Μέτρα 3,6 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ για το 2018

Μέτρα 3,6 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ για το 2018

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μέτρα που ενδεχομένως να φθάσουν τα 3,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προχωρήσει στη σύναψη ενός νέου προγράμματος με την Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό το Ταμείο υποστηρίζει ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί το πλεόνασμα το 2018 θα ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ αντί της ευρωπαϊκής πρόβλεψης για 3,5% του ΑΕΠ.

Προκειμένου να καλυφθεί αυτή η διαφορά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα περίπου 3,6 δισ. ευρώ ή διαφορετικά να μειωθεί η πρόβλεψη και κατ' επέκταση η υποχρέωση, στο 1,5% του ΑΕΠ.

Αν και το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα ωστόσο θα πρέπει το Βερολίνο να συμφωνήσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί στα επίπεδα του 1,5% του ΑΕΠ για το 2018.
Στην αντίθετη περίπτωση,  το Ταμείο το οποίο διαφωνεί με τις εκτιμήσεις που έχουν τεθεί, έχει διαμηνύσει ότι τα μόνα μέτρα που μπορεί να δεχθεί είναι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Δύο μέτρα που θα δοκιμάσουν εκ νέου την κυβέρνηση καθώς θα πρέπει να τα φέρει για ψήφιση στη Βουλή. Ήδη οι φωνές εντός ΣΥΡΙΖΑ έχουν διευρυνθεί και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν και θα υποστηρίξουν ότι είναι καλύτερο τα μέτρα αυτά να τα πάρει κάποια άλλη κυβέρνηση, καθώς δεν μπορούν οι ίδιοι να τα ψηφίσουν.

Και αυτό καθώς η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων έως και 40%, ενώ η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ θα οδηγήσει σε πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις ύψους 800 ευρώ για όσους φορολογούμενους δηλώνουν άνω από 9.000 ευρώ.

Βέβαια, εφόσον ληφθούν τα ανωτέρω μέτρα ο στόχος του προϋπολογισμού για ανάπτυξη ης ελληνικής οικονομίας και αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολος. Το μόνο που θα καταφέρει η κυβέρνηση είναι να αυξήσει  τα έσοδα από την άμεση φορολογία καθώς οι φόροι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους παρακρατούνται μηνιαίως. Από την άλλη θα χάσει έσοδα από τους έμμεσους φόρους εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης, ενώ θα διογκωθούν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Βουλευτές ακόμα και κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να κάνει αποδεκτές προτάσεις για μείωση του αφορολόγητου ορίου και νέες περικοπές στις συντάξεις, πριν μάλιστα τεθούν σε ισχύ οι νέες μειωμένες συντάξεις που θα γίνουν το 2017.

Θεωρούν ότι την «καυτή πατάτα» θα πρέπει να τη χειριστεί μία νέα κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα κατά την άποψη τους θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.

 Σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup της Δευτέρας είναι κρίσιμο, καθώς όλες οι πλευρές θα δοκιμαστούν. Από τη μία η ελληνική κυβέρνηση εάν θα δεχθεί νέα μέτρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εάν μπορεί να δεχθεί μείωση των πλεονασμάτων και μεγαλύτερο κούρεμα στο χρέος και το ΔΝΤ για το εάν μπορεί να δεχθεί μία υπόσχεση και ίσως κάποια μικρότερα μέτρα.

Όλες οι πλευρές πάντως έχουν καταστήσει σαφές πως θέλουν να έχει επιτευχθεί συμφωνία για τα ζητήματα της αξιολόγησης, του χρέους και των πλεονασμάτων πριν το τέλος του έτους.