Προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου της χώρας από την κρίση δημιουργεί η διαφαινόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές, με την οποία θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.
Μιλώντας προς «Το Βήμα», εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. «Με τα σημερινά δεδομένα και με βάση το Euroworking Group της περασμένης Πέμπτης, εκτιμώ ότι θα έχουμε συμφωνία» αναφέρει.
Αν και αναγνωρίζει ότι η συμφωνία έρχεται με βαρύ τίμημα, θεωρεί ότι με την ολοκλήρωσή της δημιουργούνται προϋποθέσεις για αλλαγή κλίματος στην οικονομία που φέρνουν τη χώρα πιο κοντά στην έξοδο από την κρίση. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία πλήττουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες και πως ο λαός σηκώνει το βάρος. Ωστόσο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της εξυγίανσης» σημειώνει και αναφέρει ως παράδειγμα το Ασφαλιστικό και τα ελλειμματικά Tαμεία, τα οποία θα κατέρρεαν εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα. «Επρεπε να ληφθούν μέτρα ούτως ή άλλως και νομίζω ότι ορθώς ελήφθησαν» αναφέρει.
Δημοσιονομική εξυγίανση
Για τον επικεφαλής του Ομίλου της Πειραιώς, η δημοσιονομική εξυγίανση είναι προϋπόθεση για την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. «Αν έχουμε πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία εθνικού πλούτου για να μπορέσουμε να μπούμε σε έναν ανοδικό κύκλο, ο οποίος να είναι συνετός και από πλευράς διαχείρισης και από πλευράς ανάπτυξης, οφείλουμε πρώτα να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό» εξηγεί και τονίζει ότι «αν δεν διασφαλιστεί το δημοσιονομικό, αν δεν διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν νομίζω ότι μπορεί να στηριχθεί με στέρεο τρόπο οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρόταση».
Θεωρεί εφικτούς τους στόχους του προγράμματος για τα πρωτογενή πλεονάσματα την τριετία 2016-18. «Είναι εφικτοί αρκεί να ανασκουμπωθούμε όλοι και να ξαναβάλουμε μπροστά την οικονομία και την αγορά» αναφέρει και χαρακτηρίζει «καθοριστική» την πορεία της αγοράς ακόμη και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Η δημιουργία εθνικού πλούτου δημιουργεί αντίστοιχα προϋποθέσεις για το Δημόσιο να εισπράξει περισσότερα χρήματα» επισημαίνει.
Οσον αφορά τον προβληματισμό που εκφράζεται κυρίως από το ΔΝΤ για τους στόχους του προγράμματος και ιδιαίτερα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, επισημαίνει ότι «δεν έχει νόημα την ώρα που ψηφίζονται τα μέτρα, που ολοκληρώνεται μια διαδικασία για να καταλήξουμε σε συμφωνία, κάποιοι να επιχειρούν και πάλι να ακυρώσουν την προσπάθεια, λέγοντας ότι δεν θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα. Ας ξεκινήσουμε τη δουλειά για την εφαρμογή της συμφωνίας και βλέπουμε».
Ενδιαφέρον για επενδύσεις
Ο πρόεδρος της Πειραιώς εκτιμά ότι η συμφωνία θα σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια θα εκδηλωθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις, για ιδιωτικοποιήσεις, για αγορές πρώτων υλών που θα στηρίξουν την παραγωγή, ενώ θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις βελτίωσης του καταναλωτικού επιπέδου των Ελλήνων.
Πάντως, για να υλοποιηθεί η συμφωνία πιστεύει ότι η προσπάθεια θα πρέπει να στηριχθεί όχι μόνο από το πολιτικό σύστημα, για το οποίο αναφέρει ότι «είναι υποχρεωμένο να κάνει κτήμα του τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία», αλλά από όλες της κοινωνικές ομάδες και τις ηγεσίες τους. «Αναμφίβολα, η κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ομως είναι ευθύνη και των κοινωνικών ομάδων να βοηθήσουν. Η οικονομική ελίτ, η επιστημονική, η πολιτιστική, ακόμη και η δημοσιογραφική, θα πρέπει να συνδράμουν στην προσπάθεια» τονίζει.
Ο κ. Σάλλας φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη του Αλέξη Τσίπρα ότι η ελληνική οικονομία είναι σαν το ελατήριο, έχει συμπιεστεί επί έξι χρόνια και πλέον είναι έτοιμη να εκτιναχτεί. «Υπάρχει επενδυτικός κόσμος που περιμένει την ολοκλήρωση της συμφωνίας για να μπορέσει να αποδεσμεύσει δυνάμεις σημαντικού ενδιαφέροντος για την ελληνική αγορά» επισημαίνει. Ως τομείς μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος αναφέρει την ενέργεια, τις ΑΠΕ, τον τουρισμό, ιδιαιτέρως τον θαλάσσιο, και τη μεταποίηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. «Πολλοί επενδυτές περιμένουν τη συμφωνία για να ξέρουν τη θέση της Ελλάδας και πιστεύω ότι η ολοκλήρωσή της θα σηματοδοτήσει θετικά τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας» προσθέτει.
Βεβαίως, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει κουράσει την επενδυτική κοινότητα ύστερα από επτά χρόνια κρίσης, αβεβαιότητας και συνεχών συζητήσεων στο Eurogroup και στις Συνόδους Κορυφής. Εξάλλου, πολλοί έχουν χάσει χρήματα και φεύγουν από την ελληνική αγορά, όπως ο γαμπρός του Μπιλ Κλίντον, Μαρκ Μεζβίνσκι, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από μεγάλες ζημιές, έκλεισε το hedge fund Eaglevale Hellenic Opportunity, το οποίο είχε τοποθετηθεί σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ομίλου της Πειραιώς σημειώνει ότι «μπορεί η Ελλάδα να έχει κουράσει τους επενδυτές, όμως δεν παύει να είναι μια χώρα της ζώνης του ευρώ, δεν παύει να είναι ένα ευρωπαϊκό κομμάτι και κατά συνέπεια ούτως ή άλλως θα πρέπει το πρόβλημά της να επιλυθεί θετικά, διότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και του πολιτικού κόσμου θέλει να μείνουμε στο ευρώ και στην Ευρώπη». Προσθέτει μάλιστα ότι οι ξένοι συνομιλητές των τραπεζιτών, τόσο από τον τομέα των επενδύσεων όσο και από τον τραπεζικό, δεν μπορούν φανταστούν την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. «Μπορεί να κουράζει, αλλά δεν παύει να είναι ευρωπαϊκό μέλος η Ελλάδα» σημειώνει με έμφαση.
«Κόκκινα» δάνεια-Βελτίωση στις τραπεζικές συναλλαγές
Ειδικότερα για τα «κόκκινα» δάνεια προσδοκά ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος θα αρχίσουν να περιορίζονται. Όπως εξηγεί, «αν κάποιος που έχει προβλήματα στην επιχείρησή του δει ότι η χώρα κινείται σε μια θετική τροχιά, τότε θα αρχίσει να αξιοποιεί καλύτερα την επιχειρηματική του δραστηριότητα». Ήδη υπάρχει βελτίωση στην εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Έχει αλλάξει η στάση των δανειοληπτών» αναφέρει ο κ. Σάλλας και προσθέτει ότι «στον Όμιλο της Πειραιώς καταγράφεται υποχώρηση των NPLs τα δύο προηγούμενα τρίμηνα και το τρέχον».
Ανάλογη βελτίωση αναφέρει ότι σημειώνεται και στις τραπεζικές συναλλαγές, χάρη στη σταδιακή χαλάρωση των capital controls. «Οι περιορισμοί, κυρίως για επενδυτικές συναλλαγές και εισαγωγές κεφαλαίων, έχουν χαλαρώσει και η ροή χρήματος έχει βελτιωθεί παρά πολύ σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι» αναφέρει.
Θα ενισχυθούν οι τράπεζες
Όσον αφορά όσους επένδυσαν στις τράπεζες κατά την ανακεφαλαιοποίησή τους τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Σάλλας σημειώνει ότι δεν έχουν χάσει κεφάλαια, καθώς «οι τιμές των τραπεζικών μετοχών είναι πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα». Ο ίδιος θεωρεί ότι οι τράπεζες θα ενισχυθούν με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς θα τονωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και θα βελτιωθεί η κατάσταση με τα «κόκκινα» δάνεια. «Η βελτίωση των καταθέσεων συνδέεται με την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και η διαφαινόμενη συμφωνία της 24ης Μαΐου θα είναι κατά τη γνώμη μου βασικός πυλώνας δημιουργίας εμπιστοσύνης» σημειώνει.