Μέσα στον Νοέμβριο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου τρόπου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί πριν από το τέλος του χρόνου. Πρόθεση είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να έχει προχωρήσει στην εκκαθάριση του νέου φόρου μέχρι τις αρχές Μαρτίου ώστε το τελικό ύψος του φόρου να ξεκινήσει να πληρώνεται από το τέλος Μαρτίου και σε 10 μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022. Η κυβέρνηση, θα ενσωματώσει τις διατάξεις σε φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα συνοδέψει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.
Το «πακέτο» θα περιλαμβάνει και άλλα μέτρα όπως την νομοθέτηση των κινήτρων για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που θεωρούνται «ύποπτες» για φοροδιαφυγή όπως επίσης και τα κίνητρα για τη συγχώνευση των ατομικών επιχειρήσεων. Στο ίδιο πακέτο και οι τελικές διατάξεις για την ενεργοποίηση του My data. Τι λείπει; Ουσιαστικά το ποινολόγιο το οποίο θα καταστήσει υποχρεωτική την ηλεκτρονική αποστολή των τιμολογίων από το σύνολο των επαγγελματιών της χώρας.
Για ευνόητους λόγους, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον ΕΝΦΙΑ. Ουσιαστικά μέχρι τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχει λυθεί μια εξίσωση που θα συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους:
- Την επίπτωση που έχει στη φορολογητέα αξία των ακινήτων η ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών.
- Το δημοσιονομικό κόστος που προκαλεί η ουσιαστική κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων. Αν η κατάργηση περιοριστεί στα φυσικά πρόσωπα, τότε το κόστος θα ανέλθει στα 370 εκατ. ευρώ ενώ αν επεκταθεί και στις επιχειρήσεις τότε θα εκτοξευτεί στα 650 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι ο συμπληρωματικός φόρος των επιχειρήσεων θα παραμείνει ενεργός προκειμένου να μην γίνει ακόμη μεγαλύτερη ανακατανομή των φοολογικών βαρών.
- Την εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι μειωμένος συγκριτικά με τον ΕΝΦΙΑ του 2021 για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών.
- Την δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους θεσμούς ότι και το 2022, ο φόρος θα αποδώσει φορολογικά έσοδα της τάξεως των 2,5-2,6 δις. ευρώ δηλαδή όσα και το 2021.
Το νομοσχέδιο θα περιέχει μια καινούργια κλίμακα ΕΝΦΙΑ με διαφοροποιημένους συντελεστές σε σχέση με τους υφιστάμενους αλλά και με ανανεωμένα κλιμάκια. Τα τελικά ποσά, θα προκύψουν πρακτικά από την έρευνα που θα δείξει πώς επιδρά η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Από τώρα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου δεν επήλθε μεταβολή στην τιμή ζώνης ή σε περιοχές όπου επήλθε μείωση, μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι ο λογαριασμός θα είναι μειωμένος σε σχέση με το 2021.
Επίσης, σοβαρές πιθανότητες να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με φέτος έχουν και οι περίπου 500.000 φορολογούμενοι που πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο επειδή έχουν ατομική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ. Αρκεί, αυτό το ποσό να προκύπτει από το άθροισμα πολλών επιμέρους περιουσιακών στοιχείων και όχι από ένα συγκεκριμένο ακίνητο.
Για τα μεμονωμένα ακίνητα μεγάλης αξίας, το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να θεσπίσει έναν αυξητικό συντελεστή πολυτελείας ώστε να πάρει πίσω ένα μέρος από τα φορολογικά έσοδα που θα χάσει εξαιτίας της κατάργησης (ή συγχώνευσης όπως τη λένε στο υπουργείο Οικονομικών) του συμπληρωματικού φόρου.