 0,324% και 0,38% αντίστοιχα.
Τέλος, στη προσπάθεια τους οι επενδυτές να στραφούν σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις, οδηγούνται και στα ελβετικά κρατικά ομόλογα τα οποία μαζί με αυτά της Γερμανίας και της Ιαπωνίας διαπραγματεύονταν με αρνητικό επιτόκιο, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνουν το οκταετές και δεκαπενταετές ομόλογο κατά 20,53% και 53,24% αντίστοιχα και με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται στο -0,64% και -0,213% αντίστοιχα.