Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Για λάθη επιμέλειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ως συνέπεια να επιβαρυνθούν φορολογικά οι έλληνες πολίτες για δαπάνες που θα μπορούσαν να προσμετρηθούν στις συνολικές δαπάνες της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στη Βουλή φέρνοντας στο φως τη μη καταγραφή των μεταναστευτικών και προσφυγικών δαπανών.
«Υπήρχαν και λάθη επιμέλειας όπως στα νοσοκομεία που δεν κατέγραφαν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές δαπάνες και δεν έβγαιναν από τις δαπάνες της κυβέρνησης όπως μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση. Στα στοιχεία που πήραμε και ρωτήσαμε τα νοσοκομεία σχετικά μας είπαν ότι στο νοσοκομείο Λέσβου δεν υπήρχαν καταγραμμένες δαπάνες για μετανάστες και πρόσφυγες. Υπολογίστε ότι είναι λεφτά αυτά που φορολογούμε τον κόσμο», σημείωσε.
Παράλληλα ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να μπει ένα τέλος στα υπερπλεονάσματα εξήγγειλε «Η πολιτική των υπερπλεονασμάτων ήταν λάθος. Ήταν λάθος ακόμα και για τον δικό τους κυβερνητικό σχεδιασμό», ανέφερε.
«Αν ξανακοιτούσαν τα πράγματα θα χτυπούσαν το κεφάλι τους στον τοίχο», τόνισε ο υφυπουργός, ενώ έθεσε ως στόχο την κάλυψη του τεράστιου επενδυτικού κενού. «Σήμερα το μείζον πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι το πολύ μεγάλο χρέος που έχουμε αλλά το τεράστιο επενδυτικό κενό που έχουμε. Το ποσοστό των επενδύσεων μας φτάνει στο 12% του ΑΕΠ ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 20%», είπε προσθέτοντας ότι για να αποκατασταθεί το κεφάλαιο - κάλυψη αποσβέσεων θα έπρεπε να έχουμε 16% ποσοστό επενδύσεων. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα παράγει όλο και λιγότερο γιατί οι επενδύσεις είναι λιγότερες από τις αποσβέσεις. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, σημαίνει ότι μειώνονται θέσεις εργασίες, χάνουμε τεχνολογική πλοήγηση και συνάμα χάνεται η δυνατότητα για καινοτομία.
Την ίδια ώρα, αποδόμησε τη ρητορική ΣΥΡΙΖΑ για το περιβόητο μαξιλάρι που είχε δημιουργήσει. Ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι έχουν χρήματα που έχουν απομείνει - και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα 40 χρόνια - μπορούν να χρησιμοποιηθεί μόνο για τα τοκοχρεολύσια!
«Κάθε χρονιά μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο τις εισπράξεις της χρονιάς μειωμένες με το πρωτογενές πλεόνασμα, τα άλλα μπορούν αν πάνε μόνο για το χρέος (τοκοχρεολύσια). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μαξιλάρι είτε είναι στην ΤτΕ είτε στον πλανήτη Άρη είναι μακριά σε σχέση με τις δαπάνες που θα κάνουμε 2020 – 2059. Αυτή είναι η δυσάρεστη πραγματικότητα. Το μαξιλάρι είναι καλό για τους δανειστές αλλά δεν μας καλύπτει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.