Τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 22 Απριλίου θα συνεχιστεί το μπρα-ντε-φερ μεταξύ των βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ, δηλαδή του ολλανδικού fund Reggeborgh, από την μία πλευρά και της Greenhill investment των Δ.Μπάκου και Ι.Καϋμενάκη. Και αυτό καθώς η έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση κεφαλαίου έως 120,5 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ, αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα της Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση. Αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και η Greenhill χωρίς όμως, να γίνει δεκτό, διότι, όπως ανέφερε το προσωρινό προεδρείο της γενικής συνέλευσης, υπό τον Γιώργο Μυλωνογιάννη, διαθέτει ποσοστό κάτω του 5%.
Τα κρίσιμα ποσοστά
Πώς όμως, διαμορφώνονται τα ποσοστά των βασικών μετόχων, ύστερα από το «ζήτημα» με τα δικαιώματα ψήφου της Greenhill που προέκυψε στη χθεσινή κτακτη γενική συνέλευση;
Η Reggeborgh ελέγχει με 14,75% την Ελλάκτωρ και διατηρεί τα δικαιώματα ψήφου του 12,55% του Λεωνίδα Μπόμπολα, ποσοστό που πρόκειται να αποκτήσει, μέσω δικαιώματος προαίρεσης αγοράς (call option). Επίσης, έμμεσα και άμεσα υπολογίζεται ότι ελέγχει το 10%, δηλαδή το δυνητικό ποσοστό του ολλανδικού fund ξεπερνάει το 37%.
Πώς διαμορφώνεται το ποσοστό της Greenhill των Μπάκου -Καϋμενάκη; Στο ερώτημα αυτό, η απάντηση είναι πιο δύσκολη ή πιο σύνθετη, ύστερα από τις χθεσινές εξελίξεις.
Η Greenhill υποστηρίζει ότι ελέγχει το 25,58% της Ελλάκτωρ. Ωστόσο, σύμφωνα με το έγγραφο του Αποθετηρίου της ΕΧΑΕ που έλαβε, η διοίκηση της Ελλάκτωρ, το ποσοστό της Greenhill περιορίζεται σε περίπου 3%, με την εταιρία Αίολος investors να ελέγχει τα δικαιώματα ψήφου ποσοστού 18,5%.
Πώς προέκυψε η Αίολος Investors; Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν δημόσια, χωρίς να διαψευστούν από την πλευρά των νομικών που εκπροσωπούν τους εφοπλιστές, αποτελεί ενεχυριούχο δανειστή των κ.κ. Μπάκο και Καϋμενάκη. Δηλαδή 39.647.333 μετοχές έχουν εκχωρηθεί (από την Greenhill) στην Αίολος επί των οποίων μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία είχε δικαίωμα ψήφου. Έτσι, τα δικαιώματα ψήφου των εφοπλιστών περιορίζονται μόνο σε 3.333.333 μετοχές και όχι σε 42,9 εκατ. μετοχές, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Greenhill.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τυπικό κώλυμα, όμως, το προσωρινό προεδρείο της Ελλάκτωρ δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά, δεδομένου ότι ο επίσημος πίνακας μετόχων της ΕΧΑΕ αναφέρει ότι η Greenhill ελέγχει μόνο 3.333.333 μετοχές επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.
Πάντως, η Greenhill με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «το ανυπόστατο ευτελές τέχνασμα που προβλήθηκε στη γενική συνέλευση μετόχων δεν είχε επιστρατευτεί στην προηγούμενη, μόλις πριν από δύο μήνες οπότε ίσχυαν οι ίδιες ακριβώς συνθήκες και όροι και στην οποία είχε εκλεγεί το σημερινό ΔΣ. Το πρόβαλλε όταν τέθηκε ως θέμα συζήτησης, η ανάκλησή του. Προφανώς έχουν λόγους να φοβούνται παρά το μικρό διάστημα στο οποίο έχουν αναλάβει τις ευθύνες για την εταιρία».
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για αρκετά περίπλοκο ζήτημα. Είναι ενδεικτικό ότι οι δύο έγκριτοι νομικοί και δικηγόροι, ο Γ.Μυλωνογιάννης και ο Ι. Βενιέρης (που εκπροσωπεί την Greenhill) ξιφουλκούσαν χθες, δημόσια, καταλήγοντας ότι…διαφωνούν ως προς το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που ελέγχουν οι δύο εφοπλιστές. Βέβαια, ο πίνακας μετόχων της ΕΧΑΕ είναι το πιο ισχυρό και δύσκολα αμφισβητήσιμο «πειστήριο».
Η επόμενη μέρα
Σχετικά με την επόμενη μέρα, η Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση, που ελέγχει ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο του 5% στην Ελλάκτωρ ζήτησε και πέτυχε την αναβολή της ψηφοφορίας για την αύξηση κεφαλαίου. Κι αυτό επειδή, όπως ανέφεραν οι νομικοί εκπρόσωποι της εταιρείας, τα δεδομένα μετά την μη συμμετοχή στο διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού έχουν αλλάξει.
Κύκλοι της διοίκησης της Ελλάκτωρ σημειώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους εφοπλιστές επειδή συμπράττουν με τους αδελφούς Καλλιτσάντση. Υιοθετώντας τη θέση αυτή, ο Γ. Σωτηρόπουλος που εκπροσωπεί τη Reggeborgh σημείωσε, χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ακούσει καμιά δεκαριά τουλάχιστον offshore εταιρείες από την πλευρά των κυρίων Μπάκου-Καϋμενάκη-Καλλιτσάντση».
Ωστόσο, τα προβλήματα στην Άκτωρ, την κατασκευαστική που «περιμένει» τη διάσωσή της με κεφάλαια τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ και εμφανίζει υπέρογκο μηνιαίο έλλειμμα παραμένουν. Θα φανεί αν η «Ανάσταση» έρθει στις 22 Απριλίο οπότε και θα επαναληφθεί η Γενική Συνέλευση.