Στο δείπνο των σοσιαλιστών υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των Π. Μοσκοβισί, Γ.Ντάισελμπλουμ, Μ.Σαπέν και προεδρεύοντος του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Π. Π. Πάντοαν, το «μενού» είχε πολύ Brexit και λαϊκισμό και ολίγη Ελλάδα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ι. Μανιάτης, ο οποίος εκπροσώπησε την Δημοκρατική Συμπαράταξη και ήταν η μόνη παρουσία από ελληνικής πλευράς.
Ο κ. Μανιάτης μίλησε για τις θέσεις που παρουσίασε για την ελληνική οικονομία στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, καθώς και για τις δυσκολίες επικοινωνίας που υπάρχουν μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και κυρίως με τις χώρες της Α. Ευρώπης.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
-Είχατε την ευκαιρία να ανταλλάξετε απόψεις με τους υπουργούς Οικονομικών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης. Ποιο ήταν το κλίμα;
-Εγώ στην παρέμβασή μου, ανέδειξα τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ελληνική οικονομία, αλλά αυτό που απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης ήταν τα διεθνή οικονομικά προβλήματα που συζητήθηκαν πρόσφατα και στο ΔΝΤ και δόθηκε έμφαση στα θέματα του λαϊκισμού, της τρομοκρατίας και στο μεταναστευτικό.Τέθηκε επιτακτικά το «πώς μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη την έλλειψη εμπιστοσύνης που εκδηλώνουν οι πολίτες έναντι της πολιτικής». Πολλοί, μεταξύ των παρευρισκομένων, συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν δύο διέξοδοι που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη: Η πρώτη είναι η αύξηση των επενδύσεων- και εδώ έχει σημασία ο διπλασιασμός του πακέτου Γιούνκερ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία - με εξαίρεση από τα ελλείμματα των δαπανών για την παιδεία και τις υποδομές. Η δεύτερη διέξοδος που ακούστηκε, με φόντο την ανησυχία για το Brexit, είναι να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη ενοποίηση, σε τομείς που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση, όπως η τραπεζική ενοποίηση, η ενεργειακή και η ψηφιακή. Αναδείχθηκε, επίσης, η σημασία της διά βίου εκπαίδευσης για την καταπολέμηση της ανεργίας.
-Ποιές θέσεις αναπτύξατε για τη διέξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση;
Υποστήριξα την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, την εγγύηση των ελληνικών καταθέσεων - κίνηση που θα επαναπατρίσει χρήματα και θα οδηγήσει ταχύτερα στην άρση των capital controls - την προώθηση των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων με ειδικές ρήτρες, τη μείωση της φοροδιαφυγής, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών και κινήτρων, τη μείωση της φορολογίας και τη μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας, επαναλαμβάνοντας τη θέση μας για μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Ωστόσο, παρότι η συνάντηση έγινε λίγες ώρες μετά το Eurogroup και λίγες πριν το ECOFIN, δεν έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ελληνικό πρόβλημα, γιατί τους Ευρωπαίους τους απασχολεί πολύ η εξέλιξη του Brexit και ο λαϊκισμός που ακυρώνει τις πολιτικές πρωτοβουλίες.
-Πώς διαμορφώνεται η πολιτική γεωγραφία της Ευρώπης; Με ποιες χώρες είναι δυσκολότερη η επικοινωνία;
Υπάρχει θέμα με τις χώρες του Βίζενγκραντ, που έχουν τεράστιο αρνητισμό.Αλλά και όλες οι χώρες της Α. Ευρώπης, με επικεφαλής την Πολωνία που τους συντονίζει, λειτουργούν ως ένας πόλος, που εκτός από αντιρωσική στάση, εκφράζονται με εσωστρέφεια, π.χ. προσφυγικό και εναντίον των πολιτικών περιβάλλοντος. Υπέρμαχοι της απελευθέρωσης των αγορών είναι η Βρετανία και η Ολλανδία, ενώ ο Νότος έχει διαμορφώσει ένα μέτωπο κατά της λιτότητας.
-Μια λέξη για τη διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους...
-Κάθε θεσμός έχει τα δικά του κριτήρια και συμφέροντα. Η δική μας εθνική υποχρέωση είναι, αξιοποιώντας κάθε φορά τις ευνοϊκότερες συνθήκες,να προωθούμε με αποτελεσματικότητα και τις τρεις εθνικές προτεραιότητες: διαρθρωτικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ελάφρυνση του χρέους, κάτω από 2% πρωτογενή πλεονάσματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ