Μπορεί να μην επιμένει πλέον στις ευθείες απαιτήσεις του για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών με πάνω από 10 δισ. ευρώ, τηρώντας το moratorium που συμφωνήθηκε ανεπισήμως τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν... ξεχνάει τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και τα προβλήματά του.
Στην Έκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (GFRS) που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, το ΔΝΤ αναφέρεται στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός πως τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών έχουν εν γένει ενισχυθεί, υπάρχει κάποιες τράπεζες στην Ευρώπη που συνεχίζουν να «παλεύουν» με χαμηλά επίπεδα κεφαλαίων και προβλέψεων.
«Οι τράπεζες αυτές βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη (εντός και εκτός της Ευρωζώνης) και είναι πιο επιρρεπείς σε κρίσεις όπως οι ξαφνικές αναταράξεις στις αγορές ή μία απροσδόκητη οικονομική ύφεση», σημειώνει το Ταμείο, βάζοντας στην κατηγορία με τα υψηλότερα ποσοστά «κόκκινων» δανείων την Ελλάδα, την Κύπρο και η Πορτογαλία.
Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με τις ενέργειες που έχουν ληφθεί για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τα μέτρα των αρμόδιων ευρωπαϊκών Αρχών, έχουν συμβάλει στη μείωση του τεράστιου όγκου των NPLs τα τελευταία τρίμηνα. Παρ'' όλα αυτά, το Ταμείο τονίζει ότι σε ορισμένες τράπεζες το επίπεδο των NPLs είναι πάρα πολύ υψηλό.
Επισημαίνει, επίσης, ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Αυτό που χρειάζεται για τη ριζική αντιμετώπιση, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι μία συνολική στρατηγική - η οποία θα περιλαμβάνει αυστηρή εποπτεία, φιλόδοξους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων, εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού πλαισίου και περαιτέρω ανάπτυξη των αγορών προβληματικών χρεών.
πηγή: ΔΝΤ - Έκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, Απρίλιος 2018
Κ. Μαριόλης