Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Κίτρινη κάρτα βγάζει η Κομισιόν στην κυβέρνηση με την πρώτη μεταμνημονιακή της έκθεση, καθώς όπως φαίνεται «ξέχασε» μετά το τέλος του Μνημονίου να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι καμία από αυτές δεν έχει ολοκληρωθεί.
«Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους», αναφέρεται στη σχετική έκθεση, στην οποία επισημαίνει πως «η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, η ενεργοποίηση των σχετικών μέτρων «θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας».
Παράλληλα, τονίζει ότι η εκταμίευση των 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη SNPs και ANFA θα μετατεθεί στην επόμενη χρονιά.
Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να υλοποιηθούν 16 συγκεκριμένες δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων, όπως το πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και της ΑΑΔΕ, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και οι επενδύσεις-ιδιωτικοποιήσεις.
Στο μεταξύ, η Κομισιόν έδωσε την έγκριση στον πρώτο προϋπολογισμό αλλά και το «πράσινο φως» για τη μη περικοπή των συντάξεων. Το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 «εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ», αναφέρει.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βαλντις Ντομπρόφσκις, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον προϋπολογισμό, συνεχάρη την Ελλάδα και τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στην Ελλάδα χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε ένα «νέο στάδιο» οικονομικής σταθερότητας. Όπως ανέφερε κατά την άποψη της Επιτροπής η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και σέβεται τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε.
«Οι προσπάθειες των Ελλήνων αποδίδουν τώρα καρπούς ως προς τα δημόσια οικονομικά, την οικονομική μεγέθυνση και την κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο Μοσκοβισί σημειώνοντας πως ανοίγει πλέον ο δρόμος για ακύρωση μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί σε σχέση με τις συντάξεις και τα οποία αν εφαρμόζονταν θα μείωναν τις συντάξεις 1,4 εκατ. συνταξιούχων στην Ελλάδα. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως το Συμβούλιο θα εγκρίνει τη γνώμη της Επιτροπής για την Ελλάδα.