Του Απόστολου Σκουμπούρη
Φειδωλές είναι οι πληροφορίες για τις εξελίξεις σχετικά με την υποβολή μη δεσμευτικών προτάσεων για την απόκτηση της Forthnet. Ως γνωστόν, από τις αρχές του Νοέμβρη οι τράπεζες πλέον έχουν τον έλεγχο του 32,76% των μετοχών της εισηγμένης, κάνοντας χρήση του δικαιώματος της μετατροπής του Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ) και να είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχός της.
Οι τέσσερις τράπεζες, Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Attica Bank είναι αποφασισμένες να «τρέξουν» τη διαδικασία όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς βρίσκονται σε φάση ταχύτατης προσαρμογής στις... μνημονιακές υποχρεώσεις και σ'' αυτά που έχουν δεσμευτεί, ένα εκ των οποίων είναι η απαλλαγή από μη τραπεζικές δραστηριότητες.
Τη διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει μέσω ηλεκτρονικής κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών, έχει αναλάβει η Nomura, η οποία προσπαθεί να «ανοίξει» το παιχνίδι τόσο σε εγχώριους όσο και σε διεθνείς επενδυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς και η ελληνική πλατφόρμα της πανευρωπαϊκής Pillarstone, είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων για την απόκτηση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.
Η Pillarstone είναι μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα για την υποστήριξη των τραπεζών στην διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων. Συστάθηκε από το αμερικανικό fund KKR Credit και τον John Davison, ενώ μετοχικά συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η γνωστή EBRD.
Η Pillarstone, τον περασμένο Μάιο έλαβε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων εκ μέρους των τραπεζών. Ανάλογη πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετουμένων δανείων υλοποιείται στην Ιταλία, σε συνεργασία με την Unicredit και την Instesa Sanpaolo.
Οι ιθύνοντες της πλατφόρμας όλους τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις τόσο με τις τράπεζες, όσο και με κορυφαία στελέχη εταιρειών που έχουν εγκλωβιστεί στον κυκεώνα των κόκκινων δανείων και αναζητούν λύσεις.
Η Pillarstone στοχεύει να λειτουργήσει τόσο ως επενδυτής και υποστηρικτής των επιχειρήσεων που έχουν πρόβλημα όσο και σαν... μέντορας και σύμβουλος αποκατάστασης. Οι επενδυτές της πλατφόρμας θα διοχετεύουν μακροπρόθεσμα κεφάλαια σε σημαντικές ελληνικές εταιρείες συνδυαστικά με τις κατάλληλες επιχειρηματικές πολιτικές ώστε αυτές οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να σταθεροποιηθούν και να ανακάμψουν.
Επιπλέον, η πλατφόρμα στοχεύει στην υποστήριξη εταιρειών που έχουν προδιαγραφές ανάτασης, ισχυρό brand αλλά κυρίως εγνωσμένο εξαγωγικό προφίλ. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα μπορεί επιλεκτικά να συνδράμει σε επενδύσεις και συμπράξεις της KKR, της Pillarstone και των τραπεζών.