«Να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τις μεταρρυθμίσεις σαν πικρό ποτήρι που ψάχνουμε τρόπους να αποφύγουμε» σημείωσε στην ομιλία που απέστειλε στην εκδήλωση «Διαμάντια της Ελληνικής οικονομίας» ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίου και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αξιώνουν πλέον γενναίες αποφάσεις και ουσιαστικά μέτρα. Αξιώνουν υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, ενώ υπογράμμισε ότι έπειτα από οκτώ χρόνια κρίσης, ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας συνεχίζει να κρατά ζωντανή την ελληνική οικονομία. «Και το λιγότερο που αξίζουν και απαιτούν σήμερα, είναι να δημιουργηθούν ξανά στη χώρα συνθήκες ανάπτυξης. Να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο περιβάλλον, στο οποίο θα μπορέσουν να κοιτάξουν και πάλι μπροστά, να προγραμματίσουν, να σχεδιάσουν, να επενδύσουν και να προκόψουν» είπε ο κ. Μίχαλος.
Ο πρόεδρος των επιμελητηρίων ανέφερε ότι η ανάπτυξη είναι θέμα επιβίωσης για τη χώρα και προσέθεσε: «Αλλά όταν λέμε ανάπτυξη, δεν εννοούμε μια οριακά θετική μεταβολή του ΑΕΠ από εξάμηνο σε εξάμηνο, ή από έτος σε έτος. Μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό 25% και πλέον χρειάζεται ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης για αρκετά χρόνια, για να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Για να μπορεί να καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και για να επιτρέψει, έστω και σταδιακά, την αποκατάσταση συνθηκών ευημερίας στην αγορά και στην κοινωνία. Ο στόχος αυτός, δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο μέσα από την κινητοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Χρειάζεται κεφάλαια και επενδύσεις από την Ελλάδα και τον εξωτερικό.
»Χρειάζεται αύξηση των εξαγωγών και ενίσχυση της συμμετοχής τους στο ΑΕΠ κατά 10 τουλάχιστον ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να φθάσει τουλάχιστον στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται συνθήκες οι οποίες θα εμπνέουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους επενδυτές. Χρειάζεται ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, στο οποίο θα μπορέσουν να ανθίσουν δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.
Υπάρχουν οι συνθήκες αυτές σήμερα; Δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό όχι».
Αν και έχουν γίνει αρκετά θετικά βήματα τα προηγούμενα χρόνια, είπε ο κ. Μίχαλος, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και επενδύσεις όταν το ύψος των φόρων και των εισφορών που ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και όταν και φέτος, για μια ακόμη χρονιά, η χώρα είναι ουραγός στις παγκόσμιες αξιολογήσεις ανταγωνιστικότητας.
Ακόμη, όπως σημείωσε, πρόβλημα εκτός από το ύψος της φορολογίας, είναι και ένα ασταθές και πολύπλοκο φορολογικό περιβάλλον, το οποίο αλλάζει διαρκώς ανάλογα με τις «τρύπες» που εμφανίζονται κάθε φορά στα έσοδα του προϋπολογισμού, ενώ πρόβλημα, προσέθεσε, είναι και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί ομαλές συνθήκες και ανταγωνιστικοί όροι χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας, καθώς και ότι έχουν γίνει λίγα πράγματα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τις επενδύσεις.
«Όμως οι διαπιστώσεις δεν αρκούν», είπε ο κ. Μίχαλος και ανέφερε τι διεκδικεί η επιχειρηματική κοινότητα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων:
- Ανταγωνιστικό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Με χαμηλότερους συντελεστές για τις επιχειρήσεις και μειωμένο ύψος ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις και η απασχόληση.
- Βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
- Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.
«Ζητώντας απλούστερο θεσμικό πλαίσιο και μείωση της γραφειοκρατίας, δεν εννοούμε κατάργηση των κανόνων. Αυτό που διεκδικούμε, είναι να μπορεί επιτέλους ένας επιχειρηματίας να γνωρίζει εξ αρχής τι μπορεί να κάνει και που. Να μπορεί να κάνει ένα αξιόπιστο προγραμματισμό, χωρίς να αγωνιά για το τι θα βρει μπροστά του αύριο» διευκρίνισε ο κ. Μίχαλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ