Για οικονομική συρρίκνωση σε μέγεθος και ρυθμό άνευ ιστορικού προηγουμένου εν καιρώ ειρήνης έκανε λόγο η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμώντας ότι η ύφεσης το 2020 θα κυμανθεί από το 5% έως και το τρομακτικό 12%, ανάλογα με τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού του κορονοϊο και την επιτυχία των πολιτικών απέναντι στις οικονομικές συνέπειές του.
Καθώς τα μέτρα περιορισμού αίρονται σταδιακά, τα σενάρια της ΕΚΤ προβλέπουν ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας με ρυθμό όμως και κλίμακα που παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ στην ομιλία της μετά τη συνεδρίαση της Τράπεζας. Επιπλέον σημείωσε ότι ι πληθωρισμός υποχώρησε ως αποτέλεσμα της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Τα αποφασιστικά και στοχοθετημένα μέτρα πολιτικής που έχουμε λάβει από τις αρχές Μαρτίου παρείχαν κρίσιμη υποστήριξη στην οικονομία της ευρωζώνης, επισημάνε και χαιρέτισε τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις της κρατών και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για τη διασφάλιση επαρκών πόρων υγειονομικής περίθαλψης, τονίζοντας όμως ότι απαιτούνται συνεχείς και φιλόδοξες προσπάθειες για την υποστήριξη της ανάκαμψης.
Τόσο σφοδρή η κρίση που καθιστά ανακριβή κάθε πρόβλεψη
Πότε θα ανακάμψει η οικονομία της Ευρωζώνης; Θα υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος ο πληθωρισμός; Πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση και πότε θα επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα σε φυσιολογικά επίπεδα; Κινδυνεύει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα λόγω της αύξησης των NPLs;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα, τα οποία κυριάρχησαν στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ μετά το τέλος της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η Γαλλίδα έδωσε την ίδια απάντηση. Η κρίση είναι τόσο σφοδρή, τόσο μοναδική στη φύση της και τόσο βίαιη που καθιστά ανακριβή κάθε πρόβλεψη, είπε με νόημα η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Το μόνο σίγουρο, σύμφωνα με την Λαγκάρντ, είναι ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο β’ τρίμηνο του έτους θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το -3,8% του α’ τριμήνου. Μπορεί να φτάσει έως και το -15% σε τριμηνιαία βάση, τόνισε.
Η Λαγκάρντ στάθηκε αρκετές φορές στο θέμα των διαθέσιμων εργαλείων που έχει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει την κρίση, καθώς τέθηκαν ερωτήματα για το ΟΜΤ και την περαιτέρω χαλάρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, την αγορά junk ομολόγων κ.ά. Το ΟΜΤ (πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων) δημιουργήθηκε το 2012 όταν η Ευρωζώνη αντιμετώπιζε μία κρίση εντελώς διαφορετικής φύσης που στόχευε στο να προστατεύσει συγκεκριμένες χώρες που είχαν σοβαρά προβλήματα.
Σήμερα, πρόσθεσε η Λαγκάρντ, το πιο κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας είναι το QE Πανδημίας ή PEPP (Pandemic Emergency Purchase Program). Είναι έκτακτου χαρακτήρα, είναι στοχευμένο και έχει και την ευελιξία που χρειαζόμαστε για να δράσουμε αν χρειαστεί.
Επίσης, η Λαγκάρντ είπε σε όλους τους τόνους ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει, είτε με επέκταση του QE Πανδημίας, είτε με χαλάρωση των κριτηρίων, είτε ακόμη και με χρήση του OMT, στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο. Είπε, τέλος, ότι για το OMT δεν υπάρχει μηχανισμός αυτόματης ενεργοποίησής του και είναι κάτι που θα αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Όσον αφορά τις τράπεζες και τη στήριξη των επιχειρήσεων, η Λαγκάρντ σημείωσε πως τα νέα δάνεια PELTRO, ο επόμενος γύρος των οποίων είναι σε λίγες εβδομάδες, δίνουν τη δυνατότητα στις τράπεζες της Ευρωζώνης να δανειστούν με αρνητικό επιτόκιο (-1%), αρκεί να αποδείξουν ότι τα χρήματα τα διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία μέσω χορηγήσεων σε μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.
Διαβάστε ακόμα:
- EKΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Νέα χαλάρωση της χρηματοδότησης