Στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που εξαπλώθηκε η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα, τον Μάρτιο του 2020, υποχώρησε ο αριθμός των αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, παρέχοντας μια αισιόδοξη ένδειξη ότι η αγορά εργασίας της μεγαλύτερης οικονομίας της χώρας κάνει βήματα για να επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.
Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο υποβλήθηκαν 293.000 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, αριθμός σημαντικός μειωμένος τόσο σε σχέση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί και η οποία είχε 326.000 νέες αιτήσεις αλλά και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ήπια υποχώρηση στις 320.000.
Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, ο αριθμός ήταν ο μικρότερος που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή τον πρώτο μήνα που επιβλήθηκαν lockdown στη χώρα.
Παράλληλα, την ίδια τάση ακολούθησε και ο αριθμός των συνολικών επιδομάτων ανεργίας που συνεχίζουν να λαμβάνουν πολίτες, ο οποίος υποχώρησε στα 2,539 εκατομμύρια από τα 2,714 εκατ. της εβδομάδας που είχε προηγηθεί, έναντι εκτιμήσεων από τους αναλυτές για μικρή πτώση στα 2,670 εκατ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει για να επιστρέψει στους προ πανδημίας ρυθμούς της. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι τον Οκτώβριο του 2019, λίγο πριν εντοπιστούν τα πρώτα κρούσματα της covid-19 στον πλανήτη, τα συνεχιζόμενα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ ανέρχονταν σε 1,699 εκατομμύρια.
Τάσεις αποκλιμάκωσης στις Τιμές Παραγωγού
Σε ακόμα μία θετική είδηση για την αμερικανική οικονομία που έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού παρουσίασε τάσεις επιβράδυνσης τον Σεπτέμβριο, κινούμενος με χαμηλότερο ρυθμό τόσο σε μηνιαία βάση όσο και σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο ΔΤΠ αυξήθηκε κατά 0,5% τον περασμένο μήνα έπειτα από την αύξηση κατά 0,7% που είχε προηγηθεί τον Αύγουστο, ενώ αναλυτές σε έρευνα του πρακτορείο Reuters ανέμεναν να παρουσιάσει αύξηση κατά 0,6%.
Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν πλέον κατά 8,6% - καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξησή τους από τον Νοέμβριο του 2010 - έπειτα από το 8,3% του Αυγούστου, ωστόσο ο ρυθμός ήταν επίσης χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις που ανέμεναν να ανέλθει στο 8,7%
Εξαιρουμένων δε των έντονα ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και τον τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός ΔΤΠ, παρουσίασε μόλις 0,2% - τη μικρότερη που έχει εμφανίσει εδώ και ένα χρόνο - και σε επίπεδο έτους κατά 6,8%.