Κυνηγάμε ακόμη τα χρέη της Πειραϊκής Πατραϊκής…

Κυνηγάμε ακόμη τα χρέη της Πειραϊκής Πατραϊκής…

Η ιστορία με τους σκελετούς των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει παρατραβήξει.

Χρέη εταιρειών που έχουν εξαφανιστεί, που η φύση έχει καταπιεί τα κουφάρια από τα εργοστάσιά τους, όπως η Πειραϊκή Πατραϊκή, η παλαιά κρατική Ολυμπιακή Αεροπορία, η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή (σκάνδαλο δομημένων ομολόγων), παραμένουν γραμμένα στα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και η κάθε κυβέρνηση μεταφέρει την καυτή πατάτα στην επόμενη.

Αν και ούτε το ίδιο το υπ. Εθνικής Οικονομίας είναι σε θέση να εκτιμήσει ποια ποσά επιδέχονται είσπραξης και ποια όχι, παλιότερες μελέτες που είχαν γίνει στα χρόνια των μνημονίων είχαν δείξει ότι αυτά δεν ξεπερνούν τα 30 - 40 δισ. ευρώ. Προφανώς σήμερα θα είναι ακόμη λιγότερα.

Αντί να γίνει επιτέλους το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα, να μπουν όλες αυτές οι ανείσπρακτες οφειλές των σκελετών στα ανεπίδεκτα είσπραξης και να διαγράφονται με ταχύτερες διαδικασίες, η ΑΑΔΕ δημοσιοποίησε χθες στοιχεία που δείχνουν ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 107,18 δισ. ευρώ.

Από το χρέος αυτό μόνο τα 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης με το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος να περιορίζεται στα 80,86 δισ. ευρώ.

Το πιο ενδιαφέρον των στατιστικών της ΑΑΔΕ είναι ο αριθμός των οφειλετών. Οι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις με χρέη έχουν παγιωθεί λίγο κάτω από τα 4 εκατομμύρια. Το Φεβρουάριο ήταν συγκεκριμένα 3.878.712.

Χρωστάμε τόσοι πολλοί, τόσα πολλά, όσο περίπου το 40% του εθνικού ΑΕΠ το 2023;

Προφανώς και όχι, αλλά και ουδείς μπορεί να πει με ακρίβεια πόσοι χρωστούν και πόσο. Απλούστατα, διότι για να διαγραφεί μια οφειλή που έχει καταστεί ανεπίδεκτη είσπραξης πρέπει σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων να έχει ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος των οφειλετών, με την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

Εκτός του ότι χιλιάδες υποθέσεις σέρνονται για χρόνια στα δικαστήρια, για να διαγραφεί οριστικά η οφειλή πρέπει επίσης να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι προβλεπόμενες ενέργειες για το χαρακτηρισμό της ως ανεπίδεκτης είσπραξης, όσο και οι έρευνες στο εξωτερικό για να διαπιστωθεί η μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεών του έναντι τρίτων..

Έχει τη σημασία του ότι η ΑΑΔΕ, χωρίζει το ληξιπρόθεσμο χρέος σε παλαιό, δηλαδή αυτό που αφορά μέχρι και τα τέλη του 2023 και σε νέο, δηλαδή αυτό που «γεννήθηκε» μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024.

Στο πρώτο λοιπόν δίμηνο του έτους «γεννήθηκαν» νέα χρέη ύψους 1,736 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,52 δισ. είναι απλήρωτοι φόροι. Εξ αυτών, εισπράχθηκαν 294 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 17%. 

Αφαιρώντας κανείς τα 1,73 δισ από το συνολικό πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος των 80,86 δισ. ευρώ, το υπόλοιπο των 79 δισ. ευρώ είναι το παλαιό ληξιπρόθεσμο.

Τι εισπράττεται από αυτό; Στο πρώτο δίμηνο του 2024, οι εισπράξεις ανήλθαν σε μόλις 665 εκατ. ευρώ. Κάτι λιγότερο δηλαδή από το 1%. Τι και αν τα ποσά έχουν αυξηθεί κατά 13% έναντι των εισπράξεων του πρώτου διμήνου του 2023, και πάλι είναι ελάχιστα.

 ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΠΑΛΑΙΟΥ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΟΥ

Αν θέλουμε να αντιστραφεί η εικόνα πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο για τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές, να γίνει πιο ευέλικτος ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, να καταστεί πιο εύκολο να «σβήνονται» οι παλαιές οφειλές που αφορούν εταιρείες - φαντάσματα.

Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Και έτσι οι φορολογικές υπηρεσίες επιμένουν να ασχολούνται με κληρονόμους οφειλετών παρ’ ότι αυτοί έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά, με οφειλές φορολογουμένων που έχουν αποβιώσει και παραμένουν εκεί με την προσδοκία ότι θα τις πληρώσουν οι κληρονόμοι τους ή με χρέη επιχειρήσεων που έχουν βάλει λουκέτο και «φουσκώνουν» από πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί.

Δεν υπάρχει πιο εμβληματικό παράδειγμα από τα 5,5 δισ. ευρώ στην Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει ποτέ επιβληθεί από τη σύσταση του ελληνικού κράτους και το οποίο λέγεται ότι με τους τόκους και τις προσαυξήσεις έχει ξεπεράσει τα 13 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το φαντασιακό παιχνίδι με τα νούμερα των σκελετών, εκτιμάται ότι τα φυσικά πρόσωπα χρωστούν στην εφορία 40,8 δισ. ενώ οι επιχειρήσεις γύρω στα 65,4 δισ., με την παλαιά Ολυμπιακή Αεροπορία, να συνεχίζει να φιγουράρει ανάμεσα σε όσες χρωστούν ακόμη.

Ονόματα που τα έχει σκεπάσει η λήθη επιμένουν εν έτει 2024 να κρατούν απασχολημένες τις φορολογικές υπηρεσίες αντί αυτές να απελευθερωθούν για να ασχοληθούν με πραγματικές υποθέσεις φοροδιαφυγής.