Την πεποίθησή του ότι εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, η ευρωζώνη θα προχωρήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Cinco Dias, ο κ. Ρέγκλινγκ αφού σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους του 2012 ανέφερε ότι «συζητάμε τώρα για περαιτέρω ελάφρυνσή του».
«Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί» σημείωσε, προσθέτοντας όμως ότι «είμαι βέβαιος πως αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα δεν χρειάζεται μείωση χρέους. Όπως είπε ο Κλ. Ρέγκλινγκ, «η χώρα έχει ήδη λάβει σημαντική ελάφρυνση του χρέους το 2012. Οι ιδιώτες πιστωτές της υπέστησαν το μεγαλύτερο κούρεμα στην ιστορία, άνω των 100 δισ. ευρώ. Επίσης, οι θεσμικοί πιστωτές τροποποίησαν σημαντικά τους όρους αποπληρωμής του χρέους. Αυτό βοηθά την Ελλάδα σήμερα. Εκτιμούμε ότι η ελάφρυνση του χρέους από τους επίσημους πιστωτές μειώνει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους από τον ελληνικό προϋπολογισμό κατά περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως. Κάτι που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ. Όλα αυτά έχουν ήδη συμβεί».
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ESM, «υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Σχετικά με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων είμαστε στο μέσο της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Η τελική μας εκταμίευση προς την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από αυτό, στο κατά πόσον θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση»
Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμοστούν. Η ελάφρυνση του χρέους θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά η πρόοδος είναι ορατή στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη επέστρεψε, η δημοσιονομική κατάσταση είναι καλή, η ανταγωνιστικότητα ανακτήθηκε. Αλλά όπως είπα, η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί στην Ελλάδα».
Σχετικά με τα οκτώ χρόνια που ήταν σε πρόγραμμα η Ελλάδα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «έχουμε μάθει από όλες τις περιπτώσεις (χωρών που βρέθηκαν σε πρόγραμμα). Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση, επειδή βρίσκεται στο πρόγραμμα επί οκτώ χρόνια. Είναι πολύ καιρός, πολύ περισσότερος από ό,τι ήταν οι υπόλοιπες χώρες. Υπάρχουν όμως λόγοι που συνέβη αυτό. Ένας από αυτούς είναι ότι το 2015 πήρε λάθος κατεύθυνση, καταργώντας τις μεταρρυθμίσεις που είχαν ήδη εφαρμοστεί».
«Υπήρξαν δραματικές στιγμές το καλοκαίρι (του 2015), όταν το Grexit κατέστη πραγματική πιθανότητα», συνέχισε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας όμως ότι «έκτοτε σημειώθηκε πρόοδος, υπήρχε δημοσιονομικό πλεόνασμα (όχι μόνο πρωτογενές) για τρία χρόνια και ξεκίνησαν πολλές μεταρρυθμίσεις».