Σε δεύτερη συνάντηση του Washington Group σήμερα το απόγευμα, όπου θα συμμετέχουν ο Πόουλ Τόμσεν και ο Πίτερ Ντόλμαν, παρέπεμψε ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, αυξάνοντας την... αγωνία για τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Με την αναγγελία της δεύτερης συνάντησης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ουσιαστικά παραδέχτηκε την αποτυχία της πρώτης συνάντησης κι ενώ τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και οι διαφορές για το χρέος ανάμεσα στον διεθνή οργανισμό και τους Ευρωπαίους παραμένουν ανοιχτές.
Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο θα συζητηθεί στον Καναδά στην Σύνοδο των G7 το ελληνικό ζήτημα, ο Τζ. Ράις απάντησε πως δεν γνωρίζει κάτι, ωστόσο αμέσως μετά συμπλήρωσε πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται για τις πολιτικές που μπορεί να υπάρξουν ώστε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Όπως παραδέχτηκε «ο χρόνος τελειώνει αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται με τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και την ελληνική κυβέρνηση και απόδειξη είναι ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί κι άλλη συνάντηση του Washington Group στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει ο Πόουλ Τόμσεν και ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν».
Ο Τζ. Ράις δήλωσε πως το Ταμείο θα κάνει τη δική του έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και πως στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η συνέχιση των συζητήσεων για ενδεχόμενη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ θα προχωρήσει στη διαδικασία του άρθρου 4, καταρτίζοντας μια έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος η λεγόμενη DSA αποτελεί στάνταρ κομμάτι μιας αξιολόγησης και γίνεται σε πολλές χώρες.
Συμπλήρωσε επίσης πως η διαδικασία του άρθρου 4 δεν είναι αντιπαραθετική προς τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς θα μπορούσαν να συμβούν και τα δύο παράλληλα.
Νωρίτερα σήμερα, ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση του Washington Group, στην οποία συζητήθηκε η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Γερμανία φαίνεται να διατηρεί τη σκληρή της στάση και οι διαφωνίες της με το ΔΝΤ παραμένουν. Όπως είναι γνωστό, αυτές έχουν να κάνουν με τον χρόνο παράτασης στην αποπληρωμή των ελληνικών χρεών με το Ταμείο να μιλά για 15 έτη και τη γερμανική πλευρά να μην θέλει παράταση μεγαλύτερη των πέντε ετών αλλά και τον μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με το ΔΝΤ να ζητά πλήρως αυτοματοποιημένο μηχανισμό και την Γερμανία να συζητά για μηχανισμό συνδεδεμένο με πολιτικές.