Για ένα δεύτερο γύρο πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ με έμφαση τη μεσαία τάξη και δη τις περαιτέρω μειώσεις φόρων έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του και εναντίον της αντιπολίτευσης.
«Τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, επειδή πάει καλά και θέλω να ελπίζω ότι θα πάει καλά από εδώ και πέρα η εκτέλεση του προϋπολογισμού, και με βάση τις συζητήσεις που θα κάνουμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με βάση και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη λεγόμενη ρήτρα διαφυγής στην άμυνα, ο πρωθυπουργός θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο με έναν δεύτερο γύρο πρωτοβουλιών που θα καλύπτει διάφορες ανάγκες, μεταξύ των οποίων θα καλύπτει και τη μεσαία τάξη στον μέγιστο δυνατό βαθμό με περαιτέρω μειώσεις φόρων εκείνη την περίοδο».
«Όλα είναι στο τραπέζι. Τι θα επιλεγεί είναι ζήτημα προτεραιοτήτων οικονομικών και κοινωνικών. Θα τα δούμε την κατάλληλη στιγμή», επισήμανε στις δηλώσεις του στο MEGA.
«Θέλουμε να δώσουμε όσο παραπάνω γίνεται, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να κρατάμε ένα νοικοκυριό, και γιατί υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες αλλά γιατί αν υπερβούμε αυτό το όριο θα ξαναξεκινήσει η Ελλάδα να θυμίζει την Ελλάδα της περασμένης δεκαετίας».
«Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μέτρα, πρωτοβουλίες για τη μεσαία τάξη», τόνισε.
«Υπάρχει άραγε κανείς ο οποίος να μην θέλει να δώσει παραπάνω λεφτά;»
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης έστρεψε τα βέλη του και στην αντιπολίτευση.
«Η αντιπολίτευση διαδίδει ότι εμείς τάχα «δεν δίνουμε του αγγέλου μας νερό». Υπάρχει άραγε κανείς ο οποίος να μην θέλει να δώσει παραπάνω λεφτά; Προφανώς και όχι, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να κρατάμε ένα νοικοκυριό. Και ο κόσμος δεν είναι αφελής. Γι΄αυτό επέλεξε και το 2019 και το 2023 τη Νέα Δημοκρατία που είπε λιγότερα από τους άλλους. Και τα λιγότερα μπορούν να γίνουν. Τους «λαγούς με πετραχήλια» τους έχουμε δοκιμάσει κατά καιρούς και τους πληρώσαμε πολύ ακριβά!», ανέφερε.
Η αντιπολίτευση διαδίδει ότι εμείς τάχα «δεν δίνουμε του αγγέλου μας νερό». Υπάρχει άραγε κανείς ο οποίος να μην θέλει να δώσει παραπάνω λεφτά; Προφανώς και όχι, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να κρατάμε ένα νοικοκυριό. Και ο κόσμος δεν είναι αφελής. Γι΄αυτό επέλεξε και το 2019 και… pic.twitter.com/PSn7BpZ3OQ
— Kostis Hatzidakis (@K_Hatzidakis) April 25, 2025
Για τις 120 δόσεις
«Για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα και έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, υπάρχει πάντοτε και η διέξοδος του εξωδικαστικού συμβιβασμού που είναι κάτι που δεν πρέπει να το υποτιμούμε».
Για τον ΕΝΦΙΑ
«Την περασμένη 10ετια πράγματι οι ιδιοκτήτες είχαν πληγεί διότι τότε είχαν πέσει οι τιμές των ακινήτων, είχαν πέσει οι τιμές των ενοικίων και είχε επιβληθεί και ο ΕΝΦΙΑ. Εμείς είχαμε υποσχεθεί περιορισμό του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τον περιορίσαμε κατά 35%. Εντωμεταξύ αυξήθηκαν οι τιμές και των ακινήτων και των ενοικίων επ’ ωφελεία των ιδιοκτητών και ήρθε η κυβέρνηση και κατήργησε τη φορολογία μέχρι 800.000 ευρώ για γονικές παροχές. Υπάρχουν μια σειρά από πρωτοβουλίες για τους ιδιοκτήτες».
Για την επιστροφή ενοικίου
«Με τα νοίκια επίσης υπάρχει ένα μείζον κοινωνικό θέμα. Επικεντρωθήκαμε εκεί, βάλαμε και ένα έξτρα ποσό 500.000.000 ευρώ για την στήριξη των δημοσίων επενδύσεων διότι ζούμε σε ταραγμένους καιρούς και πρέπει να κινείται η οικονομία μας. Πρέπει να έχουμε μια προσέγγιση νοικοκυριού», είπε ο κ. Χατζηδάκης για τα ενοίκια.
Για τους συνταξιούχους και τα ΑμεΑ
«Πράγματι υπάρχει το φίλτρο των 65 ετών διότι εκεί, και με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ, φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά της φτώχειας και επειδή τα μέτρα θα έπρεπε να είναι στοχευμένα, επελέγη το ηλικιακό κριτήριο και για τους συνταξιούχους και για τους αναπήρους και φυσικά για τους ανασφάλιστους υπερήλικες».
«Θέλω να θυμίσω ότι τόσο οι συντάξεις όσο και τα αναπηρικά επιδόματα έχουν ‘ξεπαγώσει’. Για τα αναπηρικά επιδόματα είχε δοθεί σχετικά πρόσφατα μια επιπλέον αύξηση και είμαστε εδώ, ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και της οικονομίας, να δούμε και επιπλέον αυξήσεις στη συνέχεια», λέει ο κ. Χατζηδάκης.
«Θα θέλαμε να δώσουμε περισσότερα. Αν δεν είχαμε τις επιδόσεις που είχαμε, το 4,8% πρωτογενές πλεόνασμα και ένα ακόμα 3% κανονικό πλεόνασμα, και είχαμε τις επιδόσεις για τις οποίες εγώ ο ίδιος είχα μιλήσει, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε τίποτα. Επειδή είχαμε καλύτερες επιδόσεις χάρη στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και χάρη στη λειτουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας και το νοικοκύρεμα γενικότερα των δημοσίων οικονομικών, μπορέσαμε και προβήκαμε σε αυτές τις τρεις πρωτοβουλίες που ανακοινώσαμε».
Όπως είπε: «Θα θέλαμε να δώσουμε και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, όμως ξεκινάει κανείς από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν οι συνταξιούχοι και οι ανάπηροι, όσοι είναι πάνω από 65 χρόνων έχουν και παραπάνω δυσκολίες».