Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρύθμισε εκτάκτως τις ανάγκες του ευρωσυστήματος από την εμφάνιση της πανδημίας με τα πρόσθετα προγράμματα αναχρηματοδότησης LTROs (Longer Term Refinancing Operations), διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση μιας πολυετούς πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης με ειδικότερες μεθόδους.
Ο παραπάνω μηχανισμός έχει σκοπό την επίτευξη των επιτοκιακών στόχων βάσει των υφιστάμενων προβλέψεων για τον πληθωρισμό εντός της Ευρωζώνης και τη γενικότερη κατάσταση στην οικονομία.
Ειδικότερα δε για τον προαναφερθέντα μηχανισμό στήριξης, βασικότατο μέλημα της ΕΚΤ ήταν ανέκαθεν η ομαλή λειτουργία της αγοράς χρήματος, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο δύναται να υφίσταται νομισματική πολιτική, ή αλλιώς δοσμένο αυτό, χωρίς την ομαλή λειτουργία της αγοράς χρήματος θα υποσκαπτόταν η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής.
Ακόμα παραπάνω, και σε συνδυασμό με τη γενικότερη αρχή της σταθερότητας των τιμών, η ΕΚΤ επιμένει σε μια τέτοια πολιτική μηδενικών (ή και αρνητικών, στις διευκολύνσεις αποδοχής καταθέσεων) βάσει των ερευνών της για τον πληθωρισμό, συγκρίνοντας τον ετήσιο πληθωρισμό στη spot και τις αντίστοιχες τιμές των forwards.
Με τα τωρινά δεδομένα, η κατάσταση φαίνεται να παραμένει ως έχει, και δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές, κάτι που έρχεται σε αντιδιαστολή με τη συνεχιζόμενη φημολογία στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, λόγω της αυξητικής τάσης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων δευτερογενώς (πτώση των τιμών των ομολογιών).
Την Παρασκευή στις 25 Μαρτίου αναμένεται να δημοσιευθούν τα νέα συμπεράσματα. Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε προσφάτως ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω ορισμένων πρόσκαιρων παραγόντων και της αύξησης του πληθωρισμού των τιμών της ενέργειας. Ταυτόχρονα, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν συγκρατημένες σε ένα περιβάλλον υποτονικής ζήτησης και σημαντικής υπερπροσφοράς στις αγορές εργασίας και προϊόντων.
Έτσι, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν και κατά πόσον η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παραμένει πολύ μακριά από οποιαδήποτε μεταβολή της έως τώρα χαλαρής νομισματικής πολιτικής, και κατά πόσο αυτό θα λειτουργήσει ως ώθηση για την τιμή της ισοτιμίας του EUR/USD σε περίπτωση που η Fed δεν πείσει τους επενδυτές για τη μη ύπαρξη πληθωριστικών πιέσεων.
Τούτο, διότι τυχόν παραμονή του ευρώ σε τέτοιο χαλαρό περιβάλλον με ταυτόχρονη μεταβολή (ή δέσμευση για μεταβολή) της πολιτικής της Fed θα οδηγήσει σε ακαριαίες πωλήσεις του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς τα νεοεκδιδόμενα αμερικανικά ομόλογα θα βασίζονται σε υψηλότερα επιτόκια, ενδυναμώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το αμερικανικό νόμισμα.
Προς το παρόν, η περιοχή του 1,23 ορίζεται σημαντική αντίσταση, και τυχόν σημαντικά μεταβληθέντα μακροοικονομικά στοιχεία ίσως οδηγήσουν σε πολύ χαμηλότερες τιμές, με βασική περιοχή το 1,10-1,09.
Τέλος, πρέπει να διευκρινισθεί ότι η ολοκλήρωση του έτους βρήκε τους αναλυτές να συγκλίνουν προς μια «μέτρια» αποδυνάμωση του δολαρίου και τιμές-στόχους για την ισοτιμία πέριξ ή και άνω του 1,25.
Μια ενδεχόμενη ανισορροπία όπως περιγράφηκε παραπάνω, θα οδηγήσει σε κατάρρευση της τιμής, όχι μόνο εξαιτίας μιας φυσικής αντίδρασης των επενδυτών, αλλά και απότομη πώληση των ήδη αποκτηθέντων μεγάλων θέσεων σε ευρώ λόγω των απόψεων που επικρατούσαν έως πρότινος.