Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Τον φόβο ότι η προεκλογική περίοδος μπορεί να τινάξει τα έσοδα στον αέρα εκφράζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο επιχειρησιακό σχέδιο για το 2019. Μέσω της ανάλυσης για τις εξωτερικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει η φορολογική διοίκηση διατυπώνονται έντονες ανησυχίες που μπορούν να οδηγήσουν στη μη επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.
Για παράδειγμα γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις της προεκλογικής περίοδος οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη στην εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και δεικτών. Όπως τονίζεται, η προεκλογική περίοδος «δημιουργεί αβεβαιότητα στους πολίτες, που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τρέχουσα και μελλοντική παραγωγή και απασχόληση, στο κόστος δανεισμού και στις τραπεζικές χορηγήσεις. Επομένως, η επίδραση του εκλογικού κύκλου στην οικονομία, αν και περιορίστηκε την περίοδο εφαρμογής των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς ενδέχεται να συντελέσει στη μη έγκαιρη καταβολή φόρων, στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και γενικότερα στη μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων».
Επίσης στην ανάλυση τονίζεται ότι σε επίπεδο διασυνοριακό, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια ενδεχομένως επηρεάσουν τη δημοσιονομική εξέλιξη των μεγεθών της χώρας. Επιπλέον, μία υποτίμηση της τουρκικής λίρας πιθανώς θα έχει επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και στον αριθμό των τουριστικών αφίξεων, επηρεάζοντας την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και μειώνοντας τον κύκλο εργασιών τους.
Μάλιστα σημειώνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο ότι η ενδεχόμενη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, με ή χωρίς συμφωνία, θα δημιουργήσει πρόσθετες ανάγκες και κόστος στην Τελωνειακή διοίκηση (προσωπικό, εξοπλισμός, διοικητικές και λοιπές δαπάνες) και θα επηρεάσει σημαντικά τις εμπορικές συναλλαγές των επιχειρήσεων (εισαγωγές-εξαγωγές), επιβαρύνοντας με διοικητικό κόστος και τις φορολογικές αρχές.
Αναφορά γίνεται και στις μεταναστευτικές ροές. Οι ροές προσφύγων ιδιαίτερα από το 2014 και μετά έχουν επιρροή στις τοπικές κοινωνίες όπου εδράζονται τα κέντρα φιλοξενίας ή αποτελούν σημείο εισόδου στη χώρα. Η χώρα μας κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στον αριθμό των παράνομων μεταναστών που απασχολούνται πολλές φορές παράνομα σε δραστηριότητες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, με αποτέλεσμα τη διαφυγή σημαντικών φορολογικών εσόδων.
Με εγγύηση η έναρξη επιχείρησης
Στην ενεργοποίηση των διατάξεων που προβλέπουν την καταβολή εγγύησης των φορολογούμενων επιθυμούν να ανοίξουν επιχείρηση και είχαν στο παρελθόν χρέη στην εφορία προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων εσόδων.
Συγκεκριμένα όσοι φορολογούμενοι είχαν ασκήσει κατά το παρελθόν επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά πτώχευσαν ή κατέστησαν αφερέγγυοι αφήνοντας πίσω τους ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές άνω των 100.000 ευρώ θα πρέπει πληρώσουν εγγύηση τουλάχιστον 15.000 ευρώ στην Εφορία. Συγκεκριμένα η εφορία θα απαιτεί εγγύηση από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που πρόκειται να ασκήσει δραστηριότητα επιχειρηματικού περιεχομένου, εάν:
α) το ίδιο το φυσικό πρόσωπο, οποτεδήποτε κατά το τρέχον και τα προηγούμενα πέντε, πριν από την υποβολή της δήλωσης έναρξης έτη, πτώχευσε ή κατέστη αφερέγγυο ή υπήρξε διευθυντής, πρόεδρος, διαχειριστής, διευθύνων σύμβουλος ή πρόσωπο εντεταλμένο στη διοίκηση νομικού προσώπου ή οντότητας ή ήταν «συνδεδεμένο πρόσωπο» με άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, που πτώχευσαν ή κατέστησαν αφερέγγυα.
β) μέτοχος με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 33% ή εταίρος ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας υπήρξε οποτεδήποτε κατά το τρέχον και τα πέντε προηγούμενα φορολογικά έτη, πριν από την υποβολή της δήλωσης έναρξης, διευθυντής, πρόεδρος, διαχειριστής, διευθύνων σύμβουλος ή πρόσωπο εντεταλμένο στη διοίκηση νομικού προσώπου ή οντότητας ή ήταν «συνδεδεμένο πρόσωπο» με άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, που πτώχευσαν ή κατέστησαν αφερέγγυα.