Μήπως δε λένε την αλήθεια τα... greek statistics για τον τουρισμό;

Μήπως δε λένε την αλήθεια τα... greek statistics για τον τουρισμό;

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένα θέμα που ενδέχεται να έχει πολύ και ενδιαφέρον... story, το οποίο άπτεται των εσόδων της Ελλάδας από τον τουρισμό έβαλε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, UNWTO Τάλεμπ Ριφάι, μιλώντας την Πέμπτη στην ημερίδα του υπουργείου Τουρισμού με θέμα «Destination Greece 365 days (Προορισμός Ελλάδα 365 ημέρες).

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κ. Ριφάι εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν η χώρα μας μετράει σωστά τα έσοδα από τους τουρίστες, τονίζοντας ότι ίσως υπάρχουν λάθη και «κενές» περιοχές, με αποτέλεσμα να προκύπτουν χαμηλότερα νούμερα.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «νομίζω ότι τα στατιστικά είναι λάθος. Βλέποντας τα νούμερα των αφίξεων και των εισπράξεων στην Ελλάδα το 2016, θεωρώ ότι κάτι δεν πάει καλά με τα έσοδα. Υπάρχουν ερωτηματικά σε σχέση με τον τρόπο που γίνονται οι υπολογισμοί», τόνισε.

«Θα μπορούσε η χώρα να είχε πιο ακριβή δεδομένα στις αφίξεις καθώς και στα έσοδα» επισήμανε και συνέχισε εξηγώντας: «Δε συνορεύει με άλλες χώρες Σέγκεν (που είναι... ελεύθερη η πρόσβαση) κι έχει μόνο αεροδρόμια και ελεγχόμενες εισόδους από τα τελωνεία. Άρα θα μπορούσε να έχει ακριβείς καταγραφές».

Συνεχίζοντας το συλλογισμό του ο κ. Ριφάι αναρωτήθηκε ότι «πως μετρώνται π.χ. οι μετανάστες Έλληνες, οι οποίοι έφυγαν τελευταία, οι λεγόμενοι ex patriots που έρχονται εδώ και ξοδεύουν»; 

Παράλληλα, στήριξε το συλλογισμό του για τις αμφιβολίες του ότι τα νούμερα δεν είναι σωστά, στο γεγονός ότι, όπως είπε, «η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανά τουρίστα διεθνώς είναι πάνω από τα 1000 δολάρια, ενώ στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων, είναι περίπου στα 700 δολάρια. Αυτό μου κάνει αίσθηση», τόνισε. «Στο κομμάτι του υπολογισμού δεν είμαι σίγουρος αν υπολογίζονται οι δαπάνες για ψώνια από έναν τουρίστα...»

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού υποσχέθηκε στην Έλληνα υπουργό τουρισμού Έλενα Κουντουρά ότι θα αποστείλει από την Ισπανία όπου είναι η έδρα του τεχνική επιτροπή στη χώρα μας, που θα συνδράμει στη βελτίωση της καταγραφής των στατιστικών στον τουρισμό, με στόχο το πιο ακριβές αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πτώση εσόδων από τον τουρισμό σημειώθηκε και σε άλλους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, γενικώς μειώθηκε η κατά κεφαλήν δαπάνη ανά τουρίστα, ωστόσο όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, όσο «καθρεφτίστηκε» στη χώρα μας.

Θυμίζουμε ότι για το θέμα των εσόδων έχει γίνει αρκετός λόγος, καθώς ενώ το 2016 η Ελλάδα κατέγραψε νέο ρεκόρ άφιξης τουριστών φτάνοντας στα 27,5 εκατ. (συμπεριλαμβανομένων και των 2,5 εκατ. περίπου της κρουαζιέρας), εντούτοις τα έσοδα «έδειξαν» μειωμένα κατά 6,4% έναντι του 2015, φτάνοντας στα 13,2 δισ. ευρώ.

Βεβαίως, για το 2017 όλα τα συμφραζόμενα και οι συνειρμοί, γεωστρατηγικοί, τεχνοκρατικοί και άλλοι, δείχνουν ότι η χώρα οδεύει προς ένα νέο μεγάλο ρεκόρ. Πρόσφατα, σε συνέντευξή του στο

Reuters, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε ότι «τα έσοδα από τον τουρισμό ενδέχεται να αυξηθούν φέτος κατά 9% βοηθώντας την Ελλάδα να επιστρέψει στην ισχυρή οικονομική ανάκαμψη».

Ειδικότερα, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 14,5 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 1,3 δισ. ευρώ έναντι του 2016.