Φαίνεται ότι έχει κλείσει το deal με τη Shell, σχετικά με την αποχώρηση της τελευταίας από τις ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής, ενώ δίχως να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες, το νούμερο που ακούγεται ότι θα συνοδεύει τη συμφωνία είναι κοντά στα 150 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ποσό που αντανακλά τόσο την ευρωστία, όσο και τα διαθέσιμα που βρίσκονται στο ταμείο των δύο εταιρειών καθώς το τελικό νούμερο θα αφορά τόσο την ΕΠΑ, όσο και την ΕΔΑ.
Στόχος είναι η συμφωνία να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό από τα διοικητικά συμβούλια και να ανακοινωθεί ως «πακέτο» με την αγορά από τη ΔΕΠΑ του ποσοστού της ιταλικής Eni στην ΕΠΑ και στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας.
Αμέσως μόλις ανακοινωθεί το κλείσιμο των συνομιλιών της ΔΕΠΑ με Shell και Eni, θα τεθεί σε εφραμογή και το σχέδιο αποκρατικοποίησης της πρώτης.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται ζυμώσεις επί ζυμώσεων σχετικά με την επόμενη ημέρα της ΔΕΠΑ.
Σε αυτή τη λογική, πιθανόν και μέσα στην εβδομάδα να διεξαχθεί συνάντηση όλων των πλευρών που χειρίζονται την υπόθεση, δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ, της ΔΕΠΑ, και του ΥΠΕΝ, ώστε να μπει στη τελική ευθεία η συζήτηση για το τελικό μοντέλο ιδιωτικοποίησης.
Σαν βάση συζήτησης παραμένει η δέσμευση για πώληση του 65% του μετοχικού της κεφαλαίου. Από εκεί και πέρα όμως και με βάση τα ισοδύναμα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι, θα αρχίσει και το τελικό παζάρι με τους θεσμούς.
Όπως έχει φανεί από τις μέχρι τώρα διεργασίες, έχουν προταθεί τουλάχιστον δύο εναλλακτικά σενάρια, με την πλευρά του ΥΠΕΝ και της ΔΕΠΑ να προκρίνουν το μοντέλο της δημιουργίας μιας εταιρείας holding που θα μπορεί να εισαχθεί ως ένα ποσοστό στο χρηματιστήριο, και θα απαρτίζεται από τρεις θυγατρικές: η πρώτη θα έχει υπό τον έλεγχό της τα δίκτυα και θα μπορεί σε αυτήν να εισέλθει στρατηγικός επενδυτής μέσω της αγοράς μειοψηφικού ποσοστού. Η δεύτερη θα έχει το εμπορικό σκέλος και θα μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί σε πλειοψηφικό, όμως, ποσοστό. Τέλος, η τρίτη θα παραμείνει υπό τον έλεγχος της holding και θα ελέγχει τα μεγάλα ενεργειακά έργα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΠΑ, το συγκεκριμένο σενάριο κρίνεται ως το πλέον κατάλληλο. Το άλλο σενάριο που είχε επεξεργαστεί η εταιρεία, δεν φαίνεται να περπατά. Ήταν εκείνο που μιλούσε για απόσχιση των δικτύων διανομής, τα οποία θα ελέγχει η εταιρεία μετά τη συμφωνία με τη Shell και την Eni, και τη μεταφορά τους σε ξεχωριστή εταιρεία, με πώληση ποσοστού της, ύψους 35%.