Το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις ανοίγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο ζητεί να έχει επιλυθεί εντός του πρώτου ελέγχου των δανειστών επί του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι το Ταμείο δεν έχει πρόθεση να αφήσει εκτός ελέγχου κάποιο από τα εκκρεμή ζητήματα του μνημονίου –και ειδικά αυτά που κρίνει ως πολύ σημαντικά– ενώ παράλληλα καθιστά σαφές ότι στις προθέσεις του είναι να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις αφορά κυρίως τις ομαδικές απολύσεις και το δικαίωμα της ανταπεργίας (lock out), καθώς και τις παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο και είχε παραπεμφθεί για αργότερα, υπό την προϋπόθεση ότι θα είχε δοθεί η σχετική γνωμοδότηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Εργασίας (ILO). Μάλιστα, παράγοντες του ευρωπαϊκού σκέλους της τρόικας ανέφεραν στα τέλη του 2015 -και επιμένουν- ότι το ζήτημα των εργασιακών αλλαγών θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του δεύτερου ελέγχου του προγράμματος και όχι του πρώτου. Ομως, η απαίτηση του ΔΝΤ να ανοίξει και να κλείσει τώρα, δείχνει εκτός των άλλων ότι υπάρχει και διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρωζώνης και Ταμείου στον χειρισμό του πρώτου ελέγχου.
Αν και το θέμα δεν έχει τεθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή συζητείται στο εσωτερικό της τρόικας. Πάντως, αν τεθεί και στην Αθήνα, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν θα βρεθούν προ εκπλήξεως, καθώς φοβόντουσαν ότι το Ταμείο θα επιδιώξει να ανοίξει περισσότερα ζητήματα στον τρέχοντα έλεγχο πέραν του ασφαλιστικού και των δημοσιονομικών μέτρων. Γι' αυτό και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτος, κάλεσε το Ταμείο να μη καθυστερήσει τον έλεγχο, ενώ και ο πρωθυπουργός, κ. Αλ. Τσίπρας, προσπάθησε στο Νταβός να δημιουργήσει συνθήκες για έναν γρήγορο έλεγχο που δεν θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα, όπως ζητεί το ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό των θεσμών γίνεται μία συζήτηση για τη χάραξη της κοινής θέσης των δανειστών έναντι της κυβέρνησης. Και σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο εμφανίζεται ανυποχώρητο ως προς τη έναρξη της διαπραγμάτευσης και για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις από τώρα.
Σημειώνεται πως σήμερα και αύριο καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που ασχολούνται με τα δημοσιονομικά μεγέθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα αν και λόγω κακοκαιρίας στην Ουάσιγκτον ενδεχομένως να καθυστερήσουν μία - δύο ημέρες τα στελέχη του ΔΝΤ. Κάτι που θα προκαλέσει και αντίστοιχη καθυστέρηση στην έλευση των επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι αναμένονται στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης. Η άφιξή τους θα εξαρτηθεί, επίσης, και από το πότε θα καταλήξουν στην κοινή θέση που θα τηρήσουν οι θεσμοί έναντι της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.