Με προνομιακή κατανομή στους Έλληνες μετόχους η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς

Με προνομιακή κατανομή στους Έλληνες μετόχους η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς


  Με προνομία για τους παλαιούς μετόχους προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες που θα υποστούν από την απίσχναση (dilution), θα πραγματοποιηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς μετά την έγκρισή της από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων τις 7 Απριλίου. Η  προνομιακή κατανομή θα αφορά μόνο στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και περιλαμβάνει όλους τους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, και όχι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό. Η τιμή της αύξησης όπως έγινε και το 2015, θα προσδιοριστεί από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών.  

Επομένως, τα όποια σενάρια διακινούνται για την τιμή της μετοχής στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση αποτελούν στη φάση αυτή ασκήσεις επί χάρτου με κερδοσκοπικές προεκτάσεις.

    Η αύξηση θα γίνει συνδυασμένα με δημόσια προσφορά μέσω βιβλίου προσφορών και με ιδιωτική τοποθέτηση.  Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σημαντικά από το 62% που κατέχει σήμερα, δίνοντας έτσι ένα ευδιάκριτο σήμα για τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Η διοίκηση της Πειραιώς θα προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας για του υφιστάμενους μετόχους του  εσωτερικού να υπάρξει προνομιακή κατανομή των νέων μετοχών.

       Ο διαδικασία της  δημόσιας προσφοράς των νέων μετοχών  σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς καταρχήν θα γίνει ταυτοχρόνως στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στο εξωτερικό θα υπάρξει και ιδιωτική τοποθέτηση, προφανώς εφόσον εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από anchor investors (δηλαδή διαδικασία που δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά) μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό, και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.
      Όταν ξεκινήσει η όλη διαδικασία θα προσδιοριστεί επιμερισμός της κατανομής που θα υπάρξει από τη Δημόσια Πρόταση για τους υφιστάμενους μετόχους εντός Ελλάδος. Ενδεικτικά θα μπορούσε το 10% της Δημόσιας προσφορά να διατεθεί στην εγχώρια αγορά.

   Για το επίμαχο ζήτημα του καθορισμού της τιμής είναι σαφές ότι θα καθοριστεί εύρος τιμών (min-max) για την εγγραφή στο βιβλίο προσφορών και τη δημόσια προσφορά.  Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το βιβλίο προσφορών στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και θα είναι κοινή και για τα δύο σκέλη της ΑΜΚ, ήτοι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

            Στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, δεν θα έχουν επιλογή σε ποια τιμή θα επιθυμούν να αποκτήσουν τις νέες μετοχές καθώς  θα εγγράφονται υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους.

 Η  προνομιακή κατανομή σε υφιστάμενους μετόχους θα αφορά μόνο τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, και όχι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό.

            Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διακρίνεται σε δυο υποκατηγορίες, ήτοι μη ειδικούς επενδυτές (σ.σ μικροεπενδυτές) και ειδικούς επενδυτές που είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, με τη δυνατότητα μεταφοράς μετοχών μεταξύ των κατηγοριών σε περίπτωση αδιάθετων μετοχών κάποιας κατηγορίας 

            Η προνομιακή κατανομή των υφιστάμενων μετόχων που αναμένεται να αποφασιστεί από το ΔΣ θα ισχύει τόσο για τους μη ειδικούς όσο και για τους ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.