Την ανάγκη εξεύρεσης μιας αποτελεσματικής λύσης για το κρατικό χρέος της Ελλάδας επισημαίνουν όλο και περισσότεροι αναλυτές, τονίζοντας ότι η κρίση αποτελεί ευκαιρία για την πραγματική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική αύξηση των κρατικών χρεών σε επίπεδα που για αρκετές χώρες θα είναι μη βιώσιμα. Στην Ευρώπη, οι προβολείς πέφτουν στην Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς ακόμη και στο χειρότερο σενάριο χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.
Η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στον κόσμο και το υψηλότερο στην Ευρώπη, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση τον λόγο χρέους/ΑΕΠ. Η Ιταλία βρίσκεται επίσης σε δύσκολη θέση, ενώ και άλλα κράτη-μέλη κινδυνεύουν να περάσουν την διακεκαυμένη ζώνη. Εκφράζονται λοιπόν φόβοι για μια νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της οποίας θα χρειαστούν γενναίες αποφάσεις.
Πολλοί επενδυτικοί οίκοι και αναλυτές έχουν ταχθεί υπέρ της εφαρμογής μιας δραστικής λύσης για το ελληνικό χρέος. Χθες, ήταν η σειρά της Oxford Economics, η οποία με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και τις αξιολογήσεις των οίκων Fitch, S&P και DBRS, ανέφερε ότι το ιστορικών διαστάσεων σοκ θα αποδυναμώσει την μακροπρόθεσμη οικονομική θέση της Ελλάδας, ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση ότι εντέλει θα χρειαστεί μία τολμηρή και γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, ήτοι των Ευρωπαίων εταίρων, επομένως οποιαδήποτε απόφαση για αναδιάρθρωση θα σήμαινε «κούρεμα» των ευρωπαϊκών δανείων.
Πριν ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορονοϊού, η Oxford Economics τόνιζε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση χρέους αν θέλει να ξεφύγει από παγίδα υψηλού χρέους και χαμηλής ανάπτυξης στην οποία είναι εγκλωβισμένη. Το εξωγενές σοκ της πανδημίας κάνει ακόμη πιο αισθητή την αδύναμη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας με τον οίκο να προβλέπει πλέον πως το ελληνικό ΑΕΠ θα επιστρέψει στο υψηλό που κατέγραφε προ κρίσης (το 2007) το μακρινό 2040.
Παράλληλα, εκφράζονται ανησυχίες για τη στάση που θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές, καθώς στην περίπτωση που απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοσιονομική σύσφιξη νωρίτερα απ’ ότι δικαιολογούν οι οικονομικές συνθήκες, η ελληνική οικονομία θα κινδυνεύει να υποστεί σοβαρές ζημιές. Επομένως, η Ελλάδα έχει μπροστά της μία μακρά περίοδο ανάκαμψης, η οποία θα είναι δύσκολη και δύσβατη και πολλά θα κριθούν από την αντιμετώπιση της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την Oxford Economics, το απαραίτητο για την αντιμετώπιση της πανδημίας lockdown θα οδηγήσει εκ νέου την ελληνική οικονομία σε ύφεση 6% το 2020 με κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης συρρίκνωσης του ΑΕΠ αν τα μέτρα συνεχιστούν ή χαλαρώσουν πιο αργά απ’ ότι σήμερα εκτιμάται. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι σαφέστατα το πλήγμα που θα δεχθεί ο τουρισμός. Αν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και το κλείσιμο των ξενοδοχείων συνεχιστεί στο γ’ τρίμηνο, στο αποκορύφωμα δηλαδή της τουριστικής περιόδου, η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη.
Επίσης, τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας θα έχουν ως αποτέλεσμα να… επιστρέψουν τα ελλείμματα στην Ελλάδα στο 5,8% του ΑΕΠ το 2020, αντιστρέφοντας την τάση των προηγούμενων ετών. Όπως είναι φυσιολογικό το έλλειμμα μπορεί να εντέλει να διαμορφωθεί υψηλότερα αν χρειαστούν και νέα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. Αν και υπάρχει το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» η κυβέρνηση, σημειώνει ο οίκος, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτική στη χρήση του για αν το εξαντλήσει θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, καθιστώντας ακόμη πιο ευάλωτη την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.
Φωτογραφία: ΑPImages