Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε μια περίοδο επενδυτικής και οικονομικής «ξηρασίας», είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η Sunlight γίνεται η πρώτη βιομηχανική εταιρεία της χώρας που φέρνει κεφάλαια στην Ελλάδα, μέσω του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη (Σχέδιο Γιούνκερ). Μια κατεξοχήν βιομηχανική εταιρεία, που εδρεύει στην ακριτική Θράκη, απασχολεί 850 εργαζόμενους και εξάγει το 98% της παραγωγής της σε περισσότερες από 100 χώρες σε πέντε ηπείρους, συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την παροχή δανείου ύψους 12,5 εκατ. ευρώ 7ετούς διάρκειας με ελκυστικούς όρους.
«Είναι πολύ σημαντική στιγμή για την Sunlight και την Ελληνική οικονομία. Ελπίζουμε να ανοίγουμε το δρόμο για την ελληνική βιομηχανία για τις επενδύσεις, για την τεχνογνωσία για την έρευνα και ανάπτυξη». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων χθες στην παρουσίαση της συμφωνίας με την ΕΤΕπ ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Βασίλης Μπίλλης προσθέτοντας:
«Αυτή η συμφωνία όχι μόνο ενισχύει τη Sunlight στη νέα εποχή που μπαίνει, αλλά αναβαθμίζει το κύρος του ομίλου διεθνώς το ότι ο χρηματοοικονομικός οργανισμός όπως η ΕΤΕπ επιλέγει τη Sunlight ως πρώτη πρώτη ελληνική εταιρεία που χρηματοδοτεί. Η επένδυση είναι κομβική, αφού θα επιταχύνει την επέκταση της παραγωγής.
Δεσμευόμαστε αυτή την εμπιστοσύνη που μας δείχνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να την μετατρέψουμε σε εξωστρέφεια, και επέκταση σε νέες αγορές και σε καινοτόμα προϊόντα στο μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο που έχουμε στη Ξάνθη».
Συνεχίζοντας ο κ. Μπίλης επισήμανε: «το Μάιο ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο στη Ξάνθη. Αμέσως δεσμευθήκαμε στην πλήρη αποκατάσταση του εργοστασίου και με την βοήθεια του μετόχους μας θα κάνουμε το εργοστάσιο μεγαλύτερο καλύτερο, πιο μοντέρνο πιο παραγωγικό από αυτό που είχαμε πριν, και έχουμε προχωρήσει ήδη σημαντικά σε αυτή την πορεία».
Μας πέρασε από... κόσκινο η ΕΤΕπ
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μας πέρασε από... κόσκινο. Εταιρική Διακυβέρνηση, Κανόνες Επιχειρηματικής Ηθικής και κάθε άλλη σύγχρονη και αποδεκτή διεθνώς εταιρική λειτουργία “σκαναρίστηκε” στη Sunlight από την ΕΤΕπ, πριν κάνει τη χρηματοδότηση», επισήμανε ο επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας.
Και πρόσθεσε: «η στήριξη που παρέχει η ΕΤΕπ θα επιτρέψει στη Sunlight να προωθήσει την καινοτομία και να ενισχύσει την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας προϊόντων αποθήκευσης ενέργειας που είναι κρίσιμης σημασίας για τους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των προμηθειών και εφοδιαστικής αλυσίδας και των τηλεπικοινωνιών.
Όπως τόνισε ο κ. Μπίλλης, η ΕΤΕπ ενισχύει συνολικά το portfolio της ελληνικής βιομηχανίας. «Τους παρουσιάσαμε το συνολικό επενδυτικό μας πρόγραμμα που φτάνει στα 30 εκατ. ευρώ σε βάθος 7ετίας και συμφώνησαν να δώσουν τα 12,5 εκατ. εξ αυτών», επισήμανε.
Τρεις είναι οι κύριοι τομείς που ενισχύονται: 1) Παραγωγή, 2) Κεφάλαια κίνησης (μικρότερο τμήμα) και 3) Έρευνα ανάπτυξη και καινοτομία. Αναφορικά με το επιτόκιο, ο κ. Μπίλλης τόνισε ότι είναι πολιτική της ΕΤΕπ να μην το ανακοινώνει, όμως «είναι ανταγωνιστικό», σημείωσε.
Θυμίζουμε πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ο θεσμός παροχής μακροπρόθεσμου δανεισμού της Ε.Ε. και ανήκει στα Κράτη-Μέλη της. Χορηγεί μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση σε υγιείς επενδύσεις, προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που καθορίζονται από τις πολιτικές της Ε.Ε.
Πολλά και σημαντικά νέα το 2019
Όπως επισήμανε ο κ. Μπίλλης, εντός των πρώτων μηνών του 2019 η εταιρεία θα έχει να ανακοινώσει πολλά και σημαντικά νέα. Το νέο εργοστάσιο της Sunlight που δημιουργήθηκε πάνω σε ακόμη πιο σύγχρονες τεχνολογίες, θα δώσει την ευκαιρία για επιπλέον παραγωγική δυνατότητα σε ποσοστό 25%.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η Sunlight απασχολεί πάνω από 840 άτομα (σ.σ. 850 είπε χθες ο κ. Μπίλλης), ενώ η χρηματοδότηση αυτή του νέου σχεδίου επέκτασης, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην ακριτική περιοχή, με την εξαιρετικά υψηλή ανεργία.
Μάλιστα, όπως τονίστηκε χθες, η νέα επένδυση μέσω του δανείου θα ενισχύσει σημαντικά τις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης αλλά και τη συνεργασία με τοπικούς και ξένους συνεργάτες από το χώρο της βιομηχανίας, πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά ιδρύματα, με τα οποία η Sunlight είναι σε πολύ συχνή συνεργασία.
Πιο... hightech μονάδα, σε πλήρη λειτουργία όλες οι γραμμές
Το εργοστάσιο της Sunlight στην περιοχή Όλβιο της Ξάνθης είναι από τα μέσα Οκτωβρίου σε πλήρη λειτουργία, ύστερα από τη διακοπή που έγινε το καλοκαίρι λόγω της πυρκαγιάς. Η αποχή από τις συναρμολογήσεις κράτησε περίπου τέσσερις μήνες, καθώς η πυρκαγιά στο εργοστάσιο – που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς 2018 - κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την κεντρική μονάδα παραγωγής.
Ο σχεδιασμός, οι καινούριες μηχανές και τα συστήματα είναι ακόμη πιο εξελιγμένης τεχνολογίας, ενώ όλο το στήσιμο παραπέμπει σε μια απολύτως... hightech μονάδα, που όχι μόνο θα εξακολουθήσει να είναι κόσμημα για όλη την ακριτική περιοχή, αλλά έχει και μεγαλύτερες δυνατότητες παραγωγής.
Το 4μηνο από Μάιο έως τέλη Αυγούστου έγιναν οι εργασίες αποκατάστασης, ενώ μέσα στο Σεπτέμβριο μπήκε σιγά σιγά μπροστά η παραγωγή σε κάποιες γραμμές. Η επανεκκίνηση τμημάτων έγινε σταδιακά και κλιμακωτά, ανάλογα με την αποκατάσταση των ζημιών.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκίνησε (σταδιακά) η παραγωγή των αμυντικών μπαταριών, ενώ περίπου στις 20 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι αρχικές γραμμές παραγωγής και των βιομηχανικών μπαταριών.
Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, οι γραμμές λειτουργούν όλες, ενώ κάθε μήνα προστίθεται μεγαλύτερη παραγωγή, ώστε να φτάσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 στο 100% της παραγωγής. Οι βιομηχανικές μπαταρίες αποτελούν και τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της Sunlight.
H εταιρεία είναι ασφαλισμένη από consortium οκτώ ασφαλιστικών εταιρειών με συνολική κάλυψη που υπερβαίνει τα 140 εκατ. ευρώ, ενώ το σχήμα της ομάδας των ασφαλιστικών έχει ήδη προκαταβάλει 18 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, όπως έκανε γνωστό χθες ο κ. Μπίλλης.