Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Να εκτροχιάσει την οικονομία επιχειρεί η κυβέρνηση καθώς τα μέτρα τόσο του 2019 όσο και του 2020 κοστίζουν πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να σηκώσει ο προϋπολογισμός.
Τα μέτρα του 2019 κοστίζουν 1,27 δισ. ευρώ (830 εκατ. ευρώ οι συντάξεις και 441ο ΦΠΑ) χωρίς να ληφθούν υπόψη, νομοτεχνικές βελτιώσεις που μπορούν να εκτινάξουν το κόστους περίπου στα 1,4 δισ. ευρώ, όταν ο δημοσιονομικός χώρος προσεγγίζει τα 1,14 δισ. ευρώ. Ακόμα όμως και αυτή η πρόβλεψη της κυβέρνησης (για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019) μένει να ελεγχθεί από τους θεσμούς και φυσικά να γίνει αποδεκτή.
Και βέβαια, η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις λίγο πριν τις ευρωεκλογές αδειάζει τα ταμεία. Δεν αφήνει ούτε ένα ευρώ στην περίπτωση που κάποιο από τα μέτρα δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, ή στην περίπτωση που χρειασθούν πρόσθετα κονδύλια εξαιτίας κάποιας φυσικής καταστροφής.
Και δυστυχώς οι υποσχέσεις για το 2020 ξεπερνούν κάθε φαντασία. Συγκεκριμένα, το κόστος των συντάξεων και των παρεμβάσεων του ΦΠΑ θα φθάσουν το 2020 στα 1,5 (οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα εφαρμοσθούν στο σύνολο του έτους και θα κοστίσουν 667 εκατ. ευρώ), ενώ η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου καθώς και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και τα υπόλοιπα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από το Ζάππειο κοστίζουν περί τα 1,9 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το κόστος των μέτρων του 2020 θα φθάσει στα 3,4 δισ. ευρώ ενώ το διαθέσιμο ποσό δεν ξεπερνά τα 2,7 δισ. ευρώ (μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων κατά μία μονάδα του ΑΕΠ και δημοσιονομικός χώρος 800 εκατ. ευρώ). Ακόμα δηλαδή και αν εγκριθεί το σχέδιο Τσίπρα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά μια ποσοστιαία μονάδα και η δημιουργία του ειδικού λογαριασμού δημιουργείται κενό 700 εκατ. ευρώ, κάτι που ρίχνει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ.
Όπως γίνεται αντιληπτό η κυβέρνηση στοχεύει στον πλήρη εκτροχιασμό της οικονομίας με στόχο να διατηρηθεί στην κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις ενστάσεις που έχουν διατυπώσεις οι θεσμοί. Υπενθυμίζονται οι πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg το οποίο επικαλούμενο πηγές που είναι εν γνώσει των συζητήσεων σημείωνε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας «αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα για μια δυνητική παραβίαση των υποχρεώσεών της ως προς το χρέος».
Οι πιστωτές, συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο θεωρούν πως η παραβίαση αυτή συνίσταται στη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός. «Αν και η επίπτωση των νέων δημοσιονομικών στόχων δεν έχει ακόμη πλήρως εκτιμηθεί», σημειώνει το τηλεγράφημα, «οι πιστωτές προβλέπουν ότι θα επιβληθούν κυρώσεις όταν θα ληφθεί η επόμενη απόφαση για το χρέος, το φθινόπωρο». «Πιθανές κυρώσεις», συνεχίζει, «θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη διακράτηση του μεριδίου της Ελλάδας από τα κέρδη από ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη μη επιστροφή του ετήσιου πέναλτι που πληρώνει η χώρα σε μερικά δάνεια».