Του Γιώργου Φιντικάκη
Ιστορικό ρεκόρ παραγωγής ανακοινώνουν σήμερα μαζί με τα αποτελέσματα εννεαμήνου τα ΕΛΠΕ, η διοίκηση των οποίων είχε χθες τη πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τον νέο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Δείγμα της εξωστρέφειας του ομίλου που εξαρτάται όλο και λιγότερο από τα σκαμπανεβάσματα της ελληνικής οικονομίας, είναι το γεγονός της ενίσχυσης των εξαγωγών κατά 60%, και της αύξησης των όγκων πωλήσεων τόσο εκτός, όσο και εντός Ελλάδας σε ποσοστά της τάξης του 6%.
Αν και τα διεθνή περιθώρια διύλισης είναι μειωμένα κατά δύο περίπου δολάρια, τα ΕΛΠΕ έχουν επωφεληθεί τόσο από τις νέες συμφωνίες για απευθείας αγορά αργού από Ρωσία και Ιράν παρά μέσω traders, όσο και από τις θετικές επιδόσεις σε τομείς όπως το αεροπορικό καύσιμο, εκμεταλλευόμενα την καλή πορεία φέτος του τουρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρ'' ότι τα περιθώρια είναι μειωμένα κατά δύο δολάρια συγκριτικά με πέρυσι, η υπεραπόδοση (overperformance) που έχει επιτευχθεί σε σειρά από τομείς, κάνει αρκετούς να μιλούν για ετήσια αποτελέσματα που θα κινηθούν σε επίπεδο EBITDA λίγο κάτω από 700 εκατ. ευρώ.
Άλλωστε σε πρόσφατη έκθεση για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, η UBS είχε προβλέψει ότι τα EBITDA των ΕΛΠΕ για το γ' τρίμηνο του έτους θα ανέλθουν σε 175 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα είχε δώσει τιμή-στόχο στα 6 ευρώ για τα ΕΛΠΕ, κάνοντας παράλληλα αναφορά στα περιθώρια διύλισης που εμφανίζονται να ανακάμπτουν από το γ'' τρίμηνο του έτους.
Οι επενδύσεις του 1 δισ.
Πρόσφατα τα ΕΛΠΕ κατάφεραν να αναχρηματοδοτήσουν το ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ που έληγε το 2017, αντλώντας με επιτυχία από τις αγορές 375 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,8% έναντι 8% του αρχικού.
Στην ουσία τα ΕΛΠΕ έχουν καταφέρει να αναχρηματοδοτήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους για την περίοδο 2016-2018, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ και από τη βελτίωση των όρων του δανεισμού τους θα εξοικονομούν περί τα 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σαν αποτέλεσμα, ο όμιλος είναι σε θέση να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων ύψους έως και 1 δισ. ευρώ που προγραμματίζει για την επόμενη πενταετία, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ομίλου Στάθης Τσοτσορός.
Και το κλειδί της επιτυχίας
Το κλειδί για τα καλά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ βρίσκεται στις απευθείας συμφωνίες με προμηθευτές αργού. Η αρχή έγινε τον Ιανουάριο με την NIOC, κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, που μετά και τη λήξη των δυτικών κυρώσεων επανήλθε στη διεθνή σκηνή, (έχοντας μέχρι σήμερα παραδώσει τέσσερα φορτία στον ελληνικό όμιλο), για να ακολουθήσει η συμφωνία με τη ρωσική Rosneft, τον μεγαλύτερο πετρελαϊκό όμιλο της Ρωσίας, με ένα από τα πιο χαμηλά κόστη εξόρυξης διεθνώς.
Στόχος του ελληνικού ομίλου είναι να δώσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος σε συμβόλαια με παραγωγούς για απευθείας παραγγελίες αργού, αφού αρχίζει ήδη και βλέπει μια αισθητή διαφορά στα κόστη του. Υπό αυτό το πρίσμα, τα ΕΛΠΕ επιδιώκουν να διαμορφώσουν την αναλογία ως προς τις πηγές προμήθειας σε επίπεδα της τάξης 50% από traders και 50% από παραγωγούς.
Σε αυτό το επίπεδο κινήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και η πρώτη ενημερωτική συνάντηση που είχε χθες η διοίκηση των ΕΛΠΕ με τον νέο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Ο τελευταίος ενημερώθηκε για τις κινήσεις του ομίλου εντός και εκτός Ελλάδος, τόσο αναφορικά με τη διύλιση και εμπορία καυσίμων, όσο και σχετικά με τους υπόλοιπους τομείς δραστηριότητας, όπως η ηλεκτροπαραγωγή, όπου και η βασική έννοια του υπουργού.
Διότι όπως λένε οι πληροφορίες, το βασικό ζητούμενο για το Σταθάκη δεν είναι τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο ή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο ο ηλεκτρισμός, και η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, όπου και προτίθεται να ρίξει το βάρος του.