Τα τρία σενάρια που επεξεργάζεται για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης με βάση διαφορετικές υποθέσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ την Παρασκευή 1η Μαΐου. Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε προϊδεάσει στη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης, λέγοντας ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί έως και 15% στο β’ τρίμηνο του 2020, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής λόγω της φύσης της κρίσης.
Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύει η ΕΚΤ, η ευρωπαϊκή οικονομία ενδέχεται να υποστεί βίαιη απώλεια έως και άνω των 2 τρις. ευρώ, καθώς η ύφεση θα είναι πολύ βαθιά και η ανάκαμψη βασανιστικά αργή. Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ, Νικολό Μπατιστίνι και Γκρίγκορ Στοέφσκι, το δυσμενές σενάριο προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα «βυθιστεί» κατά 15% στο β’ τρίμηνο του 2020 και θα ακολουθήσει μία μακρά περίοδος ημιτελούς ανάκαμψης με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται κατά 6% στο β’ τρίμηνο και 3% στο γ’ τρίμηνο. Συνολικά στο 2020 η Ευρωζώνη θα χάσει οικονομική δραστηριότητα που μαζί με το -3,8% του α’ τριμήνου υπολογίζεται στο 12%.
Τα κακά μαντάτα έρχονται στη συνέχεια αφού αντί για ανάπτυξη 10%, 12% ή 15% το 2021 – για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος του 2020 – η ΕΚΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4% στο δυσμενές σενάριο. Και όλα αυτά βέβαια, μόνο αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, μόνο δηλαδή αν έχει περιοριστεί η επιδημία και δεν χρειαστούν νέα lockdown.
Αν, λοιπόν, επιβεβαιωθεί το σενάριο που προβλέπει ύφεση 12% το 2020, η χαμένη οικονομική παραγωγή εξαιτίας του κορονοϊού – ήτοι η παραγωγή που δεν θα ανακτηθεί μέσα στο επόμενο έτος – μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει τα 2 τρισ. ευρώ. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτευχθούν ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια για να μπορούμε να πούμε ότι θα επιστρέψουμε γρήγορα στα προ κορονοϊού επίπεδα. Στην περίπτωση που η Ευρωζώνη συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους ρυθμούς που μας έχει συνηθίσει την τελευταία δεκαετία, και μετά την κρίση του 2008-09, τότε κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μία μορφή στασιμότητας που θα παρατείνει την κρίση.
Τα τρία σενάρια
Η αβεβαιότητα που περιβάλλει τον ιό, η διαφορετική ανά χώρα αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων και η παρατεταμένη οικονομική βλάβη που προβλέπεται στο δυσμενές και στο ενδιάμεσο σενάριο θα καθυστερήσουν σημαντικά την επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα τουλάχιστον έως το 2023, σημειώνει η ΕΚΤ.
Ήπιο: Τα αυστηρά lockdown και τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα, σε συνδυασμό με την ταχεία πρόοδο σε επιστημονικό επίπεδο οδηγούν στην άρση των μέτρων στα τέλη Μαΐου, σε σταδιακή επιστροφή στη φυσιολογική οικονομική δραστηριότητα και σε προσωρινές οικονομικές ζημιές. Η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 5% το 2020 και θα ακολουθήσει ανάπτυξη 6% το 2021 που συνεπάγεται σχεδόν δύο χαμένα χρόνια για την οικονομία και επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα στις αρχές του 2022.
Ενδιάμεσο: Το τέλος των lockdown στα τέλη Μαΐου ακολουθεί μία μακρά περίοδος με περιοριστικά μέτρα που θα καθυστερήσει την επιστροφή σε φυσιολογικά επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας και οι ζημιές θα είναι μεγαλύτερες. Η ύφεση τοποθετείται στο 8% για το 2020 και η ανάπτυξη του 2021 στο 5%, με τις μόνιμες οικονομικές απώλειες να ξεπερνούν τα 500 δισ. ευρώ.
Δυσμενές: Οι οικονομικές της Ευρωζώνης θα βγουν από το lockdown μέσα στον Ιούνιο με όχι μεγάλη επιτυχία στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να συνεχιστούν πολλά περιοριστικά μέτρα. Οι προσπάθειες περιορισμού της επιδημίας θα επιφέρουν πλήγμα στην οικονομία μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο ή φάρμακο, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται στα μέσα του 2021. Η ύφεση θα φτάσει στο 12% το 2020 και θα ακολουθήσει ανάπτυξη 4%. Επομένως, το σενάριο αυτό προβλέπει σοβαρές και μόνιμες οικονομικές απώλειες που αγγίζουν τα 2 τρις και αργή επιστροφή μετά το 2022.