Μία ακόμα καινοτόμα πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Κυριάκου Πιερρακάκη συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και στη μετάβασή της στη νέα εποχή. Ο δρόμος για τη λειτουργία του δορυφορικού Ίντερνετ άνοιξε μετά την υπογραφή της ΚΥΑ που καθορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Liberal Markets, εκτός από τη Starlink του Elon Musk και άλλες πολυεθνικές εταιρείες ενδιαφέρονται να εισέλθουν στο δυναμικό αυτό κλάδο.
Υπενθυμίζεται πως η αντίστροφη μέτρηση για το δορυφορικό ίντερνετ ξεκίνησε με την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν σήμερα ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Πρόκειται για την επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που είχε μεταφέρει το Liberal Markets στις 18 Οκτωβρίου, όπου είχε προαναγγείλει την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης. Ειδικότερα, η υπ’ αρ.57/ΦΕΚ Β’ 4938/25-10-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση:
- επικαιροποιεί την ειδική διαδικασία για την αδειοδότηση της εγκατάστασης τυποποιημένων κατασκευών κεραιών και
- θεσπίζει νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τοποθέτηση των τυποποιημένων κεραιών που πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας. Οι κεραίες που περιγράφονται παραπάνω θα χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες προκειμένου να παρέχουν στους καταναλωτές υπηρεσίες Ίντερνετ μέσω δορυφόρου, εξασφαλίζοντας σταθερή σύνδεση σε υψηλές ταχύτητες και χαμηλό χρόνο απόκρισης.
Οι εταιρείες που ενδιαφέρονται είναι αρκετές, ενώ η πρώτη που έχει ανακοινώσει πως θα δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας είναι η Starlink του Elon Musk. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς το δορυφορικό ίντερνετ φέρνει σημαντικές επενδύσεις πολλαπλασιαστικής αξίας για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ο λόγος είναι πως εκτός από τις γρήγορες ταχύτητες ίντερνετ, θα μπορέσουν να κατασκευαστούν επίγειοι σταθμοί στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα η Starlink σε πρώτη φάση θα προσφέρει τις υπηρεσίες της μέσω συστημάτων σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και μετά θα κατασκευάσει επίγειο σταθμό.
Η χρήση του δορυφορικού ίντερνετ σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία επιδοτείται, ενώ η ανάπτυξη μικροδορυφόρων έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές με το θεσμικό πλαίσιο η χώρα εισέρχεται σε έναν κλάδο που αναμένεται να μονοπωλήσει την αγορά στο μέλλον και βάζει στέρεες βάσεις για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στο μέλλον.