J. Dijsselbloem και W. Schaueble "παραπέμπουν" σε συμφωνία "αργότερα"

J. Dijsselbloem και W. Schaueble "παραπέμπουν" σε συμφωνία "αργότερα"

Ο πρόεδρος του eurogroup, J. Dijsselbloem, απέκλεισε και το τελευταίο ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία στο σημερινό Εurogroup, προσερχόμενος στις εργασίες του οργάνου, μολονότι επιβεβαίωσε ότι θα συζητηθεί σε βάθος και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

"Θα συζητήσουμε πότε, εάν, υπό ποιες συνθήκες μια αναδιάρθρωση χρέους θα μπορούσε να λάβει χώρα. Είναι αναγκαία; Όμως αυτή είναι μια πρώτη συζήτηση. Δεν αναμένω οριστικά συμπεράσματα ακόμη", είπε ο κ. Dijsselbloem.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χρειάζονται περισσότερο χρόνο και για να μελετήσουν την ελληνική πρόταση για τα εφεδρικά μέτρα, όπως και τις μεταρρυθμίσεις.

«Σήμερα, έχουμε μία πρώτη συζήτηση εις βάθος και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε για το θέμα στις 24 Μαΐου», δήλωσε ο Dijsselbloem.

Επιπλέον, ανέφερε πως στο ίδιο διάστημα θα γίνει και η επιβεβαίωση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει στην εκταμίευση.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο πρόσθετων μέτρων το οποίο θα ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση που ο ελληνικός προϋπολογισμός βγει «εκτός τροχιάς», σημείωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους θεσμούς σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις της Αθήνας. «Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι δεν θα χρειαστούν αυτά τα μέτρα, όμως το ΔΝΤ είναι πιο προσεκτικό. Για να γεφυρωθεί αυτό το κενό, σχεδιάσαμε τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ο J. Dijsselbloem, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν «νομικοί περιορισμοί» οι οποίοι πρέπει να γίνουν σεβαστοί.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaueble, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ελπίζει σε πρόοδο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να υπάρξει οριστική απόφαση – κι ότι έχει εμπιστοσύνη πως θα υπάρξει κατάληξη στις 24 Μαϊου.

«Σήμερα θα γίνει συζήτηση και θα δοθούν πολιτικές οδηγίες», δήλωσε ο W. Schaueble. «Πριν από τις συζητήσεις για το χρέος, χρειάζεται ανάλυση βιωσιμότητας...Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του Μαΐου», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα έχει δεχτεί αρκετή αλληλεγγύη, ίσως περισσότερη από άλλους. Η Γερμανία ήταν σίγουρα μία από τις πιο γενναιόδωρες χώρες», πρόσθεσε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.

Επίσης επισήμανε ότι «κάποιος πρέπει να είναι περισσότερο ειλικρινής με τον Ελληνικό λαό, για τη φιλοσοφία των προγραμμάτων διάσωσης. Σκοπός τους είναι για να τους βοηθήσουν να σταθούν στα πόδια τους».

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Hans Jorg Schelling εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ενδεχόμενη μείωση του χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

Το ίδιο σημείωσε και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Alexander Stubb. Αφού πρώτα ενημέρωσε ότι δεν θα πρέπει να περιμένει θαύματα σήμερα κανείς, πρόσθεσε ότι «όπως έχουμε ήδη πει, κούρεμα του χρέους είναι εκτός συζήτησης».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μίλησε για τις επιλογές που υπάρχουν σχετικά με το «προφίλ του χρέους» αλλά τόνισε ότι αποκλείεται το κούρεμά του. 

«Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο, ενέκρινε σημαντικά μέτρα στο Κοινοβούλιο, θα τα αξιολογήσουμε λεπτομερώς, επίσης υπάρχει μια αρκετά ανοικτή στάση για πιθανές επιλογές σχετικά με το προφίλ του χρέους, ωστόσο αποτελεί προϋπόθεση ότι ένα κούρεμα δεν είναι στο τραπέζι» δήλωσε ο Pier Carlo Padoan κατά την είσοδο του στο Eurogroup για την Ελλάδα.

Ο κ. Padoan πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξέτασε και το ενδεχόμενο να προβλεφθούν μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν ως εγγύηση για το μέλλον, τα οποία να εμπνέονται και από ανάλογα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί στην Ιταλία. 

«Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Πρόκειται για μία καλή είδηση, ενώ η δεύτερη καλή είδηση είναι ότι οι αναγκαίοι πόροι για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος αποδείχθηκε ότι ήταν λιγότεροι από τις αρχικές προβλέψεις» ολοκλήρωσε. 

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Michael Noonan, τάχθηκε επίσης καταρχήν κατά του κουρέματος του ελληνικού χρέους και υπέρ μιας αναδιάρθρωσής του. Πρόσθεσε επίσης ότι βλέπει πρόοδο σήμερα, αλλά συμφωνία στις 24 Μαϊου, ενώ εκτίμησε ότι έχουν αρχίσει να γεφυρώνονται οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ κι Ευρωπαίων εταίρων.

Τέλος, με αναρτήσεις του στο twitter, εξέφρασε τη θέση του και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών. Ο Peter Kazimir αρχικά επισήμανε ότι «έχει γίνει πολλή δουλειά και ακούω ότι είμαστε επιτέλους κοντά στην ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης». Για το ρόλο του ΔΝΤ σημείωσε ότι «μπορώ εύκολα να ζήσω με το ΔΝΤ να μη συμμετέχει στη χρηματοδότηση αλλά να μείνει παράσχοντας τεχνική βοήθεια, αυτό είναι πιο σημαντικό», ενώ κατέληξε αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ενδεχόμενο πτώχευσης. Τα πράγματα στην Αθήνα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, υπάρχει πρωτογενές πλεόνασαμα τώρα».