Η σημερινή συνέντευξη τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ πολύ δύσκολα θα εκπλήξει θετικά τις αγορές καθώς ακόμη και στην περίπτωση που ανακοινωθεί η αύξηση του QE Πανδημίας κατά 500 δισ. ευρώ, στα 1,25 τρισ. ευρώ, η κίνηση αυτή είναι προεξοφλημένη. Μετά την πρόταση της Κομισιόν για δημοσιονομική «απάντηση» στην κρίση του κορονοϊού ύψους 750 δισ. ευρώ, οι αγορές δεν περιμένουν ακριβώς να επικροτήσουν την αύξηση του QE ή να αποδοκιμάσουν πιθανή αδράνεια. Η σημερινή στάση της επικεφαλής της ΕΚΤ θα δείξει πόσο αποφασισμένη είναι να βαδίσει στο δρόμο που χάραξε ο Μάριο Ντράγκι ή θα προτιμήσει μία πιο πολιτική διαχείριση των καταστάσεων.
Η ικανότητά της στην πολιτική διαχείριση αποτέλεσε εξάλλου έναν από τους βασικούς λόγους που επελέγη η Λαγκάρντ για το ανώτατο αξίωμα της ΕΚΤ και μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να φέρει εις πέρας μία πολύ δύσκολη αποστολή σε μία από τις κρισιμότερες στιγμές στην ιστορία του ευρώ. Οι συνθήκες σήμερα είναι τελείως διαφορετικές από το 2012 ή το 2015 όμως η Λαγκάρντ αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να αποφασίσει ποιο δρόμο θα διαλέξει.
Εκτός από την πολιτική διαχείριση και τις ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν, υπάρχει και η πραγματική οικονομία. Εκεί η Λαγκάρντ έχει μπροστά της μία τρομακτική ύφεση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμβατικά εργαλεία, ιδιαίτερα στην περίπτωση που υπάρξει και νέο κύμα πανδημίας. Οι προβλέψεις που έχει στη διάθεσή της η Γαλλίδα είναι σοκαριστικές, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανεργία. Στο δυσμενές σενάριο, η ανεργία στην Ευρωζώνη θα φτάσει στο 12% το 2020 για να υποχωρήσει στο 9% το 2021, όταν στις ΗΠΑ εκτιμάται στο 6% φέτος και 5% τον επόμενο χρόνο.
Για να σταματήσει τα επιχειρηματικά «λουκέτα» και να συγκρατήσει την ανεργία, η ΕΚΤ θα πρέπει να δράσει αποφασιστικά και να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια βρίσκονται στο δρόμο της εξαιτίας των διαφορών μεταξύ των χωρών-μελών. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την Λαγκάρντ και σε αυτή την αποστολή θα κριθεί. Αυτή είναι η δική της στιγμή και το δικό της «whatever it takes». Θα είναι μία δέσμευση για απεριόριστη σε χρόνο στήριξη ή θα ανεβάσει ταχύτητα για να πλησιάσει τη Fed και να αποδείξει ότι δεν επηρεάζεται από την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου;
Όπως έχουμε ξαναπεί, οι αγορές έχουν τις ίδιες προσδοκίες από την ΕΚΤ και τη Fed, όσον αφορά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, όμως μέχρι στιγμής η Ευρωτράπεζα βρίσκεται πολύ πίσω. Ακόμη και αν κυριαρχήσει η άποψη των χωρών του Νότου και της ίδιας της Λαγκάρντ και αυξηθούν οι αγορές ομολόγων στα 1, στα 1,25 ή και στα 1,5 τρισ. ευρώ, το QE Πανδημίας δεν μπορεί να φτάσει τη ρευστότητα που έχει υποσχεθεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα. Διότι πολύ απλά ο Τζερόμ Πάουελ έχει δεσμευτεί να παρέχει απεριόριστη ρευστότητα, κάτι που στην Ευρώπη μοιάζει αδύνατο με όλες αυτές τις κόντρες μεταξύ Βορρά και Νότου, καθώς και τα εμπόδια που θέτει η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας.
Η Fed κινήθηκε πολύ πιο γρήγορα από την ΕΚΤ, μείωσε τα επιτόκια το μηδέν, απέσυρε κάθε όριο από τις αγορές τίτλων (κρατικών ή καλυμμένων με ενυπόθηκα δάνεια), δεσμεύτηκε να στηρίξει περιφερειακά με αγορές εταιρικών ομολόγων και παρουσίασε μία σειρά γραμμών χρηματοδότησης, με πιο πρόσφατη αυτή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτός Wall Street με τζίρο χαμηλότερο των 5 δισ. δολαρίων και λιγότερους από 15.000 εργαζόμενους.
Boris Roessler/Pool Photo via AP