Το σήριαλ της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής καλά κρατεί, αφού οι δύο πλευρές φαίνεται ότι έχουν ακόμα εκκρεμότητες που δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να δοθεί το πράσινο φως.
Από τα συμφραζόμενα και προσπαθώντας να απομονώσει κανείς το θόρυβο από καλοπροαίρετα δημοσιεύματα και τις κραυγές των συνδικαλιστών προκύπτει ότι η διαφορά αφορά κυρίως το τίμημα.
Το επενδυτικό κεφάλαιο για την απόκτηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας θα χρησιμοποιήσει σημαντικό μέρος από τα χρήματα των επενδυτών και πάνω σε αυτά θα υπολογιστεί η απόδοση των κεφαλαίων. Είναι επομένως λογικό να επιθυμεί την επίτευξη ενός τιμήματος που θα προφυλάσσει από απρόβλεπτες κακοτοπιές και από την πιθανή ένταση του ανταγωνισμού μετά και την είσοδο νέων ξένων παικτών στην ελληνική Ασφαλιστική Αγορά.
Από την άλλη πλευρά, η Εθνική Τράπεζα έχει δεσμευθεί να πουλήσει την συμμετοχή της μετά την κρατική ενίσχυση που έλαβε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2013, αλλά και τη δεύτερη κρατική ενίσχυση που έλαβε με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Αν και η Εθνική Τράπεζα δείχνει να είναι έτοιμη να πιάσει τους τελικούς στόχους των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων νωρίτερα από το προβλεπόμενο, η αποδέσμευσή της από την συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν είναι εύκολη παρότι δεν είναι πια αναγκαία.
Οι αποτιμήσεις
Η πώληση σε επενδυτές έχει πλέον και ένα σημείο αναφοράς: Η αγορά της AXA Ελλάδος από την Generali Ελλάδος (μαζί με συμφωνία για πώληση ασφαλιστικών προϊόντων της Alpha Bank) έγινε σε αποτίμηση 12,5 φορών τα καθαρά κέρδη.
Η Εθνική Ασφαλιστική το 2019 εμφάνισε καθαρά κέρδη 58 εκατ. ευρώ. Σε ανάλογους όρους η αξία του 100% δεν θα έπρεπε να είναι χαμηλότερη από 638 εκατ. ευρώ ήτοι 510 εκατ. ευρώ για το 80%.
Επίσης οι αποτιμήσεις στο ταμπλό των δύο εισηγμένων εταιρειών διαπραγματεύονται πάνω από το 80% της καθαρής τους θέσης. Με 1,08 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια η Εθνική Ασφαλιστική θεωρητικά θα μπορούσε να αποτιμηθεί όχι λιγότερο από 864 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ο αγοραστής δεν παίρνει μια εταιρεία που έχει ένα τυχαίο μερίδιο αγοράς αλλά την πρώτη στην κατάταξη με 17% περίπου της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων στην Ελλάδα.
Στα παραπάνω δεδομένα η πλευρά των αγοραστών έχει να αντιπαραβάλει τη χαμηλή κερδοφορία του 2020 η οποία ωστόσο συνδέεται με την πανδημία και την υπολειτουργία του δικτύου λόγω των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν στις μετακινήσεις και σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Η ζωή έχει δείξει ότι ένας απεγνωσμένος πωλητής σπάνια παίρνει αυτό που αξίζει. Στην αγορά υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως δεν είναι κακή ιδέα να αναβληθεί η πώληση της μεγαλύτερης θυγατρικής της Εθνικής και να αναζητηθούν άλλοι δρόμοι που θα ικανοποιήσουν και την δέσμευση της τράπεζας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Εκτός αν το τελικό τίμημα είναι αυτό που απεικονίζει την πραγματική αξία και ικανοποιεί όλες τις συνθήκες που αντανακλούν οι πρόσφατες αγοραίες πρακτικές.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.