Έξι deals – σηματωροί για τη διατήρηση του momentum στην οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον κρίνονται την περίοδο του Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, με την πανδημία, να πραγματοποιεί τη δεύτερη επέλασή της σε παγκόσμιο επίπεδο, φέρνοντας τα πρώτα –ολικά ή μερικά- lockdowns στην Ευρώπη, στην αγορά διάχυτη είναι η ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στις μεγάλες συμφωνίες. Προγνωστικά δεν υπάρχουν και προς το παρόν, όλα τα επικείμενα deals κινούνται στην τροχιά των διαδικασιών και των διαπραγματεύσεων που έχουν δρομολογηθεί για το καθένα.
Στο «μέτωπο» της Εθνικής Τράπεζας και της προσφοράς που υπάρχει στο τραπέζι από την πλευρά του CVC Capital για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Παρά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα, περί «παγώματος» και προσφυγής σε ένα plan B, από την πλευρά της διοίκησης, έγκυρα ενημερωμένοι κύκλοι σημείωναν ότι οι επαφές με το αμερικανικό fund συνεχίζονται και θα χρειαστεί ακόμη ένα διάστημα 2-3 εβδομάδων για την πιθανή ολοκλήρωση ενός deal.
Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η προσφορά του CVC capital, βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ.
Το CVC Capital, ήδη ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου βραχίονα ιδιωτικής νοσηλείας στη χώρα, εμπλέκεται και στις διαπραγματεύσεις με τη MIG, αλλά και τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά της Vivartia. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο, καθώς στο τέλος της εβδομάδας (6 Νοεμβρίου) εκπνέει η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων του αμερικανικού fund με τον επιχειρηματικό όμιλο και τις τράπεζες. Όπως έχει γίνει γνωστό το CVC έχει υποβάλει προσφορά της τάξης των 175 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Vivartia (και του δανεισμού της) και την στιγμή αυτή οι διαπραγματεύσεις αφορούν την αναδιάρθρωση του δανεισμού της θυγατρικής της MIG, συνολικού ύψους 424,2 δισ. ευρώ.
Με τη διαδικασία να έχει μπροστά της, επισήμως, λίγα εικοσιτετράωρα, τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, με ορισμένες πηγές να μην αποκλείουν μία μικρή παράταση, ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τις τράπεζες στο ακανθώδες θέμα της διαχείρισης του δανεισμού.
Υπενθυμίζεται, ότι το CVC Capital και η διοίκηση της MIG, έχουν επιτύχει κατά το παρελθόν το mega deal της πώλησης του Ομίλου Υγεία στο αμερικανικό fund, ανοίγοντας το δρόμο για τη δραστηριοποίησή του στη χώρα. Για τους αμερικανούς, η προοπτική ενός deal για τη Vivartia, διαμορφώνει πλέον τις βάσεις, να καταστούν ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα. Το αμερικανικό κεφάλαιο ξεκίνησε την ελληνική του εκστρατεία, με την εξαγορά του νοσοκομείου Metropolitan, για να ακολουθήσει το Ιασώ General (που μετονομάστηκε σε Metropolitan General) και ακολούθως ο όμιλος Υγεία. Με τις κινήσεις στα νοσηλευτήρια, το CVC έγινε ο μεγαλύτερος παίκτης στο χώρο της ιδιωτικής υγείας έχοντας προθέσεις και για περαιτέρω κινήσεις. Πριν απ’ αυτές βέβαια, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για τα ελληνικά «πράγματα» τοποθετούμενο στο skroutz.gr, αλλά και εξαγοράζοντας το ποσοστό της D-Marin, στις μαρίνες Ζέας, Φλοίσβου, Γουβιών και Λευκάδας.
Την ίδια στιγμή, η MIG βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μια και μέσα στο Νοέμβριο θα «τρέξουν» και οι συζητήσεις με το επενδυτικό σχήμα της Epsilon Net και της Space Hellas για την πώληση της Singular Logic. Η εξέλιξη ακολουθεί τον τερματισμό των συνομιλιών που είχαν προηγηθεί με την Nexum Holdings (Sky Box), στα διαδικασία που διαχειρίζεται η Euroxx και οι οποίες δεν απέδωσαv τα αναμενόμενα. Πρόκειται για ένα ακόμη κεφάλαιο στο εγχείρημα πώλησης της ιστορικής βιομηχανίας πληροφορικής που βρίσκεται εδώ και (περισσότερο από) δύο χρόνια με πωλητήριο. Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα χρόνο, περίπου, σε αρνητική κατάληξη οδηγήθηκαν και οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της εταιρείας στην Liknoss, συμφερόντων του εφοπλιστή Θ. Πριόβολου. Σήμερα, με τον κλάδο της πληροφορικής να θεωρείται ο πλέον ανθεκτικός και ισχυρός απέναντι στην πανδημία και με μία προσφορά της τάξης των 18 εκατ. ευρώ από τους υποψήφιους αγοραστές , οι εμπλεκόμενοι προσβλέπουν σε μια συμφωνία.
ΟΙ «προβληματικές»
Ο Νοέμβριος θα είναι καθοριστικής σημασίας και για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τριών «προβληματικών» του δημοσίου που βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης: Της ΕΛΒΟ, της ΛΑΡΚΟ και των ΕΝΑΕ (Σκαραμαγκάς).
Στην ΕΛΒΟ, μετά την ανάδειξη της ισραηλινής κοινοπραξίας SK Group – Plasan (σ.σ. η οποία προσέφερε 3 εκατ. ευρώ για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και σε βάθος χρόνου, ετοιμάζεται να «ρίξει» κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τα 90 εκατ.) το επόμενο βήμα, είναι η υπογραφή της option με το Ελληνικό Δημόσιο, με την οποία το κράτος αποκτά δικαίωμα να μπει στη «νέα ΕΛΒΟ» ύστερα από τρία χρόνια με ποσοστό 21% και να συσταθεί η νέα εταιρεία που θα υλοποιήσει το business plan. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων «κινείται», με ορίζοντα τις 27 Νοεμβρίου έχοντας ισχυρό ελληνικό και ξένο ενδιαφέρον. Οι σχετικές πληροφορίες καταγράφουν ως εν δυνάμει μνηστήρες, ομίλους ολλανδικών, γαλλικών και γερμανικών συμφερόντων, όπως επίσης και την North Star, του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου. Στην «κούρσα» αναμένεται να βρεθεί και η ONEX, σε συνεργασία με τον αμερικανικό αναπτυξιακό οργανισμό DFC (Development Finance Corporation), που εμπλέκονται ήδη στην διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Οι πληροφορίες φέρουν τόσο τους ξένους, όσο και τους Έλληνες υποψήφιους επενδυτές να «βλέπουν» στο βάθος των κινήσεών τους και τα ναυπηγικά προγράμματα που θα προκύψουν για το Πολεμικό Ναυτικό το επόμενο διάστημα.
Την ίδια περίοδο προβλέπεται να εισέλθει σε διαγωνιστική διαδικασία πώλησης και η ΛΑΡΚΟ, με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση της επισημαίνοντας ότι έχει ήδη εκδηλωθεί το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον επενδυτικών σχημάτων. Από την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ (που θα την δρομολογήσει) έχει ήδη δημοσιεύσει τις προσκλήσεις για την πρόσληψη νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου, ενώ βάσει των προβλέψεων της διαδικασίας (σ.σ. και μετά τη διευθέτηση της εκκρεμότητας για την κυριότητα του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας) θα δρομολογηθούν δύο διαγωνισμοί: Ένας για το εργοστάσιο και τα μεταλλεία που ανήκουν στο δημόσιο (από το ΤΑΙΠΕΔ) και ένας για τα μεταλλεία που ανήκουν στην εταιρεία (από τον ειδικό διαχειριστή).