Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μέσα σε 165 ημέρες ήτοι περίπου 5,5 μήνες, ολοκληρώθηκε η γενικευμένη ανακαίνιση σε σημαντικό τμήμα του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντάκης» του Ηρακλείου Κρήτης, μια επένδυση αξίας 13 εκατ. ευρώ, που έγινε εξ ολοκλήρου από την εταιρεία Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ).
Μιλάμε για το 2ο σε δυναμική αεροδρόμιο της χώρας ύστερα από το Ελ. Βενιζέλος, ένα αεροδρόμιο που είναι η ναυαρχίδα της Κρήτης, συνδέοντας το μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό της Ελλάδας με τον κόσμο. Παράλληλα, η ανακαίνιση του εν λόγω αεροδρομίου και η εν γένει στήριξή του, έχει και... συμβολισμό για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς το συγκεκριμένο δεν έχει περάσει στη δικαιοδοσία της Fraport, όπως αυτό των Χανίων.
Αυτός είναι και ο λόγος που στα χθεσινά εγκαίνια στο Ηράκλειο Κρήτης, έδωσαν το παρόν τόσο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, όσο και ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Παράλληλα, στα εγκαίνια των πλήρως ανακαινισμένων εγκαταστάσεων, το παρών έδωσαν βουλευτές της Ν.Δ. και άλλων κομμάτων αλλά και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου.
H ανακατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμός των υποδομών του Αερολιμένα Ηρακλείου χρηματοδοτήθηκαν εξολοκλήρου από τα ΚΑΕ, που υλοποιούν μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα σ'' όλα τα αεροδρόμια της χώρας που έχουν παρουσία. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ΚΑΕ λειτουργεί από το 1979 καταστήματα στο Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».
Τι περιλαμβάνουν τα έργα
Η ανακαίνιση του αεροδρομίου περιλαμβάνει τη νέα αίθουσα αναχωρήσεων συνολικής επιφάνειας 2.895 m² στο ισόγειο και 585τ.μ στο στεγασμένο χώρο του υπογείου, η οποία διαθέτει έντεκα εξόδους αναχωρήσεων, εννιά στο ισόγειο και δύο στον όροφο. Σε όλες τις εξόδους τοποθετήθηκαν ανελκυστήρες. Ανακαινίστηκαν οι παλαιοί χώροι των αναχωρήσεων 8.000 m² περίπου όπου δημιουργήθηκαν νέα καταστήματα αφορολόγητων ειδών μεγέθους 2.054 m².
Παράλληλα, δημιουργήθηκαν τέσσερις αίθουσες διακεκριμένων επιβατών δύο στην Extra και δύο στην Intra Schengen περιοχή, ανακαινίστηκαν όλα τα καταστήματα εστίασης, τοποθετήθηκε νέο κλιματιστικό σύστημα στην καινούργια επέκταση, καθώς και νέα συστήματα πυροπροστασίας.
Επιπλέον, κατασκευάστηκαν, δύο συγκροτήματα τουαλετών ένα στην Intra και ένα στην Extra Schengen και ανακαινίστηκαν οι παλιές τουαλέτες των αναχωρήσεων, δημιουργήθηκαν νέοι χώροι για την αστυνομία και για την εταιρεία security ασφάλειας επιβατών.
Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2017 και ολοκληρώθηκαν τέλη Μαρτίου, όπως ήταν το χρονοδιάγραμμα, ώστε το αεροδρόμιο να είναι έτοιμο να «σηκώσει» το εξαιρετικό momentum και της φετινής τουριστικής σεζόν.
Το 2ο σε δυναμική αεροδρόμιο της χώρας
Το αεροδρόμιο το 2018 αναμένεται να εξυπηρετήσει περίπου 8 εκατομμύρια επιβάτες, 4 εκατομμύρια αναχωρούντες και 4 εκατομμύρια αφικνούμενους.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο συνεργασίας των ΚΑΕ με τη Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η εταιρεία προχωρά σε επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2017-2021, για τον υπερδιπλασιασμό των εμπορικών χώρων που διαχειρίζεται, ενώ έχει ήδη ολοκληρώσει επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, για την επέκταση και εκσυγχρονισμό των εμπορικών της χώρων.
Με το έργο αυτό, δεν εξασφαλίζεται μόνο ο εκσυγχρονισμός του κτιρίου του αερολιμένα, αλλά και ο εκσυγχρονισμός ολόκληρου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, γεγονός που δίνει οριστική λύση στην εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης, του μεγαλύτερου σε όγκο διακινούμενων επιβατών, αερολιμένα που βρίσκεται στη διαχείριση της ΥΠΑ και του ελληνικού δημοσίου.
Γ. Βελέτζας (CEO KAE): Σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα
Μιλώντας χθες στα εγκαίνια, ο διευθύνων σύμβουλος των ΚΑΕ Γιώργος Βελέτζας ανέφερε μεταξύ άλλων πως «προσθέσαμε 3.000 τετραγωνικά μέτρα χώρων προς την πίστα και ανακαινίσαμε πλήρως ακόμα 8.000 τ.μ. Μεταφέραμε τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών στο ισόγειο και αλλάξαμε την εικόνα τους. Ανακαινίσαμε τα υπάρχοντα σημεία, φτιάξαμε περισσότερες εξόδους στις αναχωρήσεις, αλλάξαμε τα καφέ-εστιατόρια, τις τουαλέτες, τους χώρους ελέγχου.»
Ο Γιώργος Βελέντζας επισήμανε ότι η περσινή ανακαίνιση των Duty Free του Αεροδρομίου Αθηνών, μαζί με του Ηρακλείου Κρήτης και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που έχει αναλάβει η Fraport, όλα τα έργα θα κοστίσουν 55 εκατ. ευρώ.
Τόνισε ότι η εταιρεία διαθέτει 145 καταστήματα σε αεροδρόμια, λιμάνια, μεθοριακούς σταθμούς και πλοία, με 2.500 άτομα προσωπικό. Παράλληλα έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της προβολής και της διακίνησης ελληνικών προϊόντων από τα ΚΑΕ, τονίζοντας ότι από το 5% που ήταν το 2002 όταν ιδιωτικοποιήθηκε η εταιρεία αφορολογήτων ειδών, τώρα έφθασαν το 31,9%!
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βελέντζας τόνισε: «Βρισκόμαστε σε ένα χώρο, που αποτελεί την καλύτερη έκφραση της Ευρωπαϊκής Ελλάδος. Σε ένα χώρο που συνυπάρχουν η καθαριότητα, ο σεβασμός, το χαμόγελο, η τάξη, η ευγένεια και η καλαισθησία».
Γ. Δραγασάκης: Το αεροδρόμιο είχε εξαντλήσει τα όριά του
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε πως «το έργο που εγκαινιάζουμε δίνει μια σημαντική ανάσα σε ένα χρόνιο πρόβλημα.
Σχεδιασμένο σε άλλες εποχές, το αεροδρόμιο Ηρακλείου είχε προ πολλού εξαντλήσει τα όρια του. Με τις διαρρυθμίσεις και επεκτάσεις που έγιναν, αλλά και με αυτές που θα ακολουθήσουν στον περιβάλλοντα χώρο, θα βελτιωθεί αισθητά η λειτουργικότητα του αεροδρομίου, ώστε να ανταποκριθεί με καλλίτερο τρόπο, σύγχρονο και αποτελεσματικό, στις αυξανόμενες ανάγκες. Ωστόσο η σημερινή παρουσία μας εδώ έχει διπλό στόχο.
Από τη μια, θέλουμε να αναδείξουμε το γεγονός ότι ακόμη και υπό δύσκολες συνθήκες μπορούν να υπάρξουν λύσεις, όταν υπάρχει θέληση, σχεδιασμός και συνεργασία. Το συγκεκριμένο έργο ειδικότερα ήταν αποτέλεσμα ακριβώς αποδοτικής συνεργασίας δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, με στόχο το δημόσιο συμφέρον και το κοινό όφελος».