Η έξοδος από το μνημόνιο πρέπει να είναι στην κατεύθυνση ενός νέου μοντέλου οικονομίας με σταθερή και βιώσιμη βάση ανάπτυξης, στηριγμένη σε επενδύσεις και στην υγιή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το κρατικοδίαιτο μοντέλο δεν πρέπει να υπάρχει καν στον αναπτυξιακό χάρτη της Ελλάδας.
Ο κ. Κόλλιας δηλώνει επίσης ότι η απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος από το βραχνά των «κόκκινων» δανείων είναι κομβικής σημασίας και υποστηρίζει πως για να διασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση των υπερχρεωμένων δανειοληπτών στο νέο τοπίο, απαιτείται η εφαρμογή του «κυπριακού μοντέλου».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Κόλλια:
ΕΡ: Η χώρα βγαίνει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο εφέτος. Πώς, όμως, θα είναι εφικτή μια σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στα νοικοκυριά;
ΑΠ: Είναι δεδομένο ότι ο μέσος Έλληνας περνάει δύσκολα τα τελευταία οκτώ μνημονιακά χρόνια. Το ζητούμενο, λοιπόν, για τη χώρα και τους πολίτες της είναι η έξοδος από τα προγράμματα να είναι στην κατεύθυνση εκείνη, που να οδηγεί την οικονομία σε σταθερή και βιώσιμη βάση ανάπτυξης, στηριγμένη σε επενδύσεις και στην υγιή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Η απαλλαγή, δηλαδή, του επιχειρείν από τις στρεβλώσεις της γραφειοκρατίας- μέσω της απλοποίησης της αδειοδότησης για επενδύσεις-, αλλά και του φορολογικού συστήματος- μέσω της σταθερότητας στην εφαρμογή της πολιτικής, που θα κατευθύνεται στη μείωση των συντελεστών-, είναι οι κινήσεις, οι οποίες θα φέρουν δουλειές και κατανάλωση. Το κρατικοδίαιτο μοντέλο έχει στοιχίσει πολύ στη χώρα και δεν πρέπει να υπάρχει καν στον αναπτυξιακό χάρτη της Ελλάδας.
EΡ: Εν όψει των νέων stress tests για τις τράπεζες, ποιο θεωρείται ως μείζον πρόβλημα για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα;
AΠ:Η απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος από τον βραχνά των «κόκκινων» δανείων είναι κομβικής σημασίας, ίσως το νούμερο ένα θέμα κατά τη γνώμη μου για τη χώρα. Η επιτυχής ολοκλήρωση των stress tests θα ενισχύσει το μήνυμα αξιοπιστίας της χώρας συνολικά και θα δώσει στα πιστωτικά ιδρύματα τη δυνατότητα- με καθαρούς πλέον ισολογισμούς- να παράσχουν στην αγορά τη ρευστότητα, που τόσο πολύ έχει ανάγκη.
ΕΡ: Υπάρχουν, ωστόσο, οι δανειολήπτες που επιθυμούν να αποπληρώσουν το τραπεζικό χρέος αλλά δυσκολεύονται και οι, κατά την καθομιλουμένη, μπαταχτσήδες. Πώς θα είναι, κατά την άποψή σας, ομαλή η μετάβαση στο νέο τοπίο;
AΠ: Για να διασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση των υπερχρεωμένων δανειοληπτών στο νέο τοπίο, απαιτείται- επιβάλλεται, θα έλεγα- η εφαρμογή του «κυπριακού μοντέλου», βάσει του οποίου η τράπεζα δίνει τη δυνατότητα στον ίδιο τον δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειό του στην ίδια τιμή που έχει συμφωνήσει με το fund. Και, για να αποφύγουμε τον ηθικό κίνδυνο και την αποκατάσταση του αισθήματος της αδικίας για τους συνεπείς δανειολήπτες, θα πρέπει να δούμε ένα μοντέλο επιβράβευσης όλων αυτών, που μέσα σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον καταφέρνουν και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Σε ό,τι αφορά στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε ανθρώπους με πενταψήφια και εξαψήφια ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να σφυρίζουν αδιάφορα για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες και να αρνούνται στην ουσία να πληρώσουν.
EΡ: Πρόσφατα υλοποιήθηκε και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Για κάποιους επιχειρηματίες, ωστόσο, χρήζει βελτιώσεων. Εσείς τι πιστεύετε;
AΠ: Η λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών για οφειλές σε Εφορία, Ταμεία και Τράπεζες αποτελεί σημαντική ανάσα για όλους τους οφειλέτες, που θέλουν, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν. Είναι, άλλωστε, βασισμένη στη σχετική πρόταση, που πρώτο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος έφερε προς συζήτηση στον δημόσιο διάλογο της χώρας. Απαιτούνται, όμως, ουκ ολίγες βελτιώσεις, ώστε να μην λειτουργεί με αποκλεισμούς και να δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους οφειλέτες να ωφεληθούν των ευεργετικών διατάξεων του μηχανισμού.
EΡ: Ως πρόεδρος του ΟΕΕ έχετε κάνει λόγο για αδυναμία πολλών από τα μέλη του Επιμελητηρίου να αντεπεξέλθουν στο νέο σύστημα με τις ασφαλιστικές εισφορές…
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το συγκεκριμένο σύστημα, επισημάναμε το αδιέξοδο, στο οποίο θα οδηγήσει τη συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών. Με τόσο υψηλούς συντελεστές ασφαλιστικών εισφορών, είναι προφανές ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Επιπλέον, ο υπολογισμός από εφέτος των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσό, το οποίο συμπεριλαμβάνει τις ίδιες τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή η εισφορά πάνω στην εισφορά, δίνει τη «χαριστική βολή» τόσο στους ασφαλισμένους, όσο- και κατ' επέκταση- στον ίδιο τον ΕΦΚΑ, αφού ισχύει το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Είναι, λοιπόν, άμεση ανάγκη να ξαναδούμε και το ύψος των εισφορών αυτών, αλλά και τον τρόπο υπολογισμού τους, ώστε να καταλήξουμε σε ένα σύστημα, που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα την επιβίωση των επαγγελματιών και την είσπραξη των εσόδων του