Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 16% την Πέμπτη, μείωση διπλάσια αυτής που περίμενε η αγορά, στέλνοντας την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό αλλά προσφέροντας την τόνωση στην οικονομία που ήθελε ο πρόεδρος Ερντογάν παρά τον υψηλό πληθωρισμό.
Σε ανακοίνωση της η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι υπάρχει μικρό περιθώριο για περαιτέρω μείωση έως το τέλος της φετινής χρονιάς.
Οι εκτιμήσεις στην αγορά έβλεπαν την κεντρική τράπεζα να χαμηλώνει το παρεμβατικό της επιτόκιο repo κατά μισή έως μία ποσοστιαία μονάδα.
Η νομισματική αρχή της χώρας είχε ξαφνιάσει την αγορά τον περασμένο μήνα με μείωση μίας ποσοστιαίας μονάδας του επιτοκίου, κίνηση που έπληξε τότε την ισοτιμία της λίρας.
Εδώ και καιρό ο Ερντογάν πίεζε για νομισματική τόνωση, έχοντας αποπέμψει τρεις κεντρικούς τραπεζίτες σε λιγότερο από δυόμιση χρόνια, πλήττοντας όμως την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας και προκαλώντας την έξοδο ξένων επενδυτών.
Την προηγούμενη εβδομάδα έδιωξε τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, δύο εκ των οποίων αντιτίθεντο σε μειώσεις επιτοκίων. Η κίνηση του προϊδέασε για το τι θα ακολουθούσε.
Στην αγορά συναλλάγματος η λίρα εξασθένησε 3%, για να διαμορφωθεί στις 9,5 λίρες έναντι του δολαρίου, προτού μετριάσει τις απώλειές της, στα επίπεδα των 9,43 λιρών.
Το νόμισμα της Τουρκίας έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας του φέτος με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης να έχει συμβεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Για την εξαρτημένη στις εισαγωγές τουρκική οικονομία, η εξασθένηση του νομίσματος οδηγεί σε υψηλότερο πληθωρισμό μέσω των εισαγωγών.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού επιταχύνθηκε στο 19,58% τον προηγούμενο μήνα εκτοξεύοντας το κόστος διαβίωσης για τον τουρκικό πληθυσμό.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει παραμείνει διψήφιος τα τελευταία πέντε χρόνια και πολύ πάνω από τον στόχο του 5%. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός και εστιάζει στο δομικό πληθωρισμό που μπορεί μεν να είναι χαμηλότερος αλλά τρέχει με 17%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση της κεντρικής τράπεζας ήταν πρόωρη καθώς αφήνει τα πραγματικά επιτόκια στην Τουρκία πολύ αρνητικά και πάει κόντρα στις πολιτικές άλλων κεντρικών τραπεζών που αυξάνουν τα επιτόκια για να αποφύγουν την περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού.