Για να ερευνηθούν και να αξιοποιηθούν τα εγχώρια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, θα πρέπει στον μεγάλο αυτό εθνικό στόχο να στρατευθεί το σύνολο της διοίκησης αλλά και οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς τους, επεσήμανε η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, μιλώντας την Πέμπτη 31 Μαρτίου στο πλαίσιο του 3ου Power & Gas Forum που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας από το Energypress.
Ειδικότερα, η κ. Σάρδη ανέφερε ότι δεν έχει νόημα ένας Operator να έχει στα χέρια του μια υπογεγραμμένη και με ισχύ νόμου σύμβαση για έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων σε μια περιοχή, όταν αυτή στην πράξη ακυρώνεται είτε από τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες σε κεντρικό ή τοπικό διοικητικό επίπεδο είτε από την απροθυμία, την αντίδραση ή και την προσδοκία τοπικών μικροσυμφερόντων να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη από την εμπλοκή τους στη διαδικασία εκτέλεσης μιας σύμβασης.
«Είναι αδιανόητο μια ιδιωτική ένσταση επί της ιδιοκτησίας που έχει παραχωρηθεί για έρευνα από το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο να εκδικάζεται δύο χρόνια μετά την υποβολή της από την αρμόδια υπηρεσία του Δημοσίου. Είναι αδιανόητο να χρειάζεται να απευθυνθείς στον Ελληνικό Στρατό για να απομακρύνεις τις νάρκες που είναι διάσπαρτες σε μια περιοχή που σού έχει παραχωρήσει για έρευνα το ελληνικό Δημόσιο ή να έχεις να συνεννοηθείς με 220 κοινότητες. Και είναι αδιανόητο να περιμένεις δύο χρόνια για μια περιβαλλοντική άδεια ή και πέντε χρόνια για τη σύμβαση μιας κύρωσης από τη Βουλή», τόνισε χαρακτηριστικά η κα. Σάρδη, αναφερόμενη στις εμπειρίες της Energean από τη διαχείριση των περιοχών του Κατακόλου Ηλείας και των Ιωαννίνων. «Η αντιμετώπιση αυτών - και πολλών άλλων, ακόμη – εμποδίων συνεπάγεται μεγάλη επιβάρυνση στα κόστη και τεράστιες καθυστερήσεις στον χρόνο εκτέλεσης που, φυσικά, αποτελούν πολύ σοβαρά αντικίνητρα στην επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα», πρόσθεσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της εταιρείας στην Ελλάδα.
Όπως επισήμανε η κ. Σάρδη, η Energean έχει σε εξέλιξη επενδύσεις ύψους 2,5 δισεκ. δολαρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την ανάπτυξη του θαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Καρίς (Karish) και Βόρειο Καρίς (Karish North) που διαθέτουν περί τα 100 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, με την παραγωγή από το πρώτο να αναμένεται να ξεκινήσει στο γ΄ τρίμηνο της χρονιάς. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει τη μεγαλύτερη γεωτρητική καμπάνια στην Ανατολική Μεσόγειο στη θάλασσα του Ισραήλ στοχεύοντας σε ανακαλύψεις έως 110 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που θα ενισχύσουν περαιτέρω την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα είναι δυνατό να εφοδιάσουν και άλλες αγορές της ευρύτερης περιοχής.
Η ίδια ανέφερε ότι η Energean στην Ελλάδα αξιολογεί τις προοπτικές που παρουσιάζει για τη δημιουργία τοπικού δικτύου και την κάλυψη καταναλωτών του αγροτικού, του βιομηχανικού και του αστικού τομέα, η ανάπτυξη του διαπιστωμένου θαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Κατάκολο Ηλείας, το οποίο περιέχει κοντά στο 1 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου. Επίσης, η εταιρεία αποτιμά τους στόχους φυσικού αερίου στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων με βάση την επεξεργασία και την ερμηνεία των δεδομένων που αντλήθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας σεισμικής έρευνας και τα οποία δείχνουν ότι στην περιοχή υπάρχουν αναλογίες προς το διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Δέλβινο της Αλβανίας. Ακόμη, η Energean προετοιμάζεται για τη διενέργεια τρισδιάστατης σεισμικής έρευνας στο θαλάσσιο block 2, το οποίο παρουσιάζει αναλογίες προς το κοίτασμα Vega που διαχειρίζεται η εταιρεία στη Σικελία.
«Οι ενδείξεις είναι θετικές, οι προοπτικές για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων στην Ελλάδα είναι σημαντικές, απαιτούν όμως έρευνα, σημαντικές επενδύσεις από τους Operators, διαχρονική πολιτική βούληση και συναίνεση των κοινωνιών, σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς και συντονισμένη λειτουργία όλων των βαθμίδων της διοίκησης. Η υλοποίηση των αδειοδοτήσεων με fast-track διαδικασίες και η εκτέλεση των συμβάσεων μέσα στον «επιχειρηματικό χρόνο» είναι κεφαλαιώδους σημασίας για να πετύχουμε να αξιοποιήσουμε τους δικούς μας φυσικούς πόρους, πάντα με έμφαση σε συγκεκριμένες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και στον στόχο για μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές αερίου θερμοκηπίου, και να μειώσουμε την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ενέργειας», κατέληξε η κ. Σάρδη.