Πιο αυστηρή εποπτεία και πιο συχνές επισκέψεις των θεσμών στην Ελλάδα περιέγραψε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σχολιάζοντας τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας.
Σε συνέντευξή του στο CNBC, δήλωσε πως η απάντηση στο ερώτημα του με ποιο τρόπο θα ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το πόση ελάφρυνση χρέους θέλει. Παρότι ευρωπαϊκά και ελληνικά θεσμικά όργανα υποστηρίζουν ότι η Αθήνα πρέπει να ζητήσει ένα επιπλέον κεφαλαιακό «μαξιλάρι», μια πιστοληπτική γραμμή στήριξης, η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί.
Ο Ρέγκλινγκ υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι «δεν δείχνει να είναι απαραίτητο» η Ελλάδα να ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση, εφόσον βέβαια η κυβέρνηση συνεχίσει την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι θεσμοί, οι οποίοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πρόοδο της χώρας ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, ενδεχομένως να επισκέπτονται την Αθήνα πιο συχνά από ό,τι συνηθίζεται σε παρόμοιες καταστάσεις.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως για την Ελλάδα οι επισκέψεις των θεσμών ίσως είναι τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο.
«Εάν η Ελλάδα επιθυμεί πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, τότε η εποπτεία θα είναι ενισχυμένη. Θα είναι πιθανώς πιο αυστηρή και πιο συνολική από ό,τι σε άλλες χώρες», ανέφερε ο Regling.
Τέλος, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι μένουν μόνο τέσσερις μήνες μέχρι να λήξει το πρόγραμμα και τόσο η Ευρώπη όσο και το ΔΝΤ «ξεμένουν από χρόνο».