Του Γιώργου Φιντικάκη
Στην ανάπτυξη, κατασκευή φωτοβολταϊκών, και εν συνεχεία πώληση τους με το κλειδί στο χέρι κυρίως σε ξένους αγοραστές, όπως funds, και εταιρείες, ανάλογα με τις ανάγκες τους, προχωρά η Μυτιληναίος.
Βλέποντας τους πάντες να στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εισηγμένη επιλέγει να γίνει εξειδικευμένος παίκτης στη κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία θα πουλά στο εξωτερικό, βαδίζοντας στα χνάρια του μοντέλου που ακολουθούν μεγάλα διεθνή ονόματα εδώ και χρόνια.
Το όχημα για αυτή τη νέα δραστηριότητα θα είναι η ΜΕΤΚΑ EGN που συνεργάζεται ήδη με παίκτες όπως TΟΤΑL και EREN, και την οποία η Μυτιληναίος πρόκειται να απορροφήσει κατά 100%, ώστε να δημιουργήσει από το 2020 το δικό της χαρτοφυλάκιο με έργα ΑΠΕ μόνο στο εξωτερικό.
Τη στροφή αυτή της εταιρείας προς τις ΑΠΕ περιέγραψε χθες μιλώντας σε παρουσίαση προς τους Έλληνες θεσμικούς, ο επικεφαλής της εισηγμένης Ευ. Μυτιληναίος, μιλώντας για τις τεράστιες ευκαιρίες που διανοίγονται για όσους έχουν τεχνογνωσία, σε ένα περιβάλλον όπου η πολιτική για τη κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζει τον άνθρακα ως καύσιμο υπό διωγμό. Τυχαίο δεν είναι ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η METKA ΕGΝ αναμένεται να συνεισφέρει 400 εκατ ευρώ στο συνολικό τζίρο της εταιρείας το 2019 και 17% στα κέρδη της.
Οι αποστάσεις από τους λιγνίτες, και το Αμύνταιο
Ερωτηθείς αν η Μυτιληναίος θα καταβάλει προσφορά στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για τη πώληση των λιγνιτικών της μονάδων Μελίτη και Μεγαλόπολη, απάντησε με νόημα "σας λέω μόνο ότι η τιμή των ρύπων θα φτάσει τα 25-30 ευρώ τον τόνο τους επόμενους μήνες".
Το ενδιαφέρον ωστόσο της Μυτιληναίος για να αναβαθμίσει το γηρασμένο λιγνιτικό σταθμό της ΔΕΗ στο Αμύνταιο με αντάλλαγμα μια μακροχρόνια συμφωνία τροφοδοσίας της "Αλουμίνιον" σε ρεύμα, φαίνεται ότι παραμένει. Ενόψει της προκήρυξης από τη ΔΕΗ διαγωνισμού για τη συμμετοχή ιδιωτών στη περιβαλλοντική αναβάθμιση της πεπαλαιωμένης μονάδας, ο κ. Μυτιληναίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει τη παλαιά του πρόταση : Δηλαδή ανάληψη του κόστους αναβάθμισης του σταθμού, ύψους 110 εκατ. ευρώ, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής του ως το 2030, έναντι σύναψης ενός 12ετούς διμερούς συμβολαίου τροφοδοσίας με ρεύμα της "Αλουμίνιον", καθώς και όσων ενεργοβόρων βιομηχανιών επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.
Η κλιματική αλλαγή θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις
Το στίγμα ωστόσο της εταιρείας τα επόμενα χρόνια θα δίνουν οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο και η επιχειρούμενη στροφή στις ΑΠΕ.
"Το κίνημα για τη κλιματική αλλαγή θα μεγαλώσει κι άλλο τα επόμενα χρόνια. Στο μέλλον οι υποστηρικτές της θα πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις, οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να προσανατολιστούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά έως τότε, νομοτελειακά κυρίαρχο καύσιμο θα είναι το φυσικό αέριο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.
Η αλήθεια είναι ότι η πλήρης στροφή της παγκόσμιας αγοράς στις ΑΠΕ ακόμη αργεί, καθώς προϋπόθεση είναι να βελτιωθεί η τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας. Έως τότε η Μυτιληναίος θα ενισχύει το ρόλο του φυσικού αερίου, ως μεταβατικού καυσίμου, κίνηση που εξυπηρετεί η επένδυση για τη κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής CCGT (συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου υψηλής απόδοσης) στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, της οποίας η άδεια παραγωγής εγκρίθηκε ήδη από τη ΡΑΕ, άρα τελεί εν αναμονή της περιβαλλοντικής.
Διπλασιασμός του τζίρου
Το στίγμα πάντως της συνολικής πορείας της εταιρείας, τόσο στην ενέργεια, όσο επίσης στο σκέλος του αλουμινίου και των έργων υποδομών, δείχνει έκρηξη κερδοφορίας και τζίρου για την περίοδο 2020-2021.
Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι από 1,5 δισ. ευρώ φέτος, τα έσοδα αναμένεται να φτάσουν τα 2 δισ του χρόνου και τα 3 δισ. το 2020-2021, ενώ για τα λειτουργικά κέρδη ο κ. Μυτιληναίος προέβλεψε, εκτίναξη από τα 300 εκατ. ευρώ φέτος, στα 400 εκατ. του χρόνου.
Εξελίξεις, που είναι απόρροια της 3πλής συγχώνευσης του 2016, των εταιρειών Αλουμίνιον, Protergia και ΜΕΤΚΑ, με τη Μυτιληναίος, των θετικών προσδοκιών στο μέτωπο του πετρελαίου- φυσικού αερίου, αλλά και της δυναμικής πορείας του αλουμινίου, όπου λόγω hedging, η πρόβλεψη για του χρόνου είναι άκρως θετική.
Εξαιρετικά θετικές είναι οι προοπτικές και στο μέτωπο του δανεισμού, που θα μειωθεί φέτος σε 444 εκατ. ευρώ από 568 εκατ. πέρυσι, με στόχο το 2019 να πέσει ακόμη και κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ. Στη πράξη τα παραπάνω σημαίνουν ότι ο δείκτης που αντανακλά την υγεία μιας εταιρείας, δηλαδή η σχέση καθαρού χρέους προς EBITDA, θα βελτιωθεί θεαματικά.
Το χρέος της Μυτιληναίος θα ισούται φέτος με μόλις 1,4-1,5 φορά τα λειτουργικά της κέρδη, και του χρόνου θα είναι μόλις 0,7-0,8 φορές. Όσο για τη ρευστότητα, η εταιρεία έχει διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές πάνω από 1 δισ. ευρώ, κονδύλια απαραίτητα τόσο για τη νέα δρομολογούμενη επένδυση στη μονάδα φυσικού αερίου στη Βοιωτία, όσο και για τη στροφή στις ΑΠΕ.