Η υπερφορολόγηση και οι υψηλές φορολογικές εισφορές οδήγησαν στη δημιουργία ενός πρωτογενούς πλεονάσματος μαμούθ το οποίο ανήλθε για το 2017 στο 4%, σύμφωνα και με τη Εurostat.
Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που χρειαζόταν να πετύχει η Ελλάδα (1,75% του ΑΕΠ) και στέρησε από την πραγματική οικονομία σημαντικά κεφάλαια, συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Ωστόσο, οι αιτιάσεις του ΔΝΤ για αδυναμία επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων, άσχετα αν αυτά επιτεύχθηκαν μέσω της φορολογίας, δεν έχουν καμία βάση πλέον κι όπως όλα δείχνουν θα διατηρηθούν αυτά τα υψηλά πλεονάσματα και το τρέχον έτος, δεδομένου ότι οι φόροι παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όπως επίσης και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Τα στοιχεία αυτά ενδυναμώνουν τη θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ωστόσο η καθυστέρηση υλοποίησης των 85 προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα και να καθυστερήσουν και τις συζητήσεις για το χρέος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.