Κανείς δεν το πίστευε ότι θα ολοκληρωθεί.
Οι φωνές από τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που αποτελούν τμήμα από το εκλογικό ακροατήριο της κυβέρνησης, ότι το εγχείρημα της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, δεν είναι εφικτό, συνεχείς. Επί μήνες πρότασσαν το επιχείρημα ότι δεν είναι τεχνικά έτοιμοι.
Οι αντιδράσεις από τις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, τους προμηθευτές, τους δεκάδες κλάδους, από ταξιτζήδες μέχρι πωλητές λαϊκών αγορών που αναγκάστηκαν να αγοράσουν για πρώτη φορά τερματικές συσκευές, πολλές.
Ήταν ένα project που πολλοί δεν ήθελαν. Έπρεπε να καμφθούν οι αντιστάσεις, να πειστούν όσοι καθυστερούσαν, να ξεβολευτούν χιλιάδες επιχειρήσεις, δηλαδή κομμάτι της μεσαίας τάξης και ψηφοφόροι της ΝΔ, αφού στο εξής, με τη διασύνδεση POS - ταμειακών θα πληρώσουν φόρο για εισοδήματα που σήμερα δεν εμφανίζουν.
Επιστρατεύθηκαν φοβέρες, απειλές τσουχτερών προστίμων, η επικοινωνιακή καμπάνια, εκατοντάδες χιλιάδες mail της ΑΑΔΕ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν είχαν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS και το άφηναν για την τελευταία στιγμή, μια διαχρονική συνήθεια στην Ελλάδα, εκβιάζοντας για νέες παρατάσεις.
Οι δυσκολίες πολλές, γνωστή άλλωστε η δυστοκία που έχουμε στη διαχείριση κάθε αλλαγής. Σημασία έχει όμως ότι ο στόχος επετεύχθη. Πάνω από 255.000 επιχειρήσεις ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για να το κάνουν μέχρι τις 30 Απριλίου, οπότε και είναι η καταληκτική προθεσμία.
Εννιά στις δέκα από τις υπόχρεες επιχειρήσεις, συμμορφώθηκαν. Πάνω από 145.000 ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση και πάνω από 100.000 έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικούς για τη διασύνδεση των συστημάτων τους εντός του μήνα.
Ναι, έγιναν όλα αυτά με πολλές πιέσεις, πολύ επιμονή και παρά τις αντιστάσεις. Ο Κωστής Χατζηδάκης, που έχει συνδέσει το όνομά του με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως τη ΔΕΗ, τον ΕΦΚΑ και την Ολυμπιακή, έγινε δυσάρεστος με πολλούς.
Τους έβγαλε από τη comfort zone και την πεπατημένη με την οποία είχαν μάθει να λειτουργούν τόσα χρόνια, δαπάνησε πολιτικό κεφάλαιο, δεν ρίσκαρε να χαθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου είναι ενταγμένο το έργο.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι που επέμεινε μέχρι τέλους. Από φέτος πρέπει να παρουσιάζουμε διπλάσιο σχεδόν πρωτογενές πλεόνασμα από πέρυσι, 2,1% του ΑΕΠ - δηλαδή να μαζέψουμε γύρω στα 5 δισ. ευρώ.
Επίσης, οι ασύμμετρες κλιματικές απειλές θα μας επισκέπτονται όλο και πιο συχνά, ενώ τα διάφορα «pass» έχουν τελειώσει.
Τα καλά λόγια των ξένων για την ελληνική οικονομία μπορεί να περισσεύουν, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια χώρα υπερχρεωμένη, με έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πάνω από 6,5%, που σημαίνει ότι κάθε χρόνο καταναλώνουμε σταθερά πολύ περισσότερα απ’ όσα παράγουμε.
Επίσης από φέτος η Ευρώπη έχει μπει σε φάση δημοσιονομικής πολιτικής με λελογισμένη αύξηση δαπανών και αυτό σημαίνει ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πορεύεται με τη λογική των «μποναμάδων». Τα περισσεύματα θα κρατιώνται για τις δύσκολες χρόνιες που έρχονται.
Εκτός αν αποκαλυφθεί φορολογητέα ύλη που σήμερα είναι κρυμμένη, αρχίσει να γεμίζει το ταμείο με νέα χρήματα, βρεθεί ένας καινούργιος δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα.
Αυτόν ακριβώς το στόχο έχει η διασύνδεση ταμειακών - POS. Την εμφάνιση νέας φορολογητέας ύλης, την επέκταση του δημοσιονομικού χώρου.
Με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα εξοικονομηθούν πόροι οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε τομείς που τους έχουν περισσότερο ανάγκη. Ανοίγονται νέοι δρόμοι για την προστασία των ευάλωτων με πόρους που ειδάλλως δύσκολα βρίσκονται.
Εάν δουλέψουν όλα τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή - διασύνδεση ταμειακών - POS, προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ, πλήρη εφαρμογή του myDATA - τότε το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι τα επιπλέον έσοδα θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο σε βάθος τετραετίας.
Κάθε χρόνο φορολογούμενοι και τουρίστες πληρώνουμε κοντά στα 140 δισ ευρώ. Αν τα POS και οι ταμειακές φτάσουν να είναι σε online σύνδεση με τις τράπεζες και την ΑΑΔΕ, 24 ώρες το 24ωρο, τότε μπορεί από τα 140 δισ. να δούμε να καταγράφονται τα 100, τα 120, τα 130 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι η αξία των συναλλαγών με κάρτες θα αυξηθεί κι άλλο. Η χρήση πέρυσι του πλαστικού χρήματος ανήλθε σε 62 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 15% σε σχέση με το 2022.
Η παραοικονομία στην Ελλάδα έχει μειωθεί και από 30% το 2013, ήταν στο 16% το 2021, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αλλά παραμένει ψηλά, όπως και η φοροδιαφυγή.
Και η φοροδιαφυγή ως γνωστόν κρατάει ψηλά τους φόρους, η καταπολέμησή της δεν είναι μόνο πρωτοβουλία κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και εργαλείο μείωσης των φόρων. Περιορισμός της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής σημαίνει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
Στην πράξη, η επιμονή του Χατζηδάκη με τα POS, θα οδηγήσει αναπόδραστα σε μείωση των φόρων. Είναι μέρος του σχεδίου που κινείται στη λογική «δεν υπάρχουν χουβαρντάδες με τα λεφτά των άλλων», ότι τον λογαριασμό πρέπει να τον πληρώνουν αυτοί που συστηματικά φοροδιαφεύγουν, όχι οι συνήθεις ύποπτοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Συλλογισμός, που σημαντικό τουλάχιστον μέρος της κοινής γνώμης μπορεί να καταλάβει καλά.