Παρά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν οι μετοχές από την αρχή τους έτους, ένας κλάδος ο οποίος κατέγραψε τις υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις μετοχικές αξίες είναι αυτός των εμπορευμάτων. Μπορεί εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, να σημείωσαν σημαντικές απώλειες τους τελευταίους μήνες ώμος κάποια άλλα ανακηρύχθηκαν πρωταθλητές, όπως για παράδειγμα το ασήμι.
Κι εάν στο πρώτο τρίμηνο αρκετά από τα εμπορεύματα υπέρ-απόδωσαν έναντι των μετοχών, θα συνεχιστεί αυτό και στα επόμενα τρίμηνα; Ουσιαστικά τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη στάση των κεντρικών τραπεζών καθώς και από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε περίπτωση που οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν για ακόμη μία φορά να τυπώσουν νέο χρήμα, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την οικονομία, τότε είναι πολύ πιθανό κάποια εκ των εμπορευμάτων να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, όπως για παράδειγμα το ασήμι ή ο χαλκός.
Μία άλλη περίπτωση η οποία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, είναι η κατάσταση της παγκόσμιας παραγωγής και ζήτησης η οποία προσδιορίζει και την κίνηση των τιμών. Για παράδειγμα, το τελευταίο εξάμηνο αρκετές χαλυβουργίες έχουν κλείσει στη Κίνα λόγο της μειωμένης ζήτησης, πράγμα που οδήγησε το μέταλλο σε πτώση, ενώ μόλις προχθές μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών εξόρυξης, η Rio Tinto στην Αυστραλία, ανακοίνωσε πως η ετήσια παραγωγή της σιδηρομεταλλεύματος θα μειωθεί κατά 4%, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.
Εάν έως τα τέλη του έτους η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας εξελιχθεί όπως είναι σήμερα, χωρίς κάποιες σημαντικές μεταβολές, τότε το πιθανότερο είναι να δούμε μία διόρθωση στις τιμές των εμπορευμάτων, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει μείωση της παγκόσμιας παραγωγής σε συνδυασμό με κάποια (λιγότερο πιθανό σενάριο) ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, τότε οι τιμές των εμπορευμάτων θα συνεχίσουν ανοδικά.
Αξίζει να αναφέρουμε, πως το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Κινέζοι επενδυτές προτιμούν τοποθετήσεις σε εμπορεύματα, παρά σε μετοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το παρακάτω γράφημα, όπου φαίνονται οι αποδόσεις μερικών εκ των εμπορευμάτων στο κινεζικό χρηματιστήριο έναντι των αποδόσεων των μετοχών από τις αρχές του έτους. Για παράδειγμα, τα συμβόλαια χάλυβα ξεπέρασαν στις 21/4 τους 223 εκατ. μετρικούς τόνους, αρκετούς περισσότερους από την ετήσια παραγωγή της Κίνας! Προκειμένου να προλάβει μία “ανώμαλη” προσγείωση το Χρηματιστήριο Παραγώγων της Σαγκάης, αύξησε το κόστος των συναλλαγών, στην προσπάθεια του να περιορίσει τις συναλλαγές σε συμβόλαια των εμπορευμάτων.
Πηγή γραφήματος:Bloomberg
Σύμφωνα με τον δείκτη εμπορευμάτων Bloomberg, η απόδοση από τις αρχές του έτους για τα εμπορεύματα είναι 7,81% (βλ. γράφημα παρακάτω), με τον εν λόγω δείκτη να βρίσκεται ήδη στην υπέρ-αγορασμένη περιοχή.
Πηγή γραφήματος:Stockcharts
Σημαντικές ήταν οι αποδόσεις για το ασήμι, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία, που από τις αρχές του έτους πραγματοποιεί μία απόδοση της τάξεως του 22,9%, όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα, και του οποίου η τιμή βρέθηκε σε υψηλά έτους - και βρίσκεται ήδη στην υπέρ-αγορασμένη ζώνη.
Πηγή γραφήματος:Stockcharts
Σημαντική ήταν η απόδοση και για την τιμή του χρυσού, η οποία από την αρχή του έτους πραγματοποιεί μία απόδοση του 16,35%, ενισχυόμενη κυρίως από την αστάθεια που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο στις αγορές και την παγκόσμια οικονομία, ενώ όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα, υπάρχει μία δυναμική για το πολύτιμο μέταλλο, με την τιμή να διαπραγματεύεται μεταξύ υπέρ-αγορασμένης και υπέρ-πουλημένης ζώνης.
Πηγή γραφήματος:Stockcharts
Στην ενίσχυση της τιμής των εμπορευμάτων, ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες ο οποίος συνέβαλε σημαντικά, ήταν και η διολίσθηση του δολαρίου από τις αρχές του έτους, καθώς μεταξύ των δύο υπάρχει αρνητική συσχέτιση. Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, ο δείκτης του δολαρίου καταγράφει πτώση από τις αρχές του έτους κατά 4,23%, ενώ υποτιμάται και έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών.
Πηγή γραφήματος:Stockcharts
Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, ενδέχεται στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να δούμε μία διόρθωση στις τιμές των εμπορευμάτων, της οποίας το μέγεθος θα καθοριστεί από τις τότε διεθνείς συγκυρίες.