Του Γιώργου Φιντικάκη
Καθησυχαστικός από τη μία, αλλά και με μια αναφορά για απολύσεις που πιθανότατα θα συζητηθεί από την άλλη, εμφανίστηκε στην πρώτη του επικοινωνία προς τους 1.300 εργαζόμενους του ΟΛΠ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, κάπτεν Φου, μέσω ανοικτής επιστολής που απέστειλε στο προσωπικό.
Σε μια προσπάθεια να στείλει ένα ενωτικό μήνυμα και να απαλύνει τις ανησυχίες των εργαζομένων για την επόμενη ημέρα, ο νέος ισχυρός άνδρας του ΟΛΠ τους διαβεβαιώνει ότι η Cosco έχει ανάγκη τους πάντες, υπόσχεται ισότητα και αμεροληψία στη καθημερινή λειτουργία της εταιρείας, ενώ δεσμεύεται ότι "οι Κινέζοι διευθυντές που θα διοριστούν θα είναι ελάχιστοι", επιχειρώντας να καθησυχάσει το προσωπικό των ανώτερων διοικητικών βαθμίδων.
Αν και η επιστολή είναι γενικόλογη, αφού άλλωστε αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής της Cosco και η περίοδος αυτή είναι ούτως ή άλλως διερευνητική τόσο για τους Κινέζους, όσο και για το προσωπικό, εντούτοις μια αναφορά του κάπτεν Φου, είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί στο λιμάνι.
Είναι το σημείο όπου δεσμεύεται πως η Cosco θα σεβαστεί το ελληνικό δίκαιο λέγοντας "θα εφαρμόζουμε αυστηρά την ελληνική εργατική νομοθεσία", και προσθέτοντας ότι "δεν θα προχωρήσουμε σε άδικες απολύσεις". Αυτό που στην ουσία λέει ο κάπτεν Φου είναι ότι παρ' ότι η Cosco έχει τη δυνατότητα να κάνει απολύσεις από τον Ιούνιο του 2017 και μετά οπότε και λήγει η τρέχουσα συλλογική σύμβαση εργασίας του προσωπικού, θα επιδιώξει να τις αποφύγει ή να είναι οι απολύτως απαραίτητες. Άγνωστο ωστόσο είναι πως θα διαβάσουν τη συγκεκριμένη αναφορά οι συνδικαλιστές της ΟΜΥΛΕ και του ΟΛΠ.
Από εκεί και πέρα η πρώτη δημόσια τοποθέτηση της νέας κινεζικής ηγεσίας, δίχως να μπαίνει στην ουσία των καυτών θεμάτων, επιχειρεί να κινηθεί σε μια ενωτική κατεύθυνση. Στέλνει το μήνυμα ότι η Cosco επιδιώκει συνεργασίες με όλους, ότι η θέση της είναι "να παραμείνουν περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και στους σκληρά εργαζόμενους πολίτες του Πειραιά", ενώ απευθύνει κάλεσμα στο προσωπικό λέγοντας "χρειαζόμαστε την ενεργή συνεργασία σας, την ένθερμη τήρηση από μέρους σας των κανόνων και κανονισμών της εταιρείας, καθώς και την αφοσίωσή σας στο αντικείμενο εργασίας σας". Υπόσχεται "αμεροληψία στην καθημερινή λειτουργία της εταιρείας" προειδοποιεί ωστόσο ότι η διοίκηση "θα σταθεί ενάντια στη διαφθορά και στη λογική του μαύρου κουτιού, ότι θα πραγματοποιεί διαγωνισμό για κάθε νέο έργο, ότι όλα θα γίνονται πάνω από το τραπέζι".
Ο "μήνας του μέλιτος"
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι αναγνωριστικοί τόσο για τους Κινέζους, όσο και για το προσωπικό του λιμανιού. Τα πρώτα πραγματικά δείγματα γραφής θα δοθούν όταν η κινεζική διοίκηση ζήσει από τα μέσα τον ΟΛΠ και τη λειτουργία του, και αρχίσει να καταλαβαίνει το "DNA" του, κάτι που συνιστά και το μεγαλύτερο στοίχημα για την Cosco. Αν κατανοήσει το πως λειτουργεί ο οργανισμός, και μπορέσει με όσο πιο "βελούδινο" τρόπο να τον μετασχηματίσει από ένα αμιγώς δημόσιο φορέα σε έναν ανταγωνιστικό οργανισμό με νοοτροπία ιδιωτικού τομέα, θα έχει κερδίσει και το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού. Το στοίχημα ωστόσο δεν είναι εύκολο, πόσο μάλλον όταν προς το παρόν, αυτό που επικρατεί στο εσωτερικό του ΟΛΠ είναι κλίμα δυσπιστίας απέναντι στην Cosco.
Tη δυσκολία αυτή αναγνωρίζει και ο ίδιος ο κάπτεν Φου στο μήνυμά του. "Κατανοούμε ότι υπάρχουν ανησυχίες από μέρους σας για τη μελλοντική ανάπτυξη του ΟΛΠ, είναι λογικό κάποιες φωνές να αντιστέκονται στην αλλαγή", αναφέρει στην επιστολή του ο κάπτεν Φου, προσθέτοντας "είμαστε εδώ για να σας καθησυχάσουμε", καθώς "είμαστε στρατηγικοί επενδυτές, και όχι κερδοσκόποι".
Αν μπορεί κάποιος να απαριθμήσει ποιες είναι οι άμεσες αυτή τη στιγμή προτεραιότητες για τη Cosco, αυτές αφορούν τις σχέσεις με το προσωπικό, τη δρομολόγηση του σχεδίου ανάπτυξης της ναυπηγοεπισκευής, και τέλος την ανέλκυση του ημιβυθμισμένου πλοίου "Παναγία Τήνος”, δουλειά που πρέπει να φέρει σε πέρας ο ΟΛΠ, και μάλιστα σύντομα.
Το μεγαλύτερο φυσικά στοίχημα για τη Cosco είναι να κατανοήσει ότι η απόκτηση του ΟΛΠ συνιστά ένα πρωτόγνωρο πείραμα για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς πρόκειται για τον πρώτο, μετά τον ΟΤΕ, μεγάλο ελληνικό δημόσιο οργανισμό που "σπάει τους κάβους" που τον έδεναν με το Δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για νοοτροπίες και πελατειακές σχέσεις ετών.
Το στοίχημα των μετατάξεων
Υπό αυτό το πρίσμα, το κρίσιμο ερώτημα είναι το πόσοι από τους 1.300 εργαζόμενους θα κάνουν χρήση της δυνατότητας μετατάξεων αλλού στο Δημόσιο, της διάταξης δηλαδή που συμπεριέλαβε τον Ιούνιο η κυβέρνηση στη σύμβαση παραχώρησης, προκειμένου να "χρυσώσει" το χάπι των αντιδράσεων, και να δώσει τέλος στις απεργίες. Το "πλαφόν" για τις μετατάξεις των εργαζομένων, η ακριβής λίστα με τις υπηρεσίες του Δημοσίου που θα μπορούν να τους δεχθούν, μαζί με τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την υποβολή των αιτήσεων, μένουν να προσδιορισθούν με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Ναυτιλίας που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα.
Στο μεγάλο λιμάνι, η εκτίμηση είναι ότι οι λιμενεργάτες δεν ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος. Αυτοί που το σκέφτονται, είναι κάποιοι από τους 300 περίπου διοικητικούς υπαλλήλους.
Από την άλλη πλευρά πάλι, δεν αποκλείεται να είναι τελικά λίγοι οι εργαζόμενοι που θα υποβάλουν αίτηση μετάταξης αλλού, καθώς ο νόμος δεν αναγνωρίζει διαφορά μισθού. Όποιος δηλαδή μετατεθεί σε κατώτερη κατηγορία (από την τωρινή του) θα κατατάσσεται στο βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο της νέας κατηγορίας με βάση το συνολικό χρόνο υπηρεσίας του, χωρίς να διατηρεί τυχόν διαφορά αποδοχών. Δύσκολα εργαζόμενοι ενός οργανισμού-ρετιρέ σαν τον ΟΛΠ, όπου οι μέσες μεικτές απολαβές κινούνται στα 3.300 ευρώ (μαζί με ρεπό, υπερωρίες, κλπ) θα βρουν άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, με τέτοιους μισθούς. Επιλογές πολλές δεν υπάρχουν, δεν αποκλείεται λοιπόν η πλειοψηφία να συμβιβαστεί με τη νέα κατάσταση. Ίδωμεν.