Έως και 1,4 τρισ. ευρώ θα μπορούσε να κοστίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου Bertelsmann Foundation.
Σύμφωνα με τη μελέτη υπό το χειρότερο δυνατό σενάριο, στο οποίο η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ ωθεί τις τιμές εισαγωγών κατά 3% υψηλότερα, το κόστος για τη Γερμανία μπορεί να φτάσει έως και τα 235 δισ. ευρώ μεταξύ του 2016 και 2025 και της Γαλλίας έως και τα 244 δισ. ευρώ.
Σε άλλο σενάριο, όπου οι τιμές εισαγωγών ενισχύονται κατά 1%, η διάλυση της Σένγκεν θα κόστιζε στην ΕΕ σχεδόν 470 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία.
Το κόστος μπορεί να φτάσει το 1,4 δισ. ευρώ, ή το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, στο χειρότερο δυνατό σενάριο.
«Εάν οι έλεγχοι στα σύνορα επανέλθουν στο εσωτερικό της Ευρώπης, η ήδη αδύναμη ανάπτυξη θα πιεστεί περαιτέρω», δήλωσε ο Aart De Geus, πρόεδρος της Bertelsmann.
Η ζώνη Σένγκεν ιδρύθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια και πλέον απαριθμεί 26 μέλη, εκ των οποίων τα 22 είναι μέλη της ΕΕ.
Το μίνιμουν κόστος για τη Γερμανία και τη Γαλλία θα ήταν 77 δισ. ευρώ και 80,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα έως το 2025.
Μια κατάρρευση της Σένγκεν θα αύξανε τα κόστη και για τις χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ, με το συνολικό κόστος για τις ΗΠΑ και την Κίνα για την επόμενη δεκαετία να υπολογίζεται μεταξύ των 91 δισ. και 280 δισ. ευρώ αντίστοιχα.