Τραπεζικά «καρφιά» ρίχνει η Κομισιόν στην έκθεσή της για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Μιλάει για αναθεώρηση των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων λόγω του ισχυρού οικονομικού σοκ στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές, επισημαίνει το προσωρινό «πάγωμα» του Ηρακλή, με εξαίρεση την τιτλοποίηση της Eurobank, και επιρρίπτει εμμέσως ευθύνες στις τράπεζες για την ποιότητα των αναδιαρθρώσεων που κάνουν στα κόκκινα δάνεια.
Καθυστερεί ο Ηρακλής με εξαίρεση την Eurobank
Την ώρα που η Eurobank είναι έτοιμη να ολοκληρώσει το μεγάλο deal για το project Cairo που θα οδηγήσει στην άμεση μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων της και ο αρμόδιος για τις τράπεζες υφυπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο Ηρακλής θα υλοποιηθεί, η Κομισιόν λέει ξεκάθαρα ότι η σημερινή κατάσταση επηρεάζει τον Ηρακλή.
«Επιπλέον, ο ρυθμός υλοποίησης του Ηρακλή θα επηρεαστεί αρνητικά, καθώς το προφίλ κινδύνου των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ενδεχομένως αλλάξει με την πανδημία να περιορίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών και να οδηγεί πιθανώς σε αύξηση του κόστους για τις τράπεζες», σημειώνει η Κομισιόν. Στην περίπτωση που τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εμφανίσουν ακόμη μεγαλύτερη μεταβλητότητα θα επηρεαστεί αρνητικά η τιμολόγηση των εγγυήσεων του δημοσίου γιατί συνδέεται με τα ελληνικά CDS. Με εξαίρεση τη Eurobank, προσθέτει η Επιτροπή, οι άλλες τρεις τράπεζες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να μεταθέσουν προσωρινά τα σχέδια τιτλοποιήσεων εξαιτίας της αβεβαιότητας.
Το μειωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών επηρεάζει και άλλες σημαντικές πωλήσεις πακέτων δανείων που είχαν μπει σε τροχιά υλοποίησης καθώς σήμερα μπαίνουν στον «πάγο». Υπάρχει, επίσης ανησυχία σε ό,τι αφορά την ήδη αποδυναμωμένη κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κουλτούρα πληρωμών ενδέχεται να αποδυναμωθεί περαιτέρω εξαιτίας των μέτρων που εφαρμόστηκαν, όπως η αναστολή πληρωμής δόσεων, γιατί είναι πιθανό οι δανειολήπτες να μην προτίθενται να συμφωνήσουν σε βιώσιμες ρυθμίσεις με τις τράπεζες.
«Βελτιώστε τις ρυθμίσεις δανείων»
Η Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κόκκινα δάνεια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικές στις ρυθμίσεις που θα κάνουν στο εξής καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν μία πολύ σημαντική και διπλή πρόκληση. Η διπλή πρόκληση αφορά στο τι θα γίνει με τα δάνεια όταν λήξει το μέτρο αναστολής πληρωμών και πόσο θα επηρεαστεί από την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών το «καλό» χαρτοφυλάκιο.
Η Κομισιόν τονίζει ότι δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η εξάπλωση του κορονοϊού στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυξάνεται ακόμη περισσότερο η πίεση προς τις τράπεζες να προχωρήσουν σε βιώσιμες ρυθμίσεις δανείων, αν θέλουν να μην ανακοπεί η θετική πορεία στην οποία είχαν εισέλθει κυρίως το 2019.
Η ενίσχυση της εσωτερικής ικανότητας των τραπεζών να ρυθμίσουν δάνεια με βιώσιμο τρόπο θα είναι επίσης κρίσιμη μετά τη λήξη του μέτρου αναστολής πληρωμών για τους πληγέντες δανειολήπτες, καθώς η κρίση ενδέχεται να επηρεάσει σταδιακά και το ενήμερο χαρτοφυλάκιό τους, αναφέρει. Είναι ένα πεδίο όπου οι επιδόσεις των τραπεζών δεν είναι εντυπωσιακές μέχρι στιγμής, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί.
Με βάση τα όσα σημειώνει η Κομισιόν, οι μακροπρόθεσμες αναδιαρθρώσεις δανείων δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και τα δάνεια ξανακοκκινίζουν σε ποσοστό 37,3%, ενώ η εικόνα είναι πολύ χειρότερη στις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις, εκ των οποίων 2 στα 3 δάνεια (66,5%) γίνονται ξανά μη εξυπηρετούμενα. Χρειάζεται μόλις ένα τρίμηνο εφαρμογής της ρύθμισης για να επιστρέψουν τα δάνεια στο κόκκινο που σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά. Στα θετικά, η έκθεση χαρακτηρίζει ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στο δ’ τρίμηνο του 2019 ο όγκος των νέων «κόκκινων» δανείων υποχώρησε ξανά κάτω από το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που «πρασινίζουν’, που αρχίζουν δηλαδή και πάλι να εξυπηρετούνται.
Διαβάστε ακόμη: