Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι ο Στέργιος Πιτσιόρλας του ΤΑΙΠΕΔ είναι πολύ "πληθωρικός" για αυτή τη κυβέρνηση.
Μιλάει πολύ -λένε- παίρνει θέση για θέματα που δεν του πέφτει λόγος, οι πολιτικές του πεποιθήσεις προκαλούν και αυτός είναι ο λόγος που έχει δημιουργήσει αντιπάθειες στο υπουργικό συμβούλιο. Με το πρόσωπο τα έχουν, όχι με το θεσμό του ΤΑΙΠΕΔ, που άλλωστε καλώς ή κακώς, σύμφωνα πάντα με αυτή τη συλλογιστική, αποτελεί μέρος της συμφωνίας που η κυβέρνηση ψήφισε το καλοκαίρι.
Η άλλη βέβαια ανάγνωση για τις αντιδράσεις που προκαλεί ο Πιτσιόρλας είναι ότι χαλάει σε πολλούς υπουργούς τη σούπα. Είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να κάνει - και κάνει- τη δουλειά που φέρει τις υπογραφές τους, αλλά την οποία οι ίδιοι ξορκίζουν όπως ο διάβολος το λιβάνι, καθώς λερώνει το "αριστερό" τους ανάστημα. Επομένως στοχοποιώντας τον, πετούν από πάνω τους τη ρετσινιά του μνημονιακού, σκεφτείτε το, δεν είναι και λίγο.
Έτσι τουλάχιστον θέλουν να πιστεύουν. Από το Δρίτσα και το Σπίρτζη έως εσχάτως το Σκουρλέτη, είναι πολλοί όσοι επιθυμούν να δουν τον πρώην Γραμματέα του ΣΥΝ εκτός ΤΑΙΠΕΔ, και ει δυνατόν εκτός οποιασδήποτε άλλης υψηλόβαθμης θέσης. Όσο δε, θα πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας που θα προβλέπει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η επόμενη γενιά των αποκρατικοποιήσεων, και τι θα γίνει με το νέο υπερ-Ταμείο, η αμηχανία, ο φόβος υπουργών ότι θα αποδυναμωθούν, μαζί και οι αντιδράσεις, θα πυκνώνουν.
Τελευταίο περιστατικό η σφοδρή επίθεση τη περασμένη Πέμπτη από τον Πάνο Σκουρλέτη και η προειδοποίηση ότι θα θέσει "θέμα Πιτσιόρλα" στο επόμενο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) όποτε αυτό γίνει. Τελικά το ΚΥΣΟΙΠ συνεδρίασε χθες, ο Σκουρλέτης ωστόσο δεν συμμετείχε, θέμα Πιτσιόρλα δεν μπήκε.
Ο λόγος είναι ότι το απόγευμα του Σαββάτου, ο Σκουρλέτης συναντήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Πρωθυπουργό, με αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης και το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του περιβάλλοντος Σκουρλέτη, "ο υπουργός έμεινε ικανοποιημένος από τα όσα συζήτησαν", δίχως να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις.
Το θέμα επομένως είναι ανοικτό, η σύγκρουση θα έχει συνέχεια, οι βολές προς τον Πιτσιόρλα θα πυκνώνουν όσο θα πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το νέο Ταμείο, ενώ ενδιαφέρον έχει η στάση που θα τηρήσουν για το θέμα οι θεσμοί οι οποίοι είναι ενήμεροι για τις εξελίξεις. Σε μια στιγμή που οι αποκρατικοποιήσεις αρχίζουν να περπατούν, και που το ΤΑΙΠΕΔ παρά τα σοβαρά μέτωπα από υπουργούς, παίρνει εύσημα για το έργό του, δεν θα είναι και ό,τι πιο ευχάριστο η τοποθέτηση στο τιμόνι του ενός άλλου προσώπου, με μόνη αιτιολογία ότι είναι αρεστός σε κάποια πρωτοκλασάτα στελέχη.
Πόσο μάλλον εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν το ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ να μην υποβαθμίζεται υπό την ομπρέλα του νέου Ταμείου. Οι ιδιωτικοποιήσεις να μη σταματούν στις εννέα όπως ισχυρίζονται δημόσια κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αλλά να προστίθενται σ' αυτές αρκετά περισσότερες, κάποιοι λένε η πλειονότητα των 23 που περιελάμβανε το Asset Development Plan του ΤΑΙΠΕΔ, αναφορά στο οποίο κάνει το ΦΕΚ του μνημονίου (94 Α'' /14.08.2015).
Τη διαφωνία άλλωστε κυβέρνησης - δανειστών για τον αριθμό των ιδιωτικοποιήσεων που μένει να γίνουν, επιβεβαιώνουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις και κορυφαίοι υπουργοί. Το θέμα, λέγεται ότι συζητήθηκε σε συνάντηση της περασμένης εβδομάδας στο Χίλτον ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και τους εκπροσώπους των θεσμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή τέθηκε τόσο το θέμα της λίστας των 23, όσο και η προσθήκη επιπλέον assets προς αποκρατικοποίηση, όπως τα 10 περιφερειακά λιμάνια (Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, κλπ), τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια πέραν των 14, και οι μαρίνες. Τελικά φαίνεται ότι περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια θα προικοδοτήσουν τη νέα θυγατρική για τις ΔΕΚΟ που σχεδιάζεται υπό το νέο Ταμείο.
Όσο για τον Πιτσιόρλα, οι απόψεις διίστανται. Πολλοί θεωρούν ότι αν οι αντιδράσεις κλιμακωθούν, ο Τσίπρας δεν θα διστάσει να τον θυσιάσει, άλλωστε ούτε ο πρώτος θα είναι, ούτε ο τελευταίος.
Υπάρχει ωστόσο και η άλλη ανάγνωση. Στην επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά δηλαδή τον ανασχηματισμό που όπως φημολογείται θα ακολουθήσει την αξιολόγηση, θα τοποθετηθούν σε παραγωγικά υπουργεία άνθρωποι που θα αναλάβουν να τρέξουν αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, τυχόν διατήρηση του σημερινού ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ ή και αναβάθμισή του, θα κρίνει ως ένα βαθμό και το ποιόν των νέων αυτών προσώπων. Το παιχνίδι είναι ανοικτό, εκπλήξεις δεν πρέπει να αποκλείονται, προς κάθε κατεύθυνση.