Μεταξύ 21 – 23 Ιουνίου η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Μυτιληναίος

Μεταξύ 21 – 23 Ιουνίου η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Μυτιληναίος

Των Απόστολου Σκουμπούρη, Γιώργου Φιντικάκη

Στο διάστημα μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής 21-23 Ιουνίου τοποθετείται η δημόσια προσφορά για το μεγάλο ομόλογο της Μυτιληναίος, που στοχεύει στη συγκέντρωση 300 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο πέριξ του 3%. 

Το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με στόχο την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α. έως 300.000 κοινών ανωνύμων ομολογιών, προς 1.000 ευρώ εκάστη.

Το ομολογιακό θα μετατρέψει το σύνολο του δανεισμού της Μυτιληναίος σε 5ετές δάνειο εφάπαξ εξόφλησης (ballοon), δηλαδή δίχως ενδιάμεσες δόσεις, επιτρέποντας ταυτόχρονα στην εταιρεία να ανοίξει πιστωτικές γραμμές ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι στο ομολογιακό πρόκειται να συμμετάσχει με 50 εκατ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Στην πράξη το ομολογιακό, το μεγαλύτερο που θα έχει ποτέ εκδοθεί στην Ελλάδα από ιδιωτική εταιρεία, στρώνει το έδαφος στην Μυτιληναίος αφενός για να μειώσει τα χρηματοοικονομικά της κόστη, αφετέρου για να συμμετάσχει στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα. Τυχαίο δεν είναι ότι η εξέλιξη συμπίπτει με τον μετασχηματισμό του ομίλου από μια παραδοσιακή holding σε μια νέα επιχειρηματική οντότητα, μακριά από τις αλληλοκαλύψεις των θυγατρικών μιας εταιρείας συμμετοχών, που ανοίγει το δρόμο για ευχερέστερη πρόσβαση σε δανεισμό από τις αγορές, αλλά και στην ανάληψη μεγαλύτερων έργων.

Μεγαλώνει η αγορά ομολόγων του ΧΑ

Το ομόλογο της Μυτιληναίος θα εισαχθεί για διαπραγμάτευση στο ελληνικό χρηματιστήριο, ακριβώς όπως αυτό που εξέδωσε τον περασμένο Μάρτιο ο ΟΠΑΠ ή αυτό που εξέδωσε η Fourlis για τη θυγατρική House Market τον Οκτώβριο του 2016.

Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης είχε πάει πίσω πολλές τέτοιες διαδικασίες, που είχαν παγώσει λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας, και την τύχη της χώρας. Η καινούρια αυτή αγορά ομολόγων του Χ.Α. αναβαθμίστηκε μετά την έκδοση του μεγάλου ομολόγου του ΟΠΑΠ, παρ'' ότι σε σύγκριση με τα διεθνή δεδομένα παραμένει ακόμη εξαιρετικά ρηχή.

Θυμίζουμε ότι ο ΟΠΑΠ ζητούσε από 100 έως 200 εκατ. ευρώ από την αγορά, με την κατανομή των ομολογιών να ορίζεται στο 70% (θεσμικοί) - 30% (ιδιώτες), όμως η συνολική ζήτηση από επενδυτές που συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά έφθασε τα 421 εκατ. ευρώ, προσφέροντας υπερκάλυψη κατά 2,1 φορές, κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό τηρουμένων των αναλογιών.

Η νέα αγορά ομολόγων του Χ.Α. είναι μια εναλλακτική πηγή εξασφάλισης κεφαλαίων για τις εταιρείες, εισηγμένες ή μη, αλλά και μια συντηρητική μεν, αλλά εγγυημένη επένδυση για ιδιώτες και θεσμικούς, που θα παίρνουν τους τόκους ανά τρίμηνο και στο τέλος της 3ετίας ή 5ετίας θα λάβουν πίσω το σύνολο του ποσού που επένδυσαν.