Με στόχο την διεύρυνση του μεριδίου αγοράς στις μεγάλες αγορές που ήδη έχει παρουσία, την πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής της δύναμης που πλέον ξεπερνά τους 200.000 τόνους μαρμάρου ετησίως, αλλά και την ισχυροποίηση των οικονομικών μεγεθών της που «λαβώθηκαν » από τις επιπτώσεις της πανδημίας κινείται η διοίκηση της Ικτίνος.
Η εταιρεία που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις καθώς το 95% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από την δραστηριοποίηση της σε χώρες του εξωτερικού, έχοντας ήδη πάρει θέση στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου με μεγάλα και αναγνωρίσιμα project θέτει ως επόμενο στοίχημα, όπως δηλώνει στο liberal Markets η αντιπρόεδρος της εταιρείας Ιουλία Χαϊδά, την διεύρυνση του μεριδίου αγοράς κατά περιοχή.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις αγορές της Αμερικής η οποία είναι και η μεγαλύτερη αγορά σε όγκο και δυναμική, της Κίνας, του Μεξικό, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ρωσίας και του Κατάρ, περιοχές που υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικά έργα που έχουν παγώσει λόγω της παγκόσμιας αρρυθμίας που έφερε ο covid -19 και η Ικτίνος διεκδικεί με αξιώσεις την παρουσία της σε αυτά.
Με εξαγωγές σε 90 χώρες, σύμφωνα με την κ. Χαϊδά, η Ικτίνος έχει αποδείξει ότι ξέρει από εξαγωγές και παρά την μείωση των εσόδων που καταγράφεται στην φετινή χρονιά ως αποτέλεσμα των περιορισμών και των καθυστερήσεων που έφερε η πανδημία παγκοσμίως, αισιοδοξούμε με βάση τα στοιχεία των Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, ότι θα περιορίσουμε την μείωση των πωλήσεων και των κερδών στο σύνολο του έτους, με την ένταση των εργασιών αλλά και τα νέα προϊόντα που διαθέτουμε μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων εκσυγχρονισμού των παραγωγικών μας εγκαταστάσεων.
Άλλωστε οι επενδύσεις που έκανε πρόσφατα η εταιρεία για την ολοκλήρωση των υπόγειων εξορύξεων στο λατομείο του Βώλακα που είναι και η ναυαρχίδα της εταιρείας, αλλά και η λειτουργία του νέου λατομείου στην Αρκαδία και του παλιού εργοστασίου της Λαζαρίδης, το οποίο μετά τη βελτιστοποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων έχει αυξήσει σημαντικά την δυναμικότητά του, απέδωσαν σε επίπεδο παραγωγικότητας, κατατάσσοντας την στις κορυφαίες εταιρείες της Ευρώπης .
Προχωρά επίσης η ολοκλήρωση των υπόγειων εξορύξεων στο Νέστο, διαδικασία που με τις προηγούμενες επενδύσεις δίνουν πρόσβαση σε μεγαλύτερες ποσότητες αλλά και καλύτερες ποιότητες μαρμάρου.
Επαρκή ταμειακά διαθέσιμα
Επίσης, η ίδια τονίζει ότι παρά το γεγονός της πρωτόγνωρης πανδημίας, η εταιρεία εξακολουθεί να σημειώνει κερδοφορία και παράλληλα να διαθέτει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα και κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία-γραμμές χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα για να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στην παγκόσμια κρίση
Ενδιαφέρον ωστόσο, παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα και η συμπεριφορά της μετοχής στο ταμπλό, η οποία αν και φέτος καταγράφει απώλειες 49%, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει ανακάμψει κατά 27% με αυξημένες συναλλαγές ακολουθώντας την θετική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.
Σε αναζήτηση θεσμικών
Σχολιάζοντας την συμπεριφορά της εταιρείας στο ταμπλό η ίδια δηλώνει ότι θεωρεί την αξία της υποτιμημένη στα 67 εκατ. ευρώ, και σε αυτό το πλαίσιο είναι λογικό να ανταποκρίνεται στην γενική ανοδική τάση του Χρηματιστηρίου.
Ωστόσο, επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία είναι διαρκώς σε επαφές με επενδυτικά κεφάλαια, τόσο για την πώληση του τουριστικού project (θυγατρική Latirus) στο νομό Λασιθίου, όσο και για την διεύρυνση των θεσμικών χαρτοφυλακίων στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.
«Την δεδομένη στιγμή, αυτές οι επαφές έχουν παγώσει όχι γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον αλλά γιατί γενικά η αγορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό κρατά στάση αναμονής η οποία δεν ευνοεί την λήψη αποφάσεων με την ίδια ευκολία που γινόταν σε προγενέστερους χρόνους. Οι ξένοι θεσμικοί δείχνουν εμπιστοσύνη στην εταιρεία, μας έχουν επισκεφθεί πολλές φορές και έχουν διάθεση να επενδύσουν. Άλλωστε μόνο το project της Σητείας για το οποίο έχει αποφασιστεί η πώληση με βάση ανεξάρτητους εκτιμητές αποτιμάται άνω των 30 εκατ. ευρώ».
Στην Ικτίνος σήμερα, διατηρούν θέση με περίπου 10% θεσμικά χαρτοφυλάκια, ένα γαλλικό fund με 5-6% και ένα γερμανικό με 2-3%, ενώ το free float είναι στο 30%.
Το Sitia Bay Resort
Όσον αφορά στο project στη Κρήτη, η ίδια επισημαίνει ότι, «είναι μια διαρκής διαδικασία καθώς εδώ και αρκετό διάστημα υπάρχουν συζητήσεις με funds ωστόσο και εδώ τηρείται στάση αναμονής από την πλευρά των επενδυτών, αλλά και από την πλευρά της Ικτίνος καθώς η όποια κίνηση πρέπει να γίνει με την αγορά σε καλό σημείο, ώστε να επιτευχθούν τα μεγαλύτερα οφέλη» .
Σημειώνεται ότι το Sitia Bay Resort, είναι αδειοδοτημένο και βρίσκεται σε έκταση συνολικά 2.700 στρεμμάτων στη Σητεία. Θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, κέντρο θαλασσοθεραπείας (spa), συνεδριακό κέντρο, γήπεδο γκολφ 18 οπών, μαρίνα χωρητικότητας 85 τουριστικών σκαφών και δύο οικιστικές περιοχές, όπου θα ανεγερθούν συνολικά 300 πολυτελείς κατοικίες».
Στα βιβλία της εταιρείας, το project είναι εγγεγραμμένο με 15 εκατ. ευρώ ενώ οι αποτιμήσεις ανεξάρτητων οίκων το τοποθετούν πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ και σίγουρα η τιμή πώλησης θα είναι αρκετά μεγαλύτερη. Ωστόσο, ο επενδυτής που θα το πάρει θα πρέπει να κάνει και μια μεγάλη επένδυση πάνω από 200 εκατ. ευρώ, για να το ολοκληρώσει.\
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.