Κύπρος: Συνεχίζεται κανονικά ο ενεργειακός σχεδιασμός

Κύπρος: Συνεχίζεται κανονικά ο ενεργειακός σχεδιασμός

Οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή ενισχύουν και το κίνητρο για την Τουρκία να εργαστεί πολύ συγκεκριμένα για να επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, με την ευκαιρία της προκήρυξης σήμερα του τρίτου γύρου αδειοδότησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα τεμάχια 6, 8 και 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η σημερινή εξέλιξη είναι «μια ψήφος εμπιστοσύνης εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον κυπριακό λαό, δηλαδή στο λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά τη λύση του Κυπριακού το σύνολο του λαού θα μπορεί να επωφεληθεί από την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου».

Επίσης, τόνισε ότι λόγω των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό «δεν αναστέλλεται η ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι «ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά».

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η ύπαρξη γεωλογικών δομών, που προσομοιάζουν με το κοίτασμα ΖΟR της Αιγύπτου και πηγάζουν από το υποθαλάσσιο όρος «Ερατοσθένης» εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ήταν αυτή, που καθόρισε το ποια τεμάχια θα διατεθούν στον τρίτο γύρο αδειοδότησης, που ανακοινώθηκε και επίσημα σήμερα.

«Τα τεμάχια, που έχουν επιλεγεί, αποτελούν αφενός περιοχές, ως επί το πλείστον, ανεξερεύνητες, και αφετέρου έχουν ερμηνευθεί να περιέχουν ανθρακικές δομές, όπως την περίπτωση του κοιτάσματος ΖΟR . Η δημιουργία αυτών των δομών σχετίζεται με την ύπαρξη του υποθαλάσσιου όρους Ερατοσθένη εντός της κυπριακής ΑΟΖ», ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος .

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι μετά το πέρας και του τρίτου γύρου αδειοδότησης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει επτά αδειοδοτημένα τεμάχια.Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Ερωτηθείς, αν υπήρξε ενδιαφέρον και για άλλα τεμάχια, ο υπουργός απάντησε καταφατικά σημειώνοντας ότι «λόγω του γεγονότος ότι αποδεικνύεται πως οι ανθρακικές δομές είχαν γενεσιουργό πηγή τους τον ¨Ερατοσθένη¨ υπήρχε ενδιαφέρον και για άλλα τεμάχια και ως Κυπριακή Δημοκρατία επιλέξαμε τη συνετή πολιτική να αδειοδοτήσουμε τρία αυτή τη φορά».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν στις χθεσινές επαφές του στην Μόσχα υπήρξε ενδιαφέρον από τη Ρωσία, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε καταφατικά . «Είχα κάποιες επαφές χθες με τον Α' υφυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πετρελαϊκών Εταιρειών και θα ενημερωθούν οι εταιρείες τους. Είχαμε κάποιες επαφές στο ενδιάμεσο. Βεβαίως αυτό θα διαφανεί όταν φτάσει η καταληκτική ημερομηνία όπου θα καταθέσουν οι εταιρείες τις προτάσεις τους».

Για τα έσοδα, που θα αποκομίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από τον τρίτο γύρο, ο Κύπριος υπουργός απάντησε ότι «αυτό είναι θέμα του διαγωνισμού», ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός για 120 μέρες για να κατατεθούν προτάσεις ενδιαφέροντος».

Πρόσθεσε ότι περίπου έξι μήνες μετά τη λήξη του διαγωνισμού, το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει σχετικές αποφάσεις σε σχέση με την αδειοδότηση, ενώ σημείωσε πως τα κριτήρια επιλογής των εταιρειών παραμένουν τα ίδια με τους προηγούμενους διαγωνισμούς και είναι «η τεχνική ικανότητα, η οικονομική ευρωστία, η οικονομική προσφορά, καθώς και η συνέπεια στις υποχρεώσεις της και οι τρόποι ολοκλήρωσης της πρότασης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ